Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PORAST PRODAJE AUTA

Dobre vijesti za tržište automobila, u ožujku rekordna prodaja, jedan model Hrvati najviše traže

automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
06.04.2023.
u 10:15

Krenule su rent-a-car isporuke novih automobila koje najavljuju dobru turističku sezonu, u prva tri mjeseca prodaja rasla 35,7 posto

U Hrvatskoj su u ožujku prodana 6274 nova osobna automobila, što je u odnosu na isti mjesec 2022. kada su registrirana 3882 automobila povećanje od 61,6 posto, pokazuju podaci Promocije plus. U prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je prodano 13.247 novih automobila, što je 35,7 posto više nego u prvom tromjesečju prošle godine.

To je čak više nego u ožujku pretpandemijske 2019., što bi trebala biti dobra najava za ovogodišnje tržište automobila, ali i još uspješniju turističku sezonu. Naime, pretpostavlja se da su nakon tri godine slabijih narudžbi automobila za rent-a-car, počele veće isporuke vozila za najam, pa se očekuje i više gostiju iz udaljenijih destinacija ove sezone.

Renault je u ožujku sa 736 registracija bio najprodavanija marka i gotovo dostigao VW na godišnjoj razini. Ipak, VW je i dalje u prednosti, 1426 prema 1418 registracija osobnih automobila.  No, kad se pridodaju rezultati iz gospodarskog programa, Renault je prema preliminarnim neslužbenim podacima prvi s ukupno 1945 registracija ispred Volkswagena s 1632 registracije..

Na trećem mjestu u osobnim automobilima je Škoda s 1262 prodana auta, a slijede Kia (1038), Dacia (981), Opel, Suzuki, Hyundai, Toyota, Audi, Ford, Mercedes, BMW...

Renault Clio je s 410 registracija u ožujku uvjerljivo najprodavaniji model, a uz to je izbio i na prvo mjesto kao najtraženiji auto ove godine s ukupno 670 prodanih primjeraka. U 2023. je na drugom mjestu Dacia Duster s 410 registracija, treća je Opel Corsa s 380, četvrta Dacia Sandero s 370, peta Škoda Octavia s 346, a slijede Suzuki SX4 S-Cross i Vitara, VW Taigo i Tiguan, Kia Sportage, Hyundai Tucson, Škoda Kamiq, VW T-Cross..

- Rent-a-car sezona je stvarno dobro krenula, iako pravi vrhunac takvih isporuka očekujemo u sljedeća dva mjeseca. Drugo što nam je pomoglo u ostvarivanju tog rezultata su odlične isporuke Australa i očito smo našli pravi recept: kvalitetan proizvod, dobra cijena iako nije najniža, osam godina jamstva te atraktivna financijska ponuda. I još smo imali dovoljno količina na zalihi za to lansiranje. Tu ponudu smo preslikali i na druge modele u ožujku i travnju i nadamo se dobrim rezultatima i dalje (jer količina automobila imamo dovoljno. I treće što je doprinijelo rezultatu su isporuke malih flota. A što se tiče našeg viđenja situacije u tržištu, ne bismo za sada išli baš tako optimistično s izjavom da je to izlazak iz krize, na to još treba pričekati, za nas je to više bio zbroj nekoliko jako dobrih okolnosti i činjenice da smo imali prilično dobru zalihu vozila od početka godine, što neke druge marke možda nisu. Sad uočavamo da i ostali imaju vozila na zalihi i da su se dobro pripremili za rent-a-car sezonu. O izlasku iz krize možda ćemo moći pričati na jesen kad se cjelokupna situacija normalizira, odnosno kad prestanu rent-a-car isporuke - rekla nam je Marina Jelinek, voditeljica korporativnih komunikacija Renault Grupe u Hrvatskoj.

U prva tri mjeseca najviše auta prodano je u zagrebačkoj regiji (5871), slijedi Splitsko-dalmatinska županija (1124), Primorsko-goranska (985), Istarska (756), Bjelovarsko-bilogorska (640)... Najmanje je automobila prodano u Ličko-senjskoj županiji - 58.

VIDEO Ronaldo izazvao ludnicu u autu iz Rimčeve tvrtke. Stoji 8 mil. € i samo ih je 10 na svijetu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije