Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije nam lako

2014. će nam biti teža nego Grcima ili Španjolcima

trg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
09.12.2013.
u 21:00

Ceh krize
 - Iduće će godine Grci platiti devet puta više poreza na imovinu nego prije.

Još potkraj prošle godine burzovni su investitori na spomen Grčke odmahivali glavom i govorili da iz te zemlje ne žele kupiti ni jogurt.

Bloomberg navodi da se u samo devet mjeseci raspoloženje prema najvećem europskom bolesniku toliko promijenilo da ulagači više ne žele kupovati ništa osim Grčke. Dionice tamošnjih tvrtki opet su počele donositi dobre zarade, sve pod dojmom pozitivnih vijesti koje kažu da se Grčka odmiče od dna i da žrtva koju su podnijeli građani Grčke nije bila uzaludna. Bude li sve išlo prema planu, Grčka bi u drugoj polovici iduće godine tržištu mogla ponuditi i vlastite obveznice, kao što je to nedavno učinila i Irska, što bi vratilo povjerenje ulagača u tu zemlju.

Velike žrtve

No, da bi uopće došlo do usporavanja javnog duga i smanjenja proračunskog deficita, Grci su morali podnijeti velike žrtve, iduće će godine, primjerice, platiti devet puta više poreza na imovinu nego što su plaćali prije, zaposlenost u javnom sektoru srezana je za petinu, prvi put u sto godina javni su službenici počeli dobivati i otkaz usprkos tome što je sigurnost radnog mjesta u upravi prethodno bila zajamčena Ustavom, rezale su se plaće, povećavali drugi porezi. MMF i Europska unija podržali su tu zemlju s više od 200 milijardi eura kredita, no stanovništvo je podnijelo najveću cijenu stabilizacije, slično kao i u ostalim perifernim ekonomijama, Portugalu, Španjolskoj.

Sve bi te zemlje iduće godine mogle biti u povoljnijoj poziciji nego što je Hrvatska. Portugal je nedavno počeo refinancirati kratkoročne pozajmice na dulje razdoblje uz kamatu koja je od 1,5 do 2 postotna poena niža od hrvatskog duga, Španjolskoj su kreditne agencije poboljšale izglede za dugoročno zaduživanje, što je utjecalo i na cijenu njezina duga, koji se spustio na gotovo četiri posto. Španjolska se najvećim dijelom našla u problemima zbog banaka i nekretninskog biznisa, dok su Portugal i Grčka, slično kao i Hrvatska, rast temeljili na jedno vrijeme jeftinom dužničkom kapitalu, a ne jačanju konkurentnosti i produktivnosti. Portugal je u posljednjih nekoliko godina napustilo više od dvjesto tisuća najobrazovanijih radnika, nezaposlenost je noćna mora i za Španjolsku i Grčku.

>>U Grčkoj propala čak polovica brokerskih kuća

>>Breakdanceom protiv desnice

Komentara 33

DU
Deleted user
21:43 09.12.2013.

Dižu se i najgori u EU, a mi imamo kokošinjac na vlasti

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
21:34 09.12.2013.

Da je kriza burza bi se rusila a ne 3 godine obarala rekord

A9
A*9
21:36 09.12.2013.

U Grčkoj vladaju Grci. U Španjolskoj vladaju Španjolci. U Irskoj vladaju Irci. U Hrvatskoj vladaju antihrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije