Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biramo gospodarstvenika godine

Ante Vlahović na čelu Adrisa 'stvara' šest milijardi kuna godišnje

Ante Vlahović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
05.11.2018.
u 15:53

Predstavljamo pet nominiranih kandidata koji su obilježili hrvatski biznis u 2018. i pokazali da i mi imamo uspješne priče iza kojih stoje – lideri

Ante Vlahović jedan je od najbogatijih Hrvata, ali u konkurenciji izbora za gospodarstvenika 2018. nije zbog svoje imovine, već zbog uspjeha i ulaganja njegove tvrtke. Na čelu Adris Grupe, koja kontrolira ozbiljan turistički portfelj, najveću osiguravajuću kuću u zemlji, a širi se i na tržište proizvodnje hrane, nalazi se od 2003. Od tada do danas Adris Grupa je povećala prihode deset puta, dobit 30 puta, a vrijednost kapitala čak 50 puta.

Broj zaposlenih rastao je 20 puta, a vrijednost dionica više od 100 puta! Istodobno, Adris je investirao više od osam milijardi kuna, od čega u turizam više od četiri milijarde kuna. Danas posluje s godišnjim prihodom od gotovo šest milijardi kuna i zapošljava više od šest tisuća ljudi.

Baza dionice TDR-a

I Adris i Vlahović izrasli su na tradiciji proizvodnje duhana u Rovinju dugoj više od 140 godina. Zahvaljujući Tvornici duhana Rovinj, njezinoj tržišnoj poziciji, a ponajviše kasnijoj unosnoj prodaji, Adris Grupa postala je jedan od najvažnijih ulagača u Hrvatskoj, a Vlahović, koji je u TDR-u počeo karijeru, jedan od vodećih poduzetnika u državi. Rođeni Kominac u vrijeme privatizacije bio je dugogodišnji direktor tržišnog poslovanja tvrtke, a kao i većina zaposlenika, kupio je dionice kojima je vrijednost kasnije narasla nekoliko stotina ili tisuća puta i tako zaradio svoje prve milijune.

Nije bio jedini jer je TDR iznjedrio desetke milijunaša, a radnici koji su dionice zadržali imali su kvalitetan dodatni kućni budžet od izdašnih dividendi koje su se tijekom godina isplaćivale. Tri četvrtine dionica kompanije i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 14,1 posto udjela, koji u svojim rukama drži i Vlahović. Adris je pod njegovim vodstvom uvijek pokazivao težnje investiranja u stabilne sektore, a prije deset godina najavio je da će ozbiljno ulagati u turizam, pokrenuti proizvodnju zdrave hrane i investirati u financijski sektor, konkretno – industriju osiguranja.

Njegova turistička kompanija Maistra postala je u tom kratkom razdoblju jedan od lidera u turističkom sektoru s najluksuznijim hotelima, s više od 11 tisuća smještajnih jedinica i tri i pol milijuna noćenja. Hotel Park, posljednja u nizu investicija u smjeru poboljšanja standarda i kvalitete usluge, najveće je turističko ulaganje u Hrvatskoj u 2018., a najavljuju i da će, sa 600 milijuna kuna, izgraditi jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu. Tijekom 2018. Adris Grupa kupila je i HUP Zagreb, poslovno carstvo Anđelka Leke. Cromaris je najveći proizvođač ribe na Jadranu i među sedam najvećih u Europi u proizvodnji orada i brancina.

Preuzimanje Croatia osiguranja Adrisov je iskorak u industriju osiguranja i potvrda namjere nastavka ulaganja u Hrvatskoj. Namjera im je CO razviti u regionalnog osiguravateljskog lidera koji je konkurentan i na globalnom tržištu. Nakon glavnog dijela turističke sezone kompanija je ostvarila čak 752 milijuna kuna neto dobiti. U prvih devet mjeseci imala je 4,7 milijardi kuna prihoda, čime je zabilježila porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zarada, odnosno neto dobit, rasla je brže – čak 20 posto.

Doniraju milijun na godinu

Za svoj rad Vlahović je dobio više prestižnih nagrada. Uz ostalo, dobitnik je nagrade za najuspješnijeg menadžera u srednjoj i jugoistočnoj Europi te regionalne nagrade Brand Leader za poseban doprinos u razvoju elitnog turizma jugoistočne Europe. Po izboru stručnog žirija i, u odvojenom postupku, čitatelja obiju novina, prvi je dobitnik prestižne nagrade Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika – Gospodarstvenik godine.

Adris prednjači i društvenom odgovornošću pa je Zaklada Adris, najveća korporativne zaklada u ovom dijelu Europe, u 11 godina rada donirala gotovo 50 milijuna kuna. Godišnje tako donira gotovo milijun eura za različite projekte; od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja hrvatske baštine i poticanja kreativnosti. Donacijama djeci bez roditelja te starim i nemoćnim osobama Vlahović se svrstao u red najvećih hrvatskih filantropa.

Nagrađujemo tri najbolje argumentirana glasa čitatelja

Na web-stranici vecernji.hr/gospodarstvenik-godine putem obrasca za prijavu dajte svoj glas jednom od nominiranih gospodarstvenika i gospodarskih događaja godine uz kratko obrazloženje. Tri najbolja argumentirana odabira osvajaju nagrade. Prva je nagrada LG LED monitor (55 cm), druga je nagrada smartphone ALCATEL OneTouch, a treća nagrada je ALCATEL OneTouch sat. Glasanje traje do 30. studenog 2018.

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

 

 

Komentara 4

JA
japa
16:40 05.11.2018.

Pun Remetinec je gospodarstvenika godine.....da ne bude i s ovim likom tako!

JA
javor11
17:05 05.11.2018.

U PR članku ne piše koliko je Ante Vlahović spržio Adrisova novca pohlepnim davanjem pozajmica todorićevom Agrokoru. također ne piše zašto je Adris uložio u Uljanik grupu čije su dionice sad bezvrijedne. Gospodin je bivši socijalistički muljator kao i hrpa tih privatizacijskih direktora

Avatar maxist
maxist
11:47 07.11.2018.

Polazište.- veze i poznanstva kao i umrežavanje iz vremena uništenja TDZ, iskorištavanje tržišnog monopola desetljećima.........stvarno sposobnost i znanje.....osiguranje -obavezno i normalno zarada.......TO sve redom nema veze sa sposobnšču....već s mrežom suradnika i tržišnim protežiranjem.... Svatko bi znao biti sposoban manipulirajući jedinom pipom za vodu u Sahari...........Osiguravanje toga mu se može priznati mada nema veze ni sa znanjem ni poštenjem,,.......ali netko mora biti -pa hajde i njemu dati nagradu kad je sve već dobio na trikove i soc nasljedstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije