Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tonemo u recesiju

Analiza HNB-a: Svako sedmo kućanstvo ne može vraćati kredite

krediti
VL FOTO
18.07.2012.
u 15:18

U 2012. očekuje se pad BDP-a od 1,6% te nastavak pada zaposlenosti kao i realni pad raspoloživog dohotka kućanstava

HNB je u danas objavljenoj Financijskoj stabilnosti potvrdio raniju procjenu o padu BDP-a u ovoj godini za 1,6 posto, dodajući da hrvatsko gospodarstvo ponovno tone u recesiju. Čak i ako se pretpostavi blagi oporavak u drugoj polovini godine, u 2012. očekuje se pad BDP-a od 1,6% te nastavak pada zaposlenosti kao i realni pad raspoloživog dohotka kućanstava, navode autori analize. 

Kažu da je prostor za protucikličko djelovanje fiskalne i monetarne politike sužen te da se recesijska kretanja u kratkom roku teško mogu izbjeći jer, u okolnostima povećane nesklonosti riziku zbog financijske krize u eurozoni, fiskalna politika mora ostati usmjerena na štednju da bi zadržali javni dug na održivim razinama.

HNB je prvi put do sada 14 posto zaduženih kućanstava stavio u skupinu ranjivih jer prema dugu, dohotku i subjektivnim procjenama imaju poteškoća s vraćanjem kredita. Tih 14 posto ranjivih duguje oko 12 milijardi kuna, odnosno 12 posto ukupne zaduženosti stanovništva. Postotak ranjivih 2009. bio je oko 8 posto, a u 2011. godini narastao je na 14 posto. Dođe li do daljnjeg pada nezaposlenosti za 3 posto, udio ugroženih povećat će se na 17 posto stanovništva.

Ključne riječi

Komentara 42

OB
-obrisani-
15:25 18.07.2012.

Kako ima novaca za " Pride parade iz HR proracuna "" ! ????? Kao i za 40 tisuca udruga na grbaci HR proracuna ???

OB
-obrisani-
15:27 18.07.2012.

Kako u HR narod i drzava propadaju ekonomski a profit banaka i do 10 puta uvecava se.. Dali banke ili Vlada kreira politiku u HR !??? Ja mislim bankarska mafija sa pijunima u politici !!

MR
mravac8
15:58 18.07.2012.

sasoon Ne bi li onda guverner godine trebao ostati i dalje guverner? A ne da dobije otkaz i da guverner postane netko drugi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije