Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Analitičari upozoravaju: Inflacija je velika prijetnja EU

Uz to što se smanjuje povjerenje u euro, nagli rast inflacije može i smanjiti vrijednost obveznica. No za sada briga o inflaciji za ulagače još nije velika,pa su cijene njemačkih i britanskih državnih obveznica u porastu
15. svibnja 2010. u 07:34 7 komentara 3 prikaza
EU
Foto: Reuters/Pixsell

Paket mjera EU za spas eurozone samo je, čini se, zataškavanje još većih problema do kojih može doći, a to je ponajprije inflacija, piše Wall Street Journal. Na to su upozorili i analitičari odmah nakon donošenja mjera EU vrijednih 750 milijardi eura.

Potražnja za zlatom

Naime, činjenica je da bi taj golemi iznos, ako bude “upumpan” na realno tržište, izazvao inflaciju.

– Kriza je povećala pritisak na jačanje likvidnosti, što može utjecati na globalni inflacijski pritisak, smatra Joachim Fels, ekonomist Morgan Stanleya. Ekonomisti banke Credit Suisse i Morgan Stanleya izražavaju i zabrinutost što predsjednici središnjih banaka EU i Velike Britanije ne zauzimaju agresivan stav u borbi protiv inflacije. A to stvara pritisak na britansku funtu i euro, ali i povećava potražnju za zlatom, povijesnim utočištem za ulagače u vrijeme prijeteće inflacije. Euro se nakon donošenja mjera EU u ponedjeljak blago oporavio, no tijekom tjedna opet je počeo kliziti prema dolaru, kao i britanska funta, dok je cijena zlata dosegnula rekordna 1243 dolara. Potražnja raste i za zdravim valutama poput švicarskog franka, ali i norveške te švedske krune.

Cijene obveznica rastu

Uz to što se smanjuje povjerenje u euro, nagli rast inflacije može i smanjiti vrijednost obveznica. To može značiti i zahtjev viših prinosa od investitora u vrijeme kada se golemi europski javni dug mora refinancirati. Analitičari smatraju da je kreatorima politika trenutačno veća preokupacija potaknuti rast gospodarstva od mogućeg rasta potrošačkih cijena. Smatraju da im možda veća inflacija i nije nepoželjna zbog lakše otplate postojećih dugova.

No za sada brigu o inflaciji, čini se, najviše vode ekonomski analitičari, jer se ulagači još nisu iskazali. Naime, cijene njemačkih i britanskih državnih obveznica porasle su u posljednjih nekoliko tjedana, nakon što su investitori preselili novac iz rizičnih dionica u sigurnije papire. Također se nisu odlučili zaštititi obveznice od inflatornog rizika. A takvu su preporuku, zaštite obveznica od inflacije, u Velikoj Britaniji, primjerice, uputili ekonomisti Credit Suissea, s obzirom na to da je čelnik tamošnje središnje banke već najavio veću inflaciju u kratkom roku.

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Ugo Kajvez:

    EU = SFRJ, pardon, čak i gora !!!!

  • Savjest:

    EU=(First) Rzeczpospolita - the period when Poland was ruled by the nobility (szlachta) who elected the king and the parliament (Sejm); from the Nihil novi act in 1505 until the third and final partition of Poland-Lithuania in 1795. caused by ... prikaži još! Liberum veto ( Latin loose translation Free veto) that was an important political instrument in the Polish-Lithuanian Commonwealth. It allowed any member of the Sejm to call an immediate end to the current Sejm session and nullify all legislation that had already been passed during that session. Liberum veto evetually nulified the Rzecpospolita itself.

  • bizzwizz05:

    poserem se na vaše analitičare..jedemo govna odavno i sad kao svjetska kriza je kriva... kriza je od rata...kad su kriminalci dosli na vlast. nepismena stoka....to su...