Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Američke i azijske burze u padu, 8 banaka pod istragom

Kako piše BBC, pod istragom su Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, koji je sada u vlasništvu Bank of America, te Morgan Stanley i UBS.
14. svibnja 2010. u 07:55 3 komentara 6 prikaza
burza
Foto: AFP

Spori oporavak tržišta rada u SAD-u, a posebno oprezne procjene vodećih američkih kompanija o situaciji u američkom gospodarstvu, utjecali su na pad burzovnih indeksa.

Jučer su pad imali vodeći indeksi na Wall Streetu, no veći se mogu očekivati na azijskim burzama, a takav trend već je vidljiv danas na početku trgovanja, a s obzirom na to da je tom tržištu SAD glavno izvozno tržište.

No američko tržište naći će se i pod pritiskom nakon objave da se utvrđuje je li osam američkih banaka obmanjivalo agencije za rejtinge s ciljem da bi one podigle rejtinge za pojedine vrijednosne papire osigurane hipotekama.

Kako piše BBC, pod istragom su Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, koji je sada u vlasništvu Bank of America, te Morgan Stanley i UBS.

Još nije niti sigurno koliko je uistinu ulagače ohrabrio paket mjera EU, s obzirom na to da su i europske burze i dalje volatilne. Jučer ih je ohrabrio podatak o dobrim poslovnim rezultatima kompanija, a i veći optimizam u pogledu mjera za spas Eurozone. No euro je opet pod pritiskom, te je jučer opet pao prema dolaru i jenu.

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • M@rsij@nac:

    Banksteri......................................................................................................

  • cicibela:

    Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, UBS... su samo trojanski konji, koje su u svijet poslali njihovi vlasnici da proizvedu svjetsku ekonomsku krizu. Uredno ispunjavajući recept ŠOK DOKTRINE: problem-reakcija-solucija, njihovi vlasnici i naredbodavci ... prikaži još!ci sada nude soluciju: centraliziranu monetarnu i političku vlast. Najprije u EU, a zatim u cijelom svijetu. Kao što Rockefeller jednom reče: \"Sve što trebamo je prava velika kriza i svijet će prihvatiti Novi Svjetski Poredak\"

  • xaron:

    Pazi ovo : polovina od nabrojanih banaka su strane ( Njemacka, Francuska i dvije Svicarske ). Koja je ovo podvala pred Mid-term izbore u USA u studenom. Samo traze zrtvenog jarca da zadovolje bijesne ( sa pravom ) glasace te ... prikaži još! ce se sve slomiti na tim prljavim strancima koji su eto skoro upropastili Amariku. Ovo je odvratno, slicno je bilo i sa Toyotom na koju su sva USA medija pljuvale dok nova Japanska vlada nije odlucila da odustane od zatvaranja USA baze na Okonawi ( sada je sve OK i nema problema sa kvalitetom Toyotinih auta ).