Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADVENT U ZAGREBU

VIDEO Veliki test novih gastronomskih delicija na zagrebačkom Adventu: Tko je zaslužio čistu peticu?

storyeditor/2023-12-05/PXL_051223_107037665-1.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/21
06.12.2023.
u 12:47

Na listi su se našli i "Slasna Španjolka" koju nudi Medak, "Bakin krumpir" iz kućice "K Žnidaršiću", krostata chefice Ane Grgić Tomić te Melkiorove prženice s pistacijom

Slane fritule s bakalarom, koji je i glavni sastojak crostate, ćevapčići s kajmakom u brioche pecivu te pikantna kobasica s wasabi majonezom, čvarcima i kupusom u vrhnju samo su neki od noviteta koji se mogu kušati na ovogodišnjem Adventu.

A odlučili smo ih i testirati, po jedno novo jelo na svakoj od popularnih gastrolokacija, pri čemu se "teškog" zadatka prihvatio Večernjakov kušački žiri u kojemu su, uz autoricu ovih redaka, bile Martina Strukić, Mia Mitrović, Katja Knežević, Majda Ilić i Kruno Galjar.

Važna je inovativnost

Apsolutnog pobjednika koji je zaslužio čistu peticu pronašli smo u kućici "Jellyfish In Space" koja se smjestila u Ledenom parku. Deliciju su nazvali "Jelly kobasa", a izdvojite li šest eura, guštat ćete u blago pikantnoj domaćoj slavonskoj kobasici u domaćem pecivu s dodatkom wasabi majoneze, kupusa u vrhnju, kiselog zelja i čvaraka.

– Želite li pojesti posebnu i dobru adventsku kobasicu, ovo je pravo mjesto. Ne samo da ćete dobiti zbilja ukusnu, debelu, sočnu kobasicu, već su je "začinili" i domaćim čvarcima, a okusi slanog, kiselog i ljutog savršeno se stapaju – istaknula je Mia.

Foto: Kruno Galjar

Visoko drugo mjesto na listi zaslužile su prikle, odnosno fritule u slanoj varijanti, u kojima glavnu ulogu ima bakalar. Spremaju ih Dubrovčani u kućici maštovitog naziva "Ođe, ođe" koja se nalazi na Europskome trgu, a porciju sa šest komada platit ćete osam eura. Meke i podatne okruglice morskog okusa očarale su Martinu, iako je imala predrasude jer nije ljubiteljica ribe, a kao veliki plus istaknula je i pristupačnost djelatnika.

04.12.2023., Zagreb - Kusanje hrane na Adventu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ugostiteljska kućica "Briocherie" i ove se godine pridružila "Fuliranju" na Strossmayerovu trgu, no slatkim varijantama u ponudi je dodala i jednu slanu koja nas je privukla samim nazivom, "Brioche ćevapi". Odlikuje ih meko i ukusno pecivo napunjeno lukom, kajmakom i ćevapima, a idealni su za prigristi "nešto s nogu" jer kajmak je dovoljno kompaktan da ne curi na sve strane. Nažalost, složili smo se kako omjer cijene i kvantitete nije najbolji jer ćete za sedam eura dobiti tek jedan komad, od kojeg se baš nećete najesti, no Katja je, među ostalim, pohvalila inovativnost, a zbog okusa smo ovu verziju ćevapa svrstali na treće mjesto.

Foto: Kruno Galjar

Jedan od doajena zagrebačkog Adventa je i Marin Medak, koji se, kako ističe, iz godinu u godinu također trudi biti što inovativniji pa je ovog puta u ponudu kućice "Kaiser kobasa by Rougemarin" na Zrinjevcu odlučio uvrstiti "Slasnu Španjolku". Svinjsku je kobasicu samljeo, u smjesu ubacio mješavinu začina za chorizo te je "namazao" na prerezanu kajzericu i dodao chimichurri umak i prženi luk, a porciju s tri komada platit ćete 6,50 eura.

04.12.2023., Zagreb - Kusanje hrane na Adventu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Bila sam skeptična jer nisam ljubitelj pikantnih jela, ali ovo me oduševilo. Nije preljuto, a čovjek se baš može najesti – komentirala je Majda.

VEZANI ČLANCI: 

Jedna od postaja bila je "Matoš i mačke" u Masarykovoj, gdje se smjestila kućica "K Žnidaršiću", a ondje nam je vesela ekipa preporučila "Bakin krumpir". Iako ga se ne može svrstati pod glavno jelo, pržene ploške krumpira s dodatkom luka i špeka savršena su kombinacija ako putem želite nešto prigristi, no Kruno je zamjerku pronašao u nedovoljnoj količini dodataka. Porciju ćete platiti tri eura, a "Bakin krumpir" svrstali smo na peto mjesto.

04.12.2023., Zagreb - Kusanje hrane na Adventu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kruni se svidjela i crostata s kremastim bakalarom koja u kućici u sklopu "Fooling around" na terasi Oleander hotela Esplanade sprema prema receptu chefice Ane Grgić Tomić. Kremom od bakalara premazano je tanko, hrskavo tijesto na koje su dodani i ukiseljeni komorač u šafranu te rukola. Idealna je delicija za dijeljenje s društvom, a stoji osam eura.

Foto: Kruno Galjar

Vraćaju u djetinjstvo

Kušali smo i prženice, odnosno pohani kruh koji se pravi prema receptu chefa Melkiora Bašića, a nudi se na "Baš Naš" adventu na Jelačić-placu, ali i na Zrinjevcu. Odabrali smo kombinaciju s umakom i crumbleom od pistacije, koja će zadiviti i one koji nisu ljubitelji ovog orašastog ploda jer okusi slatkog kruha i pistacije savršeno se sljubljuju. Porcija stoji 7,50 eura, a iako nisu baš zadovoljile ostatak žirija, autoricu ovih redaka nakratko su vratile u djetinjstvo. 

FOTOGALERIJA Ovo su najbolji novi zalogaji na zagrebačkom Adventu

storyeditor/2023-12-05/PXL_051223_107037665-1.jpg
1/21

Komentara 11

DU
Deleted user
14:10 06.12.2023.

Možda uz ove vrhunske balkanske "delicije" zamamno zamiriši i vrhunac balkanske tehnologije, znanja, ekologije, sposobnosti ..... Jakuševac.

OP
Ocvali pupoljak
13:33 06.12.2023.

Bojkotiram zbog visokih cijena i nema to veze s Božicem . Sinoc se drustvo sastalo uz dinstani kiseli kupus, kobasice i fritule. Kuhano vino na kraju. Ali u stanu.

Avatar Tombstone
Tombstone
15:43 06.12.2023.

Ne znam. Po ovome kaj vidim ja bi vjerovatno zavrsila na cevapima. Velika z lukom, I najel bi se a platil vjerovatno isto ko I za ove gluposti. Koliko danas kosta velika porcija cevapa u somunu u Zg?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije