Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAK-OVA PROVJERA

Porazni rezultati: Većina vozača vozi preblizu vozilu ispred

gužva promet auti
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
26.11.2013.
u 15:19

Provjera je obavljena na dvije ceste: Zagrebačkoj koja od Velike Gorice vodi do Zagreba te Ulici kneza Branimira u Zagrebu

HAK-ova terenska provjera poštivanja razmaka između vozila pokazala je porazne rezultate. Većina vozi preblizu vozilu ispred njih, a pravilo dvije sekunde se ne poštuje, izvijestili su iz HAK-a.

Provjera je obavljena na dvije ceste: Zagrebačkoj koja od Velike Gorice vodi do Zagreba te Ulici kneza Branimira u Zagrebu. Propisano je kako su vozači dužni držati potreban razmak pri kretanju iza drugog vozila kako ne bi ugrožavali sigurnost prometa. Staro je pravilo da se od vozila ispred sebe mora voziti na udaljenosti koju prijeđemo u dvije sekunde, a to pravilo „dvije sekunde“ osnova je za sankcioniranje vozača u nekim europskim zemljama, među kojima su i Njemačka i Austrija.

HAK je tijekom studenog pratio promet na 1.000 metara od križanja Zagrebačke ulice s Ulicama Rudolfa Fizira i Vukomeričke gdje je dopuštena brzina 80 km/h. Izračunavši da bi pri 80 km/h dvije sekunde bile 44 metra, postavili su uz cestu oznake sa zonom od 44 metra i nakon prolaska prvog vozila mjerili je li drugo vozilo unutar te zone ili izvan nje. Na toj lokaciji u sat vremena HAK-ovci su izmjerili 318 situacija za koje su mogli objektivno procijeniti jesu li vozila unutar zadanih gabarita od 44 metra ili izvan njih. U čak 204 situacije, ili više od 64 posto, razmak između vozila bio je manji od 44 metra, a tek u 114 situacija taj je razmak bio veći.

Istom metodologijom mjerenje je ponovljeno na skretanju iz Ulice kneza Branimira u Ulicu Dragojla Kušlana, gdje su izmjerene 372 situacije. Rezultati su bili podjednako loši - preblizu drugom vozilu bilo je 246 vozača, ili više od 66 posto, a tek je njih 126 održavalo predviđeni razmak.

Ključne riječi

Komentara 3

BL
Blomberg
18:16 28.11.2013.

Moram opet reci, kod nas je vozacka kultura jako niska, prvo oko 70% vozaca vozi prebrzo i to mislim samo u naseljima, gdje je dozvoljeno 50 km/h od tih nitko ne vozi ispod 80 Km/h,pa i brze ,od policije nie ni traga ni glasa. Da se barem jednom mjesecno postavi radar, ali komentar policije je--kad smo tamo svi voze normalno.+#-#?

GR
GRGOO
15:48 26.11.2013.

Tko vjeruje HAK-u? Pa niti oni nemaju vozila za zamjenu koja jamče kada im se plaća članarina, već nude skuplja, naravno uz nadoplatu. Kao HAK je mjerilo vrijednosti? Već sam jednom rekao sve što nosi pridjev hrvatski i posluje, izgleda u startu je osuđeno biti negativno. Valjda je to zbog moći. Kada imaju taj pridjev kao oni su "vlast", oni su netko važan "država", i tako oni ne moraju ulagati trud koji drugi moraju, a kada treba pametovati, prvi su.

Avatar ivo587
ivo587
08:52 28.11.2013.

to je bar jasno zašto, jer se bezobraznici ti stalno ubacuju ispred tebe i onda pop..iš i stalno se voziš na nečijem dupetu da ti se ne ubacuju stalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije