Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentorstvo među ženama

Andreja Tonč: Posvetite se onome u čemu ste dobre, a uspjeh će vas ohrabriti da to širite

Andreja Tonč
Privatna arhiva
15.12.2020.
u 08:27

Ženama je uistinu velik izazov izboriti se za mjesto u svijetu biznisa. I osobno sam za isti posao bila manje plaćena od kolega

Tri godine zaredom Večernji list i časopis Zaposlena provode projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” s ciljem pružanja podrške zaposlenim ženama koje tek stasaju u poslovnom okruženju. Koliko je zapravo mentorstvo važno, razgovaramo s Andrejom Tonč, savjetnicom za osobni rast i razvojne projekte iza koje je 25 godina radnog iskustva.

U novom ciklusu projekta koji Večernji list i časopis Zaposlena sada provode mentorica ste budućim kandidatkinjama. Što je bio glavni motiv da se uključite u projekt?

Moj profesionalni put posvećen je osobnom razvoju. Danas, nakon dvadeset godina uspješne karijere, znam da je najveća vrijednost kada vam netko pokloni dio svog vremena kako bi čuo što vi mislite, podržao vas u vašoj ideji te podijelio svoje znanje i iskustvo. Dati priliku osobi koja je na početku karijere kako bi pitala, podijelila svoja razmišljanja i dvojbe i pritom je ohrabriti da nastavi odvažno koračati prema svom cilju je, prema mom mišljenju, najbolji oblik podrške koji svatko od nas može pružiti. To je moja motivacija za uključivanje u ovaj projekt.

Jeste li i sami na svome poslovnom putu imali mentoricu ili mentora i koliko vas je to definiralo u poslovnom kontekstu?

Jesam, i baš u novom broju Zaposlene koji izlazi u prosincu pišem o tom iskustvu. Naime, mentor/ica je osoba koja vjeruje u vas i vaš potencijal. Kada osjetite tu snažnu moć podrške, onda vas više ništa ne sprečava u ostvarenju vaših ciljeva. Osobno sam uz mentorsku podršku uspjela postići velike promjene u vremenskom razdoblju od svega pola godine. Tolika je važnost te podrške!

Koliko je zapravo ženama teže u poslovnom svijetu nametnuti se kao prepoznatljive, uspješne poslovne žene?

Danas mnogi ističu kako to nije problem, kako se, eto, gleda koliko je netko učinkovit i slično. No, osobno vam mogu reći kako je ženama uistinu velik izazov uspjeti izboriti se za svoje mjesto u poslovnom svijetu. Naime, ako je žena aktivna, glasna, teži ispunjavanju zadataka i tako vodi svoj tim, bude kritizirana da je agresivna. S druge strane, ako čekate da dođe vaš red za riječ, ostat ćete jako dugo čekati i nećete biti zamijećeni. Osobno sam iskusila situacije u kojima sam manje plaćena od muških kolega za isti posao, a u nekim slučajevima čak i za višu poziciju. Naslušala sam se komentara kako sam iznenađujuće mlada za posao konzultantice u 45. godini, a dugo vremena mi je trebalo da se izborim na značajnim projektima Europske unije za ulogu stručnjakinje, a ne osobne pomoćnice starijem kolegi.

Stara poslovica kaže: “Žena je ženi vuk”. Koliko je to točno u poslovnom svijetu, pomažu li si žene jedna drugoj dovoljno?

Rijetke su situacije u kojima sam iskusila da mi je žena namjerno bila zapreka u poslovanju. Međutim, ono što prema mom mišljenju nedostaje u poslovnom ženskom svijetu je ženska spremnost izložiti se i riskirati za kolegicu. Iz mog iskustva, to je situacija koju često srećem i koja mi donosi razočaranje. Općenito, naša spremnost riskirati za dobru ideju i novi poslovni pothvat je nešto na čemu trebamo još puno raditi.

Koje su najčešće pogreške koje mladi učine ulazeći u poslovni svijet?

Živimo u svijetu u kojem želimo brza rješenja uz malo napora. To vrijedi za sve nas, a osobito je vidljivo kod mladih na početku karijere. Za posljedicu se stoga događa da mladi lutaju u traženju posla, brzo mijenjaju karijere i stalno započinju nešto što ne završavaju. Mladima je danas također snažan pritisak kako odmah moraju biti uspješni. Žive pod teretom kako svijet voli samo pobjednike.

Koji su po vama ključni savjeti mladim ženama koje su tek započele svoju poslovnu karijeru?

Sagledajte u čemu ste dobre i tome se posvetite. Jačajte ono u čemu se osjećate sigurno i ugodno te na tim temeljima gradite svoju karijeru. To će vas ohrabriti i dati snage da se jednog dana okušate u drugim područjima. Jednom kada iskusite uspjeh i zadovoljstvo vašim radom, bit ćete spremnije živjeti odvažno i stvarati.

Što može očekivati kandidatkinja kojoj vi u projektu budete mentorica? Na što mora biti pripremljena?

Kandidatkinja kojoj ću ja biti mentorica može očekivati jednu strukturiranu podršku s jasno postavljenim ciljevima koji će pridonijeti unapređenju njenih znanja i vještina u nekim od područja moga djelovanja. To može biti podrška u području razvoja i provedbe projekata Europske unije, pokretanja poduzetničkog projekta, izgradnje komunikacijskih i prezentacijskih vještina ili osobnog razvoja. Svakako očekujem predanost suradnji i spremnost što je više moguće iskoristiti svoje znanje, iskustvo i naučene lekcije. Stoga predlažem zainteresiranim kandidatkinjama posjetiti i moju web-stranicu na adresi www.andrejatonc.hr kako bi saznale više o mom iskustvu i području djelovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije