Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Apartmani i sobe na moru prazni zbog kategorizacije

kuća
Franjo Žeravica
08.07.2010.
u 08:00

Trgovačka društva zbog nedorečenih propisa ne mogu turistima iznajmljivati kuće. Poduzetniku bi izmjenom propisa trebalo omogućiti obavljanje registrirane djelatnosti, a državi ubiranje poreza.

Brojni uređeni apartmani i kuće na jadranskoj obali zjape prazni. Naime, ne mogu se kategorizirati jer su im vlasnici trgovačka društva. Iako trgovačka društva imaju registriranu djelatnost usluga smještaja i uložila su velika sredstva u uređenje svojih objekata, koji su još pri izdavanju građevinske dozvole za njihovu gradnju zbog urbanističkog plana naselja na kojem se nalaze bila svrstana u stambene objekte, ne mogu ih iznajmljivati turistima.

Pribaviti uvjerenje

Naime, ako je riječ o objektima koji su sagrađeni na temelju građevinskih dozvola izdanih do 1. listopada 2007. godine, za njihovo kategoriziranje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas uvjetuje pribavljanje potvrde kojom se utvrđuje da je građevina sagrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene. Pritom se pozivaju na Zakon o prostornom građenju i gradnji. Ali ako je u vrijeme izdavanja građevinske dozvole naselje ili dio naselja u kojemu se nalazi objekt urbanističkim planom bilo predviđeno za stambene objekte, Ured državne uprave odbija trgovačkom društvu izdati rješenje o kategorizaciji objekta pozivajući se na njegovu “stambenu namjenu”. S druge strane, građani koji su vlasnici kuća na tom istom području rješenje o kategorizaciji svojih soba i apartmana za iznajmljivanje turistima dobivaju bez ikakvih problema.

Na temelju važećih propisa, s gledišta prostorno urbanističkog plana nije moguće da trgovačka društva kao vlasnici “stambenih objekata” naprave formalnu prenamjenu u apartmane za najam turistima. U obrazloženju Ureda državne uprave stoji kako bi se za te stanove mogla odobriti kategorizacija da je prilikom njihove gradnje unaprijed predviđeno da će se raditi o apartmanima, a ne o stanovima za stanovanje, što tada nije bilo moguće. S druge strane, da trgovačko društvo taj isti stan iznajmljuje u poslovne svrhe drugom trgovačkom društvu koje će u njemu imati ured, problem ne postoji! Tada stambeni objekt može imati ulogu poslovnog objekta.

Treba mijenjati propise

Ali kada je riječ o smještaju turista u apartmane, dolazi do administrativno-birokratske blokade. Propis treba mijenjati i prilagoditi gospodarskom trenutku kako bi se poduzetniku omogućilo obavljanje registrirane djelatnosti, a državi ubiranje poreza. Ovako i jedni i drugi ostaju bez prihoda – a sve to zbog nekoordiniranosti između ministarstava, ovaj put između Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva turizma kojemu je u interesu da ima što više raspoloživih i vrhunski opremljenih turističkih objekata.

Komentara 9

GA
gamsty
07:59 09.07.2010.

Niste podmazali glavonje! U ZG-u cijela naselja se legalizirala jer su dropićku i bandinja dobro podmazali. Sve može ak se da pinka!

OB
-obrisani-
20:25 08.07.2010.

Beskrajne zakonske peripetije....a totalna rasprodaja....dokle????

10
101lakeoswego
09:06 08.07.2010.

ovo na slici to je sigurno Z kategorija sa -5 zvijezdica, hehehehehehehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije