Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Stigle ponude za subvencionirane stambene kredite - čak 12 banaka žele sudjelovati

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po četvornom metru
07. kolovoza 2018. u 13:14 1 komentara 1284 prikaza
Foto: Photo by Brandon Griggs on Unsplash

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je 12 ponuda banaka za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita, izvijestili su u utorak iz APN-a, dodavši kako će se do sredine kolovoza objaviti popis kreditnih institucija s kojima će sklopiti ugovor, a početkom rujna javni poziv građanima za podnošenje zahtjeva za subvencije za ovu kalendarsku godinu.

PBZ PBZ Od 1. kolovoza smanjenje kamatnih stopa na kredite građana

Ponude za sudjelovanjem u tom poslu APN-u su poslale Podravska banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Karlovačka banka, Raiffeisen Bank Austria, Istarska kreditna banka Umag, Splitska banka, Croatia banka, HPB - Stambena štedionica i Zagrebačka banka.      

APN je, naime, 27. srpnja objavio poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, kojim je pozvao sve kreditne institucije koje na području države mogu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom.

Skuplji kvadrati Zbog državnih subvencija nagli skok cijena stanova

Ponudom su se kreditne institucije obvezale obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetom koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom. Rok za dostavu ponuda bio je 6. kolovoza 2018. 

APN će u ime Republike Hrvatske sklopiti ugovor o davanju subvencioniranih kredita sa svim kreditnim institucijama čije su ponude prihvaćene u roku od 8 dana od isteka roka za dostavu ponuda. Popis kreditnih institucija s kojima će APN sklopiti ugovor o davanju subvencioniranih kredita objavit će se zaključno do 14. kolovoza 2018. na službenim internetskim stranicama APN-a i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Goran Aleksić Goran Aleksić 'Pokrenut ćemo pravi sudski tsunami protiv banaka'

Inače, izmjenama Zakona koje su donesene potkraj lipnja omogućeno je daljnje subvencioniranje stambenih kredita za mlade, svake kalendarske godine do 31. prosinca 2020. godine. Javni poziv građanima za ovu kalendarsku godinu planira se raspisati u rujnu. 

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan ili kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

udruga franak Krediti u švicarcima Udruga Franak: Tužite banke, nigdje niste potpisali da ne možete to napraviti

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po četvornom metru u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kretat će se od 30 do 51 posto.

Švicarci Slučaj Franak Sad se može krenuti u borbu za ništetnost svih toksičnih kredita

Inače, do 29. siječnja ove godine u Hrvatskoj je odobreno 2.328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1.689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće, i 176 za izgradnju kuće.

>> Pogledajte video - Katamaran s Oliverovim lijesom u tišini uplovio u Velu Luku

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Jesenti milu bigulicu, ima li gdje kakva banka koja bi mi bila spremna dati novac, a poslije zaboraviti na njegovo vraćanje? Iz ovih stopa s takvom bih bankom sklopio ugovor o zajmu i to razglasio na sve strane. Kakav bi ... prikaži još! to za nju bio fantastičan marketing!