Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirani projekti

Antipoduzetnička klima Čačića: Investicijski krah od 200 mil. eura

'01.06.2012., Sveti Martin na Muri - 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetnistvu u Toplicama Sveti Martin.  Radimir Cacic.   Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
15.06.2012.
u 11:00

Zbog Vladina novog tarifnog sustava, više se u Hrvatskoj ne isplati graditi elektrane na biomasu

Barem 14 projekata gradnje elektrana na biomasu, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura, do daljega je blokirano zbog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Taj dokument Ministarstvo gospodarstva pripremalo je mjesecima, a Vlada stavila na snagu, usprkos upozorenjima stručnjaka da će izazvati investicijski krah u sektoru elektrana na biomasu. Takve elektrane su kogeneracijska postrojenja, što znači da osim električne energije proizvode i toplinu. Logična želja Vlade jest da se što veća količina te topline koristi, no način na koji je to propisano učinio je sve planirane investicije u takve objekte u Hrvatskoj neisplativima. Naime, da bi ijedno kogeneracijsko postrojenje imalo pravo dobivati povlaštenu cijenu za električnu energiju od države, mora postići prosječnu godišnju iskoristivost proizvedene topline od 50 posto. Taj visok standard Radimir Čačić objasnio je željom da se izbjegnu \"klimatske promjene\" u gradovima gdje se elektrane nalaze. Ipak, to je iznimno visok postotak, ali čak i za one projekte koji imaju predviđene moduse korištenja topline, poput komunalnog grijanja, industrijskih postrojenja ili poljoprivredne proizvodnje u staklenicima, isporuke topline iznimno variraju o godišnjem dobu i nizu drugih okolnosti.

Zašto minimum nije 30%

Kako objašnjava Stanko Plevnik, direktor tvrtke Enerkon, inače projektant trenutačno jedine hrvatske elektrane na drvnu biomasu, u Strizivojni, čak i za projekt koji bi mogao teoretski dosegnuti iskoristivost topline od 50 posto, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da će se to na godišnjoj razini ostvariti.

– Ovakvi uvjeti o obveznom postotku isporučene korisne topline praktično su nemogući u većini planiranih postrojenja. Na ovaj način se može dogoditi da neko postrojenje na kraju godine ima iskoristivost topline od 49,9 posto – što je jako puno – i da uopće nema pravo na poticajnu cijenu. Uz takav rizik, razumljivo je zašto nitko ne želi investirati. Ako znamo da je teoretska maksimalna iskoristivost 86 posto, nije mi jasno zašto država nije, primjerice, stavila minimum na 30 posto, ali uza znatno manji poticaj, koji bi rastao proporcionalno s rastom iskoristivosti topline. Investitori bi na taj način bili poticani da povećavaju fikasnost, ali uz prihvatljiv rizik da ne ostanu bez svega ne ostvare li cilj. Iz ovakvog tarifnog sustava vidljivo je da se pri njegovoj izradi nitko nije konzultirao ni s projektantima, ni s investitorima, ni s bankarima, već su ga napravili referenti koji nemaju praktičnog životnog iskustva u stvarnim industrijskim ili javnim energanama – kaže Plevnik.

Banke ne daju kredite

Njegove riječi za Večernji list potvrdilo je više investitora u ove elektrane, koji su sada u nedoumici. Iako su u razvoj projekata uložili značajan novac, prisiljeni su zaustaviti sve svoje aktivnosti. Kredite banaka ne mogu dobiti ne dokažu li da će od prvog dana rada elektrane plasirati 50 posto topline, a kredite da bi sagradili objekte gdje će plasirati tu toplinu opet ne mogu dobiti ako izvor topline nije osiguran - a to je elektrana.

Poduzetnička klima u izvedbi Radimira Čačića.

Komentara 41

NN
narodne_novine
11:23 15.06.2012.

Jako interesantno: kako to da cijeli svijet daje pravo-vremeno podršku i ulaže u "zelene elektrane", a samo Čačić smatra da je plin i nafta jedini put? Kaj smo mi nešto novo otkrili što svijet ne zna?

JO
johndoe2
11:35 15.06.2012.

Zahvaljujem Vladi što nas je ovako stručno izvela iz krize i što nam Njemačka zavidi na gospodarskom rastu , a Švedska na pravosuđu, a Švicarska na konkurentnosti nacionalne ekonomije....

EU
eurobanana
11:23 15.06.2012.

Sto se u Hr. isplati graditi . NISTA . od cega drzava zivi . lazne Bosanske DIPLOME . osmisljavanje novih nameta tj,porez na pamet a poslije porez za glupe . Investitori bjeze od CONINGA kao od KUGE...zamislite samo tko je vlasnik coninga . zato se PRODAJE Croatia osiguranje da se CACICEV kredit izgubi u CO.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije