Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širenje na regiju

Agroproteinka će zbrinjavati otpad i u Kaknju

Ivica Grlić Radman,Agroproteinka
Žarko Bašić/Pixsell
11.02.2015.
u 17:00

Investicija je vrijedna desetak milijuna eura, a hrvatska tvrtka dolazi u BiH na poziv lokalnih vlasti u Kaknju Do jučer poslijepodne prijavilo se 70-ak sudionika skupštine, a uz punomoći mogli bi imati oko 250 od ukupno 400 glasova

Agroproteinka je u Kaknju, u BiH, osnovala tvrtku Bioorganika u kojoj namjerava zbrinjavati animalni otpad, po modelu kako to već godinama rutinski po europskim standardima realizira na matičnoj lokaciji u zagrebačkom naselju Sesvetski Kraljevec.

Vijest da na bosanskohercegovačkom području ulaze u investiciju čija je vrijednost procijenjena na desetak milijuna eura za Poslovni dnevnik potvrdio je direktor i suvlasnik Agroproteinke Ivica Grlić Radman.

Izlazak u regiju nije neočekivan. Agroproteinka je na lokalnom terenu skupila golemo iskustvo, a u cijeloj regiji problematika zbrinjavanja životinjskog otpada bez negativnih utjecaja na okoliš tek čeka rješavanje. Radman Grlić iznosi kako su i sami analizirali mogući ulazak u biznis na prostoru regije, no preduhitrili su ih predstavnici Kaknja koji su došli k njima i pozvali ih da investiraju. Projekt za koji su se odlučili bit će realiziran u dvije faze, kaže direktor Agroproteinke. Zasad su, navodi, kupili zemljište površine nešto veće od tri hektara, prihvaćena je studija o zaštiti okoliša i trenutačno su u postupku ishođenja lokacijske dozvole. Službenih podataka, o količini animalnog otpada koju tijekom jedne kalendarske godine treba sigurno zbrinuti, u susjednoj državi nemaju. Stoga su planirajući kapacitet investicije koju će u Kaknju izgraditi na samom startu razdvojili u dvije faze.

Kada u cijelosti bude gotova, godišnje će moći obraditi 40 tisuća tona životinjskog otpada. S obzirom na to da se BiH tek počinje usklađivati sa zahtjevnim kriterijima koje postavlja EU, u zagrebačkoj tvrtki namjeravaju za ovu investiciju tražiti i potpore iz europskih fondova.

Za odabir Kaknja kao lokacije za novo ulaganje bila je presudna iznimno pozitivna poslovna klima i potpora lokalnih vlasti, ističe direktor Agroproteinke. 

>>Centar za otpad i vodovode financirati iz fondova EU

>>Građevinski otpad i plastiku bacili u zaštićeni potok

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije