Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Aplikacijama do radnih mjesta: 'Za posjet kopačkom ritu trebaju samo VR naočale'

Tvrtki Spectre milijun kuna iz fondova EU za razvoj turističke ponude
05. prosinca 2018. u 19:29 0 komentara 1007 prikaza
Tvrtka Spectre dobila milijun kuna za razvoj VR sadržaja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ljepote Kopačkog rita i Slavonije u punom će sjaju moći doživjeti i turisti koji slabije vide ili čuju, i to zahvaljujući digitalnom konceptu simbolično nazvanome "Hrvatska za sve". Inovacija je to IT tvrtke Spectre iz Valpova, a potpisuje ju 33-godišnji Ivan Rajković, specijalist za računalne mreže.

Toruk Što to SAP radi u cirkusu Aplikacija koja će vas uvesti u središte predstave

Doživjet će, primjerice, "baranjsku močvaru" iz perspektive orla štekavca ili će se "voziti" u čamcu ritskim jezerom Sakadaš. Tvrtka je nastala prije dvije godine, a s inovacijom za promociju turizma kroz virtualnu te proširenu stvarnost, VR i AR,  prijavili su se na fondove EU. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo im je nešto više od milijun kuna za razvoj te aplikacije. 

- U VR-u turist je u središtu pažnje, a kroz video koji se rotira 360 stupnjeva kombinira se stvarni sadržaj s umetnutim digitalnim. Primjerice, u šetnju Kopačkim ritom ubacili smo virtualne jelene za koje bi turisti morali možda i danima kampirati da ih ugledaju. Drugi je koncept mobilna aplikacija, bazirana na AR sadržaju pa, kada dođemo do, primjerice, infoploče u Kopačkom ritu, dovoljno je samo uperiti telefon u nju i  pojavit će se digitalni animirani sadržaj pa će nam priča napisana na njoj biti i ispričana. Oni koji slabije vide moći će tako čuti što je na toj ploči - opisuje Rajković.

[video: 28215 / ]

Pomoć slabovidnima

Posebnost je svih aplikacija, dakle, podrška za osobe s poteškoćama s vidom i sluhom kako bi im se olakšalo razgledavanje. Slabovidni će moći, tako, prilagođavati veličinu proreda i poravnanja u tekstu, obrtati boje, birati veličine i vrste fontova. Za one oštećena sluha u aplikaciju su integrirana slušna pomagala poput poništavanja pozadinske buke, monozvuka i LED svjetla za alarme. Osobama s tjelesnim invaliditetom VR tehnologija omogućuje istraživanje lokacije a da nisu fizički tamo. Aplikacija "Hrvatska za sve" na engleskome je, njemačkom te hrvatskom jeziku pa će biti dobrodošla i za strane i za domaće turiste.

Zasad su okrenuti Baranji, Osijeku i Đakovu, no spremni su proširiti sadržaje. Mobilne su aplikacije namijenjene svima koji imaju mobilne uređaje, dakle krajnjim korisnicima, no koncept s AR i VR naočalama, čija je cijena nemalenih 6000 eura, cilja na turističke zajednice i agencije, Ministarstvo turizma, nacionalne parkove i parkove prirode te jedinice lokalne samouprave. Projekt će biti okončan sredinom ožujka, no već je pobudio zanimanje, a ističu izvrsnu suradnju s Upravnim odjelom za kontinentalni turizam i Osječko-baranjskom županijom. Na međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu nedavno je osvojio zlatnu medalju.

Tvrtka Spectre dobila milijun kuna za razvoj VR sadržaja
1 / 4
Tvrtka Spectre dobila milijun kuna za razvoj VR sadržaja

- Taj svijet više nije budućnost, nego stvarnost, posebice kada govorimo o AR-u, na čemu će bazirati buduće poslovanje. U kišnu jesen i nije tako atraktivno posjetiti Kopački rit kao, primjerice, u proljeće, a u to ga doba možemo "vratiti" kroz VR naočale. Ispričat ćemo i priču o generalu Von Beckersu, kojega će turisti "sresti" kod Vodenih vrata u Tvrđi i upustiti se u interakciju s njim. Pruža to puno intenzivniji doživljaj - navodi naš sugovornik. AR sadržaj, pojednostavljeno, omogućuje korisnicima dodatne informacije kada su već stigli na željenu lokaciju, dok VR pomaže da doživimo lokaciju i kada nismo na njoj.

Kako izgleda ljudski mozak...

Inovacija tvrtke Spectre otvorit će i nova radna mjesta. Jer, za takve je projekte potrebna prava mala filmska produkcija - angažirani su 3D modelari, grafički dizajneri, snimatelji, čitači, programeri...

mobitel javlja se sumnja Lažu li nam proizvođači? Uređaji se kvare programirano kada prođe jamstvo?

Neće oni stati na tome. Pripremaju nešto novo u Hrvatskoj - s partnerskom tvrtkom H&D info i Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek osmislit će 3D hologram ljudskoga tijela. Studenti će tako lakše naučiti anatomiju nego da sjede samo uz knjigu. Primjerice, vidjet će i kako zaista izgleda ljudski mozak koji je zahvatio tumor.

>> Pogledajte FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom

[video: 27626 / ]
 
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.