Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Slovenska aplikacija za građane: zabraniti industrijski kajmak i parfeme u javnim uredima?

Igor Soban/PIXSELL
06.07.2018.
u 11:27

Već devet godina u Sloveniji obični građani mogu svojoj vladi preko posebne aplikacije davati zakonske prijedloge

 Već devet godina u Sloveniji obični građani mogu svojoj vladi preko posebne aplikacije davati zakonske prijedloge pa se tu nađe i neobičnih zamisli, poput one da javnim službenicima treba zabraniti korištenje parfema na radnom mjestu, a mljekarama proizvodnju industrijskog kajmaka.

Aplikacija predlagam.vladi.si operativna je od 2009. kada je vladu vodio sadašnji predsjednik Borut Pahor, ali je najviše korištena u zadnje četiri godine, u vrijeme mandata Mire Cerara, čija je vlada bila i najsenzibilnija na prijedloge građana.

Sadašnja vlada na odlasku primila je od rujna 2014., kad je preuzela dužnost, više od 2.600 zakonskih prijedloga građana. Skoro dvije tisuće prijedloga bilo je razmatrano u nadležnim ministarstvima i službama, a pozitivan odaziv dobile su 22 građanske zakonodavne inicijative.

Tako su preko građanskih zakonskih poticaja, primjerice, ukinute neke takse za kupnju vozila za invalide, pojednostavljen postupak identifikacije svjedoka na sudovima i postrožene kazne za one koji krše zabranu prodaje alkohola maloljetnicima te uvedena parkirališna mjesta za trudnice i majke s malom djecom.

Neke inicijative građana ipak ne uspiju, iako se ozbiljno razmatraju pa će se tako slovenski javni službenici koji kontaktiraju sa strankama i dalje smjeti koristiti parfeme, dok će mljekare do daljnjega ipak smjeti proizvoditi 'industrijski kajmak', čiju su zabranu tražili mali proizvođači.

Struka i proizvođači smatraju da se kajmak mora raditi po tradicionalnom postupku, dok je stajalište industrije da je moguća i proizvodnja po drugim metodama, odgovorilo je predlagačima ministarstvo poljoprivrede, dodavši da će dilemu o kajmaku trebati riješiti iduća vlada.

Što se tiče prava korištenja parfema javnih službenika i službenica, vlada je predlagačima navela da bi zabrana korištenja parfema bila 'teško izvediva i neproporcionalna mjera', ali da postoji mogućnost da građani kojima takvi mirisi smetaju ili su na njih alergični u nadležnim uredima i službama zatraže 'posebnu obradu' kod službenika koji ne koriste jake parfeme i dezodoranse.

1/3

Komentara 1

Avatar Oneill
Oneill
13:38 06.07.2018.

Gdje god se okreneš zabrane ti demokrati kada bi pročitali nakon Monarhije što su pisali bilo bih ih toliko sram da bi svi odmah od infarkta umrli. Ps Moj Materinji jezik nije Hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije