Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mešetari se ne slažu

Analitičari tvrde: Najgore je vrijeme za euro prošlo

'(LtoR) French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel visit the Cathedral on July 8, 2012 in the northern French city of Reims, during a day of ceremonies to commemorate the 5
'FRANCOIS NASCIMBENI'
VL
Autor
Željko Trkanjec
10.07.2012.
u 08:00

Kamate na španjolske i talijanske obveznice u ponedjeljak su se ponovno popele iznad sedam posto

Svi se i dalje pitaju što će biti s eurom, jednim od najvećih postignuća europske integracije uza schengenski sustav nepostojanja granica. Boris Vujčić, novi guverner HNB-a, izjavio je kako je jedan od ciljeva njegova mandata, nakon ulaska Hrvatske u EU, uvođenje eura kao valute. No Vujčić je bio oprezan te je istaknuo kako to neće biti za dvije, tri godine, već vjerojatnije za nekih pet, šest godina zbog krize eurozone.

Samo kratak predah

A što će se na tom planu dogoditi, nikome nije jasno. Posljednji summit EU donio je pozitivne odluke koje su u prvi mah smirile strahove tržišta pa su zemlje u najvećim problemima, prije svega Italija i Španjolska, dobile kratak predah i uspjele se zaduživati uz bitno niže kamate. No, špekulanti nikad nisu zadovoljni pa su ubrzo zaključili kako mjere koje su najavljene na summitu neće dovoljno brzo donijeti pozitivne pomake – jedna od ključnih je najava da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) omogućiti bankama da same, bez nacionalne kontrole, koriste sredstva tog fonda. Previše je toga ostalo nedorečeno pa su se već u ponedjeljak i Španjolska i Italija opet našle u neugodnoj poziciji – kamate na njihove obveznice su se opet popele iznad 7 posto, što znači da im tržišta ne vjeruju. Bloomberg je objavio dodatno zbunjujuću vijest. Dok, naime, analitičari tvrde kako je najgore kad je o euru riječ ove godine prošlo, tržišta se s time baš i ne slažu. Tako Nick Bennebroek, čelnik valutne strategije banke Wells Fargo, za Bloomberg izjavljuje kako su “odluke donesene u lipnju pozitivne, ali ćemo nastaviti pratiti poticajne korake središnjih banaka”.

Nedostatne mjere

Još je jasniji bio Emmanuel Ng, valutni strateg za Kinesku bankarsku korporaciju sa sjedištem u Singapuru, koji smatra da “nije riječ o sudnjem danu. Pokušavaju riješiti nastali nered, što bi trebalo pozitivno utjecati na mogući kolaps eura”. Mešetari se pak s time ne slažu. Oni smatraju da mjere neće biti dostatne kako bi zaustavile stezanje europskog gospodarstva – ove se godine očekuje pad od 0,4 posto, čemu pridodaju rast nezaposlenosti na rekordnu razinu od 1,1 posto. “Europa je vrlo jednostavna priča”, navodi Richard Franulovich, viši valutni strateg u financijskoj korporaciji Westpack. “Riječ je o averziji prema riziku u sljedećih šest mjeseci. Dolar je sada relativno bolja oklada od eura”, istaknuo je.

Komentara 22

HL
hlad
08:36 10.07.2012.

Opet malo propagande!

Avatar Istinski Hrvat
Istinski Hrvat
08:36 10.07.2012.

Najgore je vrijeme za euro prošlo i oni koji imaju pare naložene vanka na Hypo Banci i u Švicarskim bankama mogu odahnuti.

RE
resal
08:19 10.07.2012.

Možda je za njh u Europi prošla kriza,ali mi ,obzirom da naša kriza nema veze sa njihovom,naša će potrajati još dugo dugo,jer smo si je sami napravili...dali će nam dragi bog pomoći i to je veliko pitanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije