Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propisi

Amerika osigurava najjaču zaštitu potrošača u povijesti

Barack Obama
AFP
17.07.2010.
u 15:30

Amerikanci više nikada neće biti u prilici plaćati pogreške Wall Streeta. Ovaj zakon dokrajčit će "sumnjive poslove" – izjavio je Obama.

Američki Senat dao je konačno odobrenje za reformu financijske regulative. Naime, sa 60 glasova za i 39 protiv izglasan je zakon o financijskoj regulativi, najvećoj reformi od Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća, izvijestio je BBC. Poslije zdravstvene ovo je druga velika reforma koju je Obama s uspjehom progurao kroz Kongres.

Američki predsjednik Obama u svom je govoru poslije glasanja izjavio da je riječ o najjačoj zaštiti potrošača u povijesti.

– Amerikanci više nikada neće biti u prilici plaćati pogreške Wall Streeta. Ovaj zakon dokrajčit će "sumnjive poslove" – izjavio je Obama. Reforme su tako osmišljene da smanje rizike koje banke preuzimaju te potaknu zaštitu potrošača. Uključuju nove vladine ovlasti da "rastave" tvrtke koje toliko narastu da njihovo moguće propadanje postane prijetnja ekonomiji. Šef FED-a Ben Bernanke također je zadovoljan izglasanim zakonom te je ustvrdio kako je riječ o velikom koraku naprijed koji bi trebao spriječiti da se ovakva financijska kriza opet dogodi.

Ovim reformama osnovat će se nova savezna agencija koja bi nadgledala zaduživanje potrošača te izradila niz regulatornih okvira za kompleksne financijske instrumente. Velike banke morat će povećati rezerve kako bi se mogle othrvati pođe li kreditiranje po zlu. Istina, bit će to obvezne učiniti poslije pet godina jer vlada trenutačno ne želi zaustaviti kreditiranje tijekom oporavka. Zakon također uvodi takozvano Volkerovo pravilo, prema bivšem čelniku Federalnih rezervi Paulu Volkeru, koje ne dopušta bankama da trguju imovinom – odnosno da se klade na financijskim tržištima koristeći se vlastitim novcem. Ograničit će im se i ulaganje do maksimalno 3 posto kapitala u špekulativne biznise poput hedge ili private equity fondova.

Trošak provedbe zakona procijenjen je na 19 milijardi dolara u idućih 10 godina.

Komentara 7

BO
boston
20:38 17.07.2010.

I prije ovoga, zastita je bila na razini. Sto god kupim ovde, kucanski aparat, bijela tehnika, odjeca, obuca i slicno, mogu da vratim uz pun povrat novca u roku od 30 dana. I niko ne pita zasto, dovoljno je recii da NISAM ZADOVOLJAN. Potrosac je bog, bez njega nema nicega. Kad to budu shvatili i u domovini, bit ce bolje i proizvodacima, i potrosacima.

MA
MagicSerb
22:34 17.07.2010.

Boston, ne proseravaj se. Kao da se to što si nabrojao ima kupiti samo tamo na Divljem Zapadu a u Evropi ne i kao da se samo tamo može vratiti i nigde više? To nije univerzalno pravilo i zavisi od zemlje do zemlje, od proizvođača do proizvođača. Otidi do neke radnje u kineskoj četvrti tam\' u toj severnoameričkoj vukoyebini iz koje se javljaš i kupi \"bijelu\" tehniku pa im se žali nakon mesec dana da nisi zadovoljan, pa mi javi šta su ti rekli! hahahaha

PR
Protivcenzure
12:31 18.07.2010.

a mi...kada čujem nešto ovako i usporedim sa nama plače mi se od muke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije