Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)sigurnost na mreži

Đakovački tim istraživača probio 200 bežičnih mreža u po' muke!

Facebook
Foto: Facebook
1/2
19.06.2015.
u 09:00

Mi smo, u prijevodu,"čovjek u sredini", objasnio je Vlaho

Tim istraživača iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova otkrio je koliko je jednostavno probiti sigurnost korisnika bežičnih mreža. One nisu samo šuplje, mreže su potpuno propusne, piše Glas Slavonije. Koristili su profesionalne alate, ali koje može koristiti svatko.

– Htjeli smo pokazati koliko je jednostavno probiti ključ, enkripciju kad se spajamo na nečiju mrežu. Kad osoba upiše lozinku i spoji se na mrežu, svi korisnici koji su na njoj primaju podatke i ti podaci, kad napravimo napad, prolaze kroz naš laptop", rekao je Dalibor Vlaho, stručnjak za informacijsku sigurnost i predsjednik Centra. Primjerom je pojasnio kako upad izgleda:

"Osoba sjedi na terasi kafića i preko mobitela šalje poruku na Facebooku, sadržaja “Vidimo se večeras u 18 sati”. Mi ne moramo ući u taj profil na Facebooku, jer nam je poruka vidljiva u našem laptopu. Što god osoba koja je spojena na tu mrežu radi u tom trenutku prolazi kroz naše računalo. Možemo vidjeti sve što radi, čak i fotografije koje lista. To se inače zove MITM, što je skraćenica za Man in the middle (ARP POISONING/spoofing, ali postoje i naprednije metode napada). Mi smo, u prijevodu, "čovjek u sredini" – objasnio je Vlaho. Potrebno je, kaže, od nekoliko minuta, tri, pet, ovisno o kompleksnosti, da bi se takav napad izvršio.

Prikupili su podatke od više stotina mreža, a bazirali su se na samo 200 mreža u koje ušli. Riječ je što o kućnim, što o javnim mrežama poput kafića.

>> Da se predstavim, ja sam tajni agent

Foto: Alcatel

Komentara 7

Avatar d-ano
d-ano
09:33 19.06.2015.

napredujemo cak i dimni signali su bili sigurniji za prenosenje poruka,

Avatar Honduras
Honduras
09:56 19.06.2015.

"u po' muke" - na kojem je to jeziku???

AS
asdasfasdg
09:45 19.06.2015.

Dobro da su otkrili stvari starije preko 5 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije