Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHVALILI SE

VIDEO Rimac Nevera srušila Guinnessov svjetski rekord za najveću brzinu prilikom vožnje unazad

Rimčeva Nevera oborila je novi ludi rekord
Foto: Rimac Automobili
1/9
07.11.2023.
u 14:43

Iz Rimčeve kompanije pohvalili su se ulaskom u Guinnessovu knjigu rekorda tako što su ludu zamisao - kojoj su se prije smijali - proveli u djelu. Postigli su nevjerojatnu brzinu u vožnji unatrag. Podijelili su i video impresivne vožnje

U godini u kojoj je Nevera oborila više od 20 novih rekorda ubrzanja i kočenja, Rimac tim je odlučio oboriti i rekord za vožnju unazad, pohvalili su se u priopćenju koje su nam poslali. "Davne 1967. godine, Lamborghini Miura postao je najbrži automobil serijske proizvodnje na svijetu, koristeći punu snagu svog V12 motora kako bi prvi probio granicu od 170 milja na sat. Nekoliko desetljeća kasnije i Rimac Nevera sada je postigla istu brzinu... ali vozeći unazad, odnosno, u rikverc", navode. Kažu kako je rekord potvrdila Guinness World Records. Za mjerenje podataka zaslužan je Dewesoft.  Sve se dogodilo 7. listopada na Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj. To je ujedno i mjesto Neverinog rekordnog postizanja najveće brzine od 412 km/h. 

"Za razliku od automobila s unutarnjim izgaranjem, ili čak nekih električnih automobila, pogon Nevere nema brzine - četiri pojedinačna motora idu ili unatrag ili naprijed. To znači da isti pogon koji je sposoban za ubrzanje od 0-100 mph za 3.21 sekundu ili 0-200 mph u manje od 11 sekundi također može pružiti slične impresivne performanse pri vožnji unazad", kažu.

"Tijekom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrži automobil na svijetu u vožnji unazad, ali smo se tome samo nasmijali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu bili razvijeni za brzu vožnju unazad. No, onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše su simulacije pokazale da bismo mogli postići više od 200 km/h, ali nismo imali ideju koliko bi to bilo stabilno – bilo je to neistraženo područje", rekao je glavni inženjer Nevere, Matija Renić. 

Goran Drndak, testni vozač i čovjek na ovoj misiji, kaže: "U samoj vožnji mi je definitivno trebalo neko vrijeme za priviknuti se. Okrenuti ste unazad i gledate krajolik kako juri sve brže i brže, osjećate kako vam vuče vrat prema naprijed - gotovo isti osjećaj koji biste inače imali pri snažnom kočenju. Pažljivo pomičete volan, pazeći da ne poremetite ravnotežu, pazite na svoju putanju i kočenje kroz retrovizor, cijelo vrijeme pazeći na brzinu. Unatoč tome što je to gotovo potpuno suprotno načinu na koji je automobil dizajniran i razvijen, Nevera je postigla još jedan rekord."

Na Festivalu brzine u Goodwoodu u srpnju 2023., Nevera je ostvarila vrijeme od 49,32 tijekom Supercar Shootouta, te time postala najbrži serijski automobil na slavnoj brdskoj utrci ove godine. U kolovozu je Nevera krenula na Nordschleife kako bi oborila prethodni rekord za najbrži električni serijski automobil u jednom krugu, pobijedivši za 20 sekundi pri svom debiju na slavnoj i uvijek izazovnoj stazi Rekordni krug. Rekordni krug je tada vozio hrvatski vozač Martin Kodrić.

"Svako od ovih rekordnih postignuća postignuto je Neverom u Time Attack dizajnu, koja je službeno lansirana u ograničenoj seriji od samo 12 primjeraka na The Quail događaju, u Kaliforniji u kolovozu. Specijalni dizajn za Time Attack kombinacija je Squadron Black i Lightning Green boja. Poseban dizajn inspiriran je e-M3 – prvim automobilom kojeg je Mate Rimac konvertirao na električni pogon i kojeg je FIA neovisno potvrdila 2012. kao električno vozilo s najvećim ubrzanjem na svijetu u to vrijeme. Također je to bio Rimčev prvi rekorder, s pet zasebnih Guinnessovih svjetskih rekorda", kažu u tvrtki.

VIDEO Reakcija Coca-Cola Hrvatske o slučaju trovanja: To je izoliran slučaj, zabrinuti smo i surađujemo

Ključne riječi

Komentara 8

JO
jozakontra
07:57 08.11.2023.

citajuci clanke o rimcu uvijk imam isti dojam, privilegirani decki rodjeni sa zlatnom zlicom u ustima se jako dobro zabavljaju. lijepo, beskorisno ali lijepo da je netko dobre volje.

OT
otrovnijezik
15:44 07.11.2023.

Sada još samo je poslati u orbitu ili prema Marsu i to je to. Dalje nema.

IV
ivica.vranjic
06:54 08.11.2023.

Bravo za Matu i bravo za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije