Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Žene na biciklu su opreznije, ali u većoj opasnosti u prometu

biciklistica
Kristina Štedul Fabac
13.10.2009.
u 21:00

Iako će žene uglavnom poštovati crveno svjetlo i propisno stati na rakrižju, kamion će ih, često, teže vidjeti. Biciklistice su tako češće žrtve sudara s kamionima.

Žene na biciklu u većoj su opasnosti da ih pregazi kamion nego muškarci. Naime istraživanje je pokazalo da žene, za razliku od muškaraca, poštuju crveno svjetlo i čekaju na raskrižjima kada znaju da su u "mrtvom kutu" vozača kamiona.

Ove godine u Londonu je, na primjer, osam osoba na biciklu poginulo tako da ih je udario kamion, a od toga je bilo sedam žena. Ova brojka zabrinjava još više ako se zna da su tek 28 posto biciklista u Velikoj Britaniji žene.

Ovo je istraživanje obavljeno još u srpnju, ali su rezultati ostali u tajnosti. Razlog je taj što impliciraju da bi oni koji ne poštuju crveno svjetlo i još neka pravila u prometu mogu biti zaštićeniji nego oni koji poštuju.

Britanske dnevne novine Times dobile su primjerak rezultata ove studije, te su objavili zapanjujući podatak. Čak 86 posto žena koje su poginule na biciklu od 1999. do 2004. godine poginule su zbog sudara s kamionom.
Kod smrti muškaraca na biciklu ta je brojka 47 posto.

Kad ne poštuju crveno svjetlo vozači bicikla su često vidljiviji vozačima kamiona, te se ne nalaze dugo u njegovom "mrtvom kutu". Naime, biciklisti koji stoje ispred kamiona na semaforu često ne shvaćaju da ih vozač kamiona ne vidi.

Žene su često opreznije u prometu, pa tako u sličnim situacijama neće stati negdje gdje bi kršile propise, ali bile vidljivije. Umjesto tog stat će uz rubnik, pa će ih vozači kamiona teže vidjeti.

Transport for London's road safety, tvrtka koja je provela anketu, istaknula je, pak, da nema izravnih dokaza da su žene ugroženije zato što poštuju crvena svjetla na semaforu.

Ključne riječi

Komentara 7

MA
Maslova
08:32 14.10.2009.

@neurazumljiv Žena treba muškarca kao što riba treba bicikl ;)))...(A woman needs a man like a fish needs a bicycle - U2)

ZG
zgubidan
08:13 22.10.2009.

ma posebno su oprezne kad voze uz rub ceste a ono pet vrecica s ljeve strane zauzmu cijelu traku!!!

OB
-obrisani-
01:22 14.10.2009.

lijepo je vidjet utegnutu guzu kako ljulja sigurno bi vozači malo drpnuli takav bombonček? hahhahhaha a nije li to zapravo zbog nečeg drugog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije