Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sam svoj majstor

VIDEO Kako sami možete najjednostavnije promijeniti metlice brisača

brisači
Foto: Thinkstock
1/3
27.02.2024.
u 19:00

Trajnost ispravnosti metlica brisača ovisi o tome koliko ih često upotrebljavate i u kojim uvjetima, kakva je kvaliteta metlica, kao i koja sredstva za čišćenje stakla koristite

Metlice brisača jedan su od ključnih sigurnosnih elemenata automobila jer jasan pregled ceste jedan je od najbitnijih preduvjeta za sigurnu vožnju. Stoga, ne smijete zanemariti ispravnost brisača kako bi vaše vjetrobransko staklo bilo uvijek čisto. S obzirom na druge troškove automobila, cijena novih metlica brisača je zanemariva, a u kritičnim situacijama poput pljuska neispravni brisači mogu donijeti velike probleme, kako za vas tako i za druge sudionike u prometu.

Trajnost ispravnosti metlica brisača ovisi o tome koliko ih često upotrebljavate i u kojim uvjetima, kakva je kvaliteta metlica, kao i koja sredstva za čišćenje stakla koristite. No, jednostavno možete provjeriti jesu li još uvijek ispravne.  Ako su tragovi koje metlice ostavljaju na vjetrobranskom staklu tanke i brzo se suše u vožnji od strujanja zraka metlice su ispravne. Ako su tragovi na vjetrobranskom staklu nakon aktivacije brisača izrazito vidljivi i ima ih mnogo te ostaju na staklu - vrijeme je za promjenu. Prema istraživanju njemačkog autokluba ADAC-a metlice brisača bi se trebale mijenjati najmanje svake dvije godine bez obzira na intenzitet korištenja brisača jer sunčeva svjetlost i atmosfera toliko mijenjaju materijal da on postaje tvrđi i gubi svojstva. Jednostavno, metlice više neće jednako dobro čistiti staklo kao kad su novije. 

VIDEO:  Zamjena metlica brisača u AutoZubaku

Promjena metlica brisača jedna je od radnji koje možete obaviti i sami bez posjeta servisu. No, potrebno je znati kako se mijenjaju i osobito treba paziti da se ne ošteti vjetrobransko staklo.  Prije svega metlice brisača treba postaviti u servisni položaj. Položaj za servisni pregled je položaj u kojem su brisači podignuti u položaju udaljenom od poklopca motornog prostora. Nakon toga potrebno je od stakla odignuti ruku brisača i nagnuti metlicu do vodoravnog položaja.

Potom je potrebno osloboditi kukicu kojom je pričvršćena metlica brisača i izvaditi metlicu.  Upravo tada je vrlo bitno paziti da ruka brisača koja je metalna ne udari u staklo koje može oštetiti pa i razbiti. Za postavljanje nove metlice brisača potrebno je ponoviti postupak obrnutim redoslijedom. Zamjena metlice stražnjeg brisača obavlja se sličnom procedurom. 

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
20:00 27.02.2024.

Nevjerojatno! Mislim doista fantastično! Brilijantno! Oči ste mi otvorili! Ne moram više u srervis mijenjati metlice brisača! Svaka čast! Hvala do neba!

EZ
ezer
22:47 03.03.2024.

Sve ovisi koji je automobil i koje su metlice u pitanju nije za sve isto, različiti su adapteri za nosače metlica brisača tako imaju za japanska i korejska vozila, francuska, njemačka, talijanska, kineska. Sve je lako ako dobiješ pravi adapter uz nove metlice.

AU
AUTOMAS
21:02 27.02.2024.

Ne morate mijenjati brisače može se promijeniti samo gumica od 1,5Eu - do 8Eu po komadu. Mi ih mijenjamo više od 35 Godina. Oginal brisači su najkvakitetniji. Pitajte vozače u Slavonom Brodu i okolici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije