Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Agrokor uzeo kredit od 600 milijuna eura

Koncern Sberbank of Russia i Sberbank Europe kredit je odobrio na sedam godina
25. ožujka 2014. u 00:04 7 komentara 2754 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Agrokor je sredinom ožujka sklopio financijski aranžman koji će mu omogućiti povoljno refinanciranje obveza u mjesecima u kojima se priprema za kupnju Mercatora koja će biti najveće preuzimanje u regiji. Riječ je o kreditu u iznosu od 600 milijuna eura, a kako Večernji list
saznaje Agrokor je uspio dogovoriti kamatu manju od 5,5 posto.

Koncern Sberbank of Russia i Sberbank Europe kredit je odobrio na sedam godina, a ovakav aranžman pomoći će Agrokoru 'zatvoriti' dio obveza iz prošlosti. Veći dio kredita, saznajemo, iskoristit će se za pokrivanje obveza nastalih izdanjem komercijalne obveznice koju je Agrokor plasirao u listopadu 2012. uz kamatu od 8,875 posto. Podsjetimo, tada je Agrokor izdao obveznicu 'tešku' 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara s dospijećem 2020.godine. Ruski kredit za kojeg jamče i Ledo, Jamnica, Zvijezda i Pik Vinkovci, koji su o kreditu izvijestili Zagrebačku burzu znatno će smanjiti rashode za kamate u Agrokoru pa se može protumačiti kao znak povjerenja u Agrokor i podršku njegovim budućim potezima.

A najvažniji potez svakako je preuzimanje Mercatora kojim će se Agrokor potvrditi kao regionalni maloprodajni lider. Financijska konstrukcija za preuzimanje teško oko 560 milijuna eura je zatvorena, saznajemo iz izvora bliskih tvrtki.

Dionice samog Mercatora koštat će Agrokor 324 milijuna eura, odnosno dogovorena je cijena od oko 86 eura po dionici. Još 225 milijuna eura Agrokor će uložiti u dokapitalizaciju slovenske tvrtke. Naime, banke su u postupku preuzimanja ispregovarale reprogram Mercatorovih obveza pa im je naročito bitno bilo da se tvrtku ojača injekcijom kapitala.

>>Agrokor investira 140 mil. kn u nove Konzumove centre!

>>Agrokor 244. na listi najvećih svjetskih trgovaca

Maistra
PROMO
Razvoj karijere u najboljim hrvatskim hotelima

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  600 tisuća eura (oko 4,5 milijardi kuna)??? Izgleda da matematika nije za svakoga!

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  5,5% je pristojna kamata, ako se uzme u obzir da Agrokor ima kredite i sa skoro 10% kamate. Nigdje u svijetu nema novca za 0% kamate. To vrijedi trenutno samo za zemlje sa triple A ratingom, kao sto su USA ili Njemacka.

 • Avatar GrgaPrgomet1941
  GrgaPrgomet1941:

  a što drugovi antifašisti kad propadne poslodavac todorić?