Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'Pozivi i natječaji EU-a nisu pali s neba, nego su produkt strateškog promišljanja'

Hrvatska trenutno ima 30-ak strateških dokumenata, no nakon toga su trebali biti napravljeni operativni programi koji su malo zaštekali, rekla je Vela
12. prosinca 2016. u 16:25 1 komentara 203 prikaza
Ariana Vela
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Ariana Vela, konzultantica za EU fondove, održala je u Varaždinu prezentaciju na temu Priprema projekta financiranja iz fondova EU – problemi i preporuke za jedinice lokalne samouprave. Tako Vela pojašnjava da pozivi i natječaji EU-a nisu pali s neba, nego su produkt strateškog promišljanja što Unija želi razvijati u narednom razdoblju. U skladu s tim su sve države članice trebale uskladiti svoje strateške dokumente koje bi omogućile alokaciju tih sredstava.

„Hrvatska trenutno ima 30-ak strateških dokumenata, no nakon toga su trebali biti napravljeni operativni programi koji su malo zaštekali. U institucionalnom dijelu povlačenju EU sredstava trenutno u Hrvatskoj radi 30-ak raznih državnih i javnih tijela koja se moraju uskladiti. Alokacija za Hrvatsku 2014.-2020. je 10,6 milijardi eura, no pitanje je koliko imamo razvijene kapacitete da to povučemo – niti na razini državne uprave, ali niti na razini jedinica lokalne samouprave. Baze projekata u gradovima su uglavnom iscjepkane te ne postoji u vidu jednog globalnog programa sa svojim manjim varijacijama. To sve ne daje neke konkretne rezultate. Problem da su mnoge studije izvodljivosti nerealne te se s njima teško može realizirati. Problem su i postoji puno konzultanata na tržištu bez dovoljno iskustva i referenci koji onda zakompliciraju projekt. Brojke i rokovi koji se prijavljuju u projektima se moraju ispoštovati jer slijede financijske korekcije koje mogu biti vrlo neugodne po korisnike“, kaže Vela.

>> 'Jedinice lokalne samouprave uvijek su pazile da se ne generira deficit'

>> 'Ova zemlja neće ostvariti dugoročni prosperitet dok se svi njezini dijelovi neće jednako razvijati'

Super stvar
Otkrila 'tajni' pretinac u perilici rublja i ostala oduševljena njegovom svrhom: Imate li ga i vi?
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Petarstijena-HR:

    Pravila su prerigorozna, treba sve pojednostaviti i skratiti postupke. Kakvih 90-120 dana za obradu, kakvih 24 mjeseca za realizaciju, ako se stanje na trržištu mijenja svakih 6.mjeseci, treba sve troduplo skratiti posebno rokove odobravanja sredstava.Netko nam daje 10 milijardi eura ... prikaži još! da nas razvije, pa ne može i ne smije državna institucija rušiti projekt, na način da glavni cilj selekcijskog postupka bude 90% odbačenih prijava, onda u toj instituciji ne mogu raditi pojedinci koji koče razvoj i zapošljavanje u RH. Treba sve podesiti da sve prolazi, da bude brz protok prijava i isplata novca, a to sve skupa koordinirano da podržavaju HBOR i HAMAG.RH ima jednu priliku, ako ovo ne iskoristi, razvojni zamah novac koji je na raspolaganju, propast i raseljavanje stanovništva RH je neizbježna.Sa jakom ekonomijom možemo razviti i jaku vojsku i sigurnosti i postići demografski napredak.Nikakvi pojedinci ne smiju biti preprema u Ministarstvu poduzetništva,HAMAG-u i HBOR-u, pojedince koji koče i ruše projekte treba udaljiti iz tih institucija.