Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAZITE ŠTO OTVARATE

Nova SMS prevara: Hrvatska pošta ovakvu poruku vam neće poslati

Zagreb: Novi poštanski sandučići postavljeni tek na nekoliko lokacija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.01.2024.
u 13:09

Hrvatska pošta naglašava da nitko osim primatelja i pošiljatelja nema podatke o pošiljci, to jest ne može pristupiti sustavu za praćenje pošiljk

I dalje su aktualne SMS prijevare u kojima građanima s raznih telefonskih brojeva dolaze sumnjive poruke. Prevaranti se predstavljaju kao službenici pošte koji zbog raznih problema ne mogu uručiti paket primatelju te mole da se podaci potvrde putem poveznice.

Jednu takvu poruku poslao nam je čitatelj koji ju je zaprimio danas. Posumnjao je kako nešto nije u redu čim je primijetio da je pošiljatelj privatna email adresa. Prevaranti su naveli kako je njegov paket zadržan u skladištu zbog "nejasne adrese" te su ga pokušali navesti da kopira poveznicu u internet pretražitelj i tamo upiše točnu adresu. Iz Hrvatske pošte još se nisu oglasili o ovom slučaju, no već tjednima upozoravaju na slične poruke.

Foto: Čitatelj

Iz Hrvatske pošte savjetuju građanima da dobro provjere tko je pošiljatelj poruke prije nego poduzmu ikakve radnje. Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici ili korištenjem engleskog jezika.

Naveli su i nekoliko primjera takvih lažnih SMS-ova koji su aktualni posljednjih nekoliko tjedana, a možete ih pogledati ovdje. Posebno su označili kritične podatke na koje treba obratiti pažnju, a to su neobičan broj pošiljatelja i tekst na engleskom jeziku.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatska pošta naglašava da nitko osim primatelja i pošiljatelja nema podatke o pošiljci, to jest ne može pristupiti sustavu za praćenje pošiljke. Ukoliko ste primili SMS u trenutku kada očekujete pošiljku, radi se o slučajnosti. 

VIDEO Inicijativa za slobodnu Palestinu održala skup u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:28 14.01.2024.

Ništa čudno kod nas kad ima 99%informatički nepismenih koji imaju najmodernije mobitele a nemaju pojma što sve mogu !!

ZE
zelja71
16:14 20.01.2024.

Inače čekam paket i onda mi stigne ovakva poruka. Ne mogu vjerovati da je slučajnost a da nije upleten netko iz HP tko zna kome dolazi paket.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije