Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponude do 9. veljače

Apartmani Medena traže strateškog ulagača

11.12.2014.
u 15:58

Apartmani Medena su u predstečajnoj nagodbi, a taj bi se proces prekinuo pronalaskom strateškog partnera

Na stranicama Zagrebačke burze dana je obavijest o pokretanju postupka odabira strateškog partnera u Apartmanima Medena. Najveći udjel u tom društvu ima Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo, koji očekuju da će obvezujuće ponude doći do 9. veljače sljedeće godine.

Apartmani Medena su u predstečajnoj nagodbi, a taj bi se proces prekinuo pronalaskom strateškog partnera. U slučaju da se strateški ulagač ne nađe, najveći vjerovnik, a to je Ministarstvo financija, namirilo bi se zemljištem od 300.000 četvornih metara koje je smješteno pored društva kojeg čine 260 apartmana. To je zemljište prostornim planom županije proglašeno građevinskim, no općina ga još uvijek vodi kao šumu. Pretpostavke su da će i općina to uskoro također prenamijeniti u građevinsku zonu.

Upravo je to zemljište bio jedan od rizika pri pronalasku strateškog partnera, jer bi netko na društvo mogao ciljati prvenstveno računajući na prenamjenu zemljišta i njegovu prodaju. Srđan Kovačević, predsjednik uprave HMID-a pojašnjava kako su zbog toga napravili natječaj u tri faze.

- Prvo ćemo tražit od potencijalnog strateškog ulagača jamstvo banke za uplatu 95 milijuna kuna u prvoj fazi, a kojim će se pokriti dug vjerovnika i obustaviti predstečajna nagodba. Nadalje će se tražiti jamstvo da investitor uplati 60 milijuna kuna za obnovu apartmana kroz dvije godine. U trećoj fazi, nakon dvije godine u kojoj će se obnoviti apartmani, tražit će se da ulagač kroz tri godine uloži 85 milijuna kuna u gradnju dodatnih apartmana ili nekog drugog sadržaja na području gdje je sada šuma. Za tu fazu ne možemo tražiti garanciju, jer zemljište još nije prenamijenjeno, a i gradnja počinje nakon dvije godine, što je predugo da bi se moglo dobiti jamstvo – objašnjava Kovačević.

Što se tiče konačne odluke, uz zadovoljavanje ovih uvjeta, uži odabir ovisit će pirmjerice i o tome kojom se dinamikom uplaćuje novac kroz dvije godine i u kojoj visini, a tražit će se naravno da ulagač bude renomirano ime iz turističkog sektora. Iako HMID, tj. Njihov Kapitalni fond nema obvezu ići kroz ovakav proces pronalaska strateškog partnera, učinili su to, jer je riječ o atraktivnoj državnoj imovini. A koja je, kao i većina drugih upala u dugove po aktiviranim jamstvima države, zbog nemogućnosti plaćanja kredita bankama.

Komentara 1

JA
james49
16:46 11.12.2014.

Stvarno ne znam tko bi ulagao u tu ruševinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije