Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
testirali smo

Uvjerljivo najbolje krafne ima jedna zagrebačka slastičarnica: 'Mmmmm... Baš kao bakine'

Zagreb: Testiranje krafni novinara Večernjeg lista
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/23
07.02.2024.
u 08:00

Neki pokladnice rade isključivo s marmeladom od marelice, no nadjevi su sve maštovitiji i inovativniji pa se nude i s kombinacijama pistacija i maline ili jabuke i viskija

Poljaci guštaju u "paczkima", Austrijanci vole "krapfen", Rusi peku "ponchiki", a i kod nas slove kao omiljena fašnička slastica. Priča govori da su prve krafne ispečene u Njemačkoj, čemu svjedoči recept u "Küchenmeisterei", u prijevodu "Majstorstvo kuhinje", kuharici objavljenoj u Nürnbergu 1485., jednoj od prvih otisnutih na Gutenbergovu stroju. Pokladnice, kako su također poznate u našem narodu, obožavaju i djeca i odrasli, a najčešće se razlikuju prema teksturi tijesta, količini masnoće, sočnosti i, dakako, punjenju. Klasičari tako uživaju u onima s marmeladom, poznate su i krafne s čokoladom i vanilijom, a svake se godine pojavljuju sve maštovitiji nadjevi, primjerice, pistacija i malina, višnja i Nutella te kombinacija vanilije, limuna i papra.

"Fotogenične" mame na prvi pogled

Kako bismo vam u ovo fašničko vrijeme olakšali potragu za najboljim krafnama, testirali smo gotovo 20 primjeraka iz pet zagrebačkih slastičarnica i tri pekarnice. Na listi su se tako našli slastičarnice Magnolia, Zagreb, Vincek, Proof 33 i Crofna te pekarnice Mlinar, Dubravica i Pan-pek, a u Večernjakovu kušačkome timu, uz autoricu ovih redaka, bili su i Katja Knežević, Tajana Josipović, Tea Tokić, Mia Mitrović i Kruno Galjar.

Uvjerljivu pobjedu odnijela je pritom slastičarnica Magnolia, čiji su nas primjerci oduševili teksturom tijesta koje, složili smo se, najviše podsjeća na prave domaće, bakine krafne, a kušali smo one s nadjevima od vanilije i čokolade te kombinaciju pistacije i maline.

– Tijesto je odlično, čvrsto i sočno, ima i neku citrusnu notu koja osvježava, a najviše me oduševila ona s kombinacijom maline jer obožavam voćne okuse u krafnama – komentirala je Katja. Krafne s nadjevima od vanilije i čokolade ondje stoje 1,80 eura, a kombinaciju pistacije i maline platit ćete dva.

Drugo mjesto zauzela je slastičarnica Zagreb, a ondje nude klasičnu verziju krafni koje bude nostalgiju. Rade ih prema tradicionalnoj recepturi i pune isključivo marmeladom od marelice, a komad stoji 1,10 eura. Tijesto im je sočno, nadjeva ima dovoljno, svidjelo nam se i što nisu premasne, a definitivno bismo se onamo, složili smo se, vratili po još koji primjerak.

VEZANI ČLANCI: 

Maštovitim i inovativnim kombinacijama okusa bile su punjene krafne iz Proofa 33, koje ondje od sourdough tijesta radi Janja Benić, poznatija kao Janjolinka. Kušali smo njezine ovogodišnje novitete, a to su krafne s nadjevom od jabuke s Jack Daniel'som, kombinaciju vanilije, limuna i papra te klasičnu varijantu punjenu džemom od jagode. Prve dvije verzije stoje 2,70 eura, a treća 2,20.

– Tijesto im je sočno i meko, definitivno pohvala za hrabrost što se tiče spajanja okusa, no u nekima su pojedini prevladali pa ih je možda trebalo malo bolje izbalansirati – istaknuo je Kruno.

Treće mjesto s Janjolinkinim pokladnicama dijele i one iz popularne Crofne koje su nas najviše oduševile izgledom te smo ih ocijenili kao najfotogeničnije. Iako nas tijesto nije baš očaralo, iz konkurencije su se izdvojile jer su uvjerljivo bile najbogatije nadjevima. Kušali smo tako one s kremom od bijelog Kinder Buena koje stoje 3,65 eura po komadu, nadjevom od Kinder čokolade koje ćete platiti 2,95 te s kombinacijom Nutelle i višnje za koju ćete izdvojiti 3,45 eura.

05.02.2024., Zagreb - Test krafni iz 5 zagrebackih slasticarnica i 3 pekare. Photo: Luka stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Najviše me osvojila krafna s punjenjem od bijelog Buena. Iako tijesto nije posebno, nadjev ih spašava, ali po mom ukusu malo su preteške pa nisam sigurna da bih mogla cijelu pojesti – komentirala je Tea.

Prema tradicionalnoj recepturi krafne se peku i u slastičarnici Vincek, gdje se također možete počastiti isključivo onima nadjevenima marmeladom od marelice. Iako nas ni u ovom slučaju tijesto nije oborilo s nogu, nisu premasne, a svidjela nam se i količina nadjeva kojeg je sasvim dovoljno. Cijena im je 1,35 eura po komadu, a dio žirija složio se i kako bi se ondje rado počastili s dvije krafne.

Počastiti se već za 60 centi

Što se pekarnica tiče, u njima ćete pronaći najjeftinije primjerke, a pobjedu u ovoj kategoriji odnijele su krafne iz Mlinara. Platit ćete ih tek 60 centi po komadu, no tijesto im je dosta masno, što se osjeti i na nepcima, a nije nas oduševila ni količina nadjeva kojega je premalo.

VEZANI ČLANCI: 

Slične su i krafne iz Dubravice, gdje se, među ostalim, nude one s marmeladom za 80 centi, ali i punjene vanilijom koje stoje jedan euro. Tijesto im je, složili smo se, malo presuho, a pritom ne pomaže ni nadjev koji ispunjava tek sredinu krafne. U četiri varijante prodaju se pak u Pan-peku, i to one s okusom Linolade te punjene marmeladom i čokoladom, a potonja se nudi i u kombinaciji s ružičastim ili čokoladnim preljevom. Stoje jedan euro, no nisu baš ispunile naša očekivanja.

– Tijesto je suho, stvrdnuti preljev puca i pada na sve strane, a nadjeva je premalo – kazala je Tajana. 

* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Komentara 3

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:40 07.02.2024.

Kakve su vam ovo cijene? Sve iznad 1€ za običnu krafnu je pljačka. Ove s "egzotičnim dodatcima" ne bi trebale biti skuplje od 50%

CA
cavecanem
11:10 07.02.2024.

6 komada u mlinaru kao jedna fensy, pa neka ove mlinarove imaju slabiju teksturu i nemaju lagani citrusni aftertejst

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
21:07 07.02.2024.

Koje filozofiranje oko krafni, a to da neke koštaju gotovo četiri eura je SULUDO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije