Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT poduzetnici

Aplikacijama do radnih mjesta: 'Za posjet kopačkom ritu trebaju samo VR naočale'

Tvrtka Spectre dobila milijun kuna za razvoj VR sadržaja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
05.12.2018.
u 19:29

Tvrtki Spectre milijun kuna iz fondova EU za razvoj turističke ponude

Ljepote Kopačkog rita i Slavonije u punom će sjaju moći doživjeti i turisti koji slabije vide ili čuju, i to zahvaljujući digitalnom konceptu simbolično nazvanome "Hrvatska za sve". Inovacija je to IT tvrtke Spectre iz Valpova, a potpisuje ju 33-godišnji Ivan Rajković, specijalist za računalne mreže.

Doživjet će, primjerice, "baranjsku močvaru" iz perspektive orla štekavca ili će se "voziti" u čamcu ritskim jezerom Sakadaš. Tvrtka je nastala prije dvije godine, a s inovacijom za promociju turizma kroz virtualnu te proširenu stvarnost, VR i AR,  prijavili su se na fondove EU. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo im je nešto više od milijun kuna za razvoj te aplikacije. 

- U VR-u turist je u središtu pažnje, a kroz video koji se rotira 360 stupnjeva kombinira se stvarni sadržaj s umetnutim digitalnim. Primjerice, u šetnju Kopačkim ritom ubacili smo virtualne jelene za koje bi turisti morali možda i danima kampirati da ih ugledaju. Drugi je koncept mobilna aplikacija, bazirana na AR sadržaju pa, kada dođemo do, primjerice, infoploče u Kopačkom ritu, dovoljno je samo uperiti telefon u nju i  pojavit će se digitalni animirani sadržaj pa će nam priča napisana na njoj biti i ispričana. Oni koji slabije vide moći će tako čuti što je na toj ploči - opisuje Rajković.

Pomoć slabovidnima

Posebnost je svih aplikacija, dakle, podrška za osobe s poteškoćama s vidom i sluhom kako bi im se olakšalo razgledavanje. Slabovidni će moći, tako, prilagođavati veličinu proreda i poravnanja u tekstu, obrtati boje, birati veličine i vrste fontova. Za one oštećena sluha u aplikaciju su integrirana slušna pomagala poput poništavanja pozadinske buke, monozvuka i LED svjetla za alarme. Osobama s tjelesnim invaliditetom VR tehnologija omogućuje istraživanje lokacije a da nisu fizički tamo. Aplikacija "Hrvatska za sve" na engleskome je, njemačkom te hrvatskom jeziku pa će biti dobrodošla i za strane i za domaće turiste.

Zasad su okrenuti Baranji, Osijeku i Đakovu, no spremni su proširiti sadržaje. Mobilne su aplikacije namijenjene svima koji imaju mobilne uređaje, dakle krajnjim korisnicima, no koncept s AR i VR naočalama, čija je cijena nemalenih 6000 eura, cilja na turističke zajednice i agencije, Ministarstvo turizma, nacionalne parkove i parkove prirode te jedinice lokalne samouprave. Projekt će biti okončan sredinom ožujka, no već je pobudio zanimanje, a ističu izvrsnu suradnju s Upravnim odjelom za kontinentalni turizam i Osječko-baranjskom županijom. Na međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu nedavno je osvojio zlatnu medalju.

Tvrtka Spectre dobila milijun kuna za razvoj VR sadržaja
1/4

- Taj svijet više nije budućnost, nego stvarnost, posebice kada govorimo o AR-u, na čemu će bazirati buduće poslovanje. U kišnu jesen i nije tako atraktivno posjetiti Kopački rit kao, primjerice, u proljeće, a u to ga doba možemo "vratiti" kroz VR naočale. Ispričat ćemo i priču o generalu Von Beckersu, kojega će turisti "sresti" kod Vodenih vrata u Tvrđi i upustiti se u interakciju s njim. Pruža to puno intenzivniji doživljaj - navodi naš sugovornik. AR sadržaj, pojednostavljeno, omogućuje korisnicima dodatne informacije kada su već stigli na željenu lokaciju, dok VR pomaže da doživimo lokaciju i kada nismo na njoj.

Kako izgleda ljudski mozak...

Inovacija tvrtke Spectre otvorit će i nova radna mjesta. Jer, za takve je projekte potrebna prava mala filmska produkcija - angažirani su 3D modelari, grafički dizajneri, snimatelji, čitači, programeri...

Neće oni stati na tome. Pripremaju nešto novo u Hrvatskoj - s partnerskom tvrtkom H&D info i Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek osmislit će 3D hologram ljudskoga tijela. Studenti će tako lakše naučiti anatomiju nego da sjede samo uz knjigu. Primjerice, vidjet će i kako zaista izgleda ljudski mozak koji je zahvatio tumor.

>> Pogledajte FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije