Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivi noviteti

Pogledajte što donosi Frankfurt Auto Show!

frankfurt auto show,iaa (1)
Sandra Mikulčić
10.09.2013.
u 16:08

Od oko sto automobila koji danas u Frankfurtu doživljavaju premijerno pokazivanje, 50-ak je serijskih modela

Frankfurt Auto Show, odnosno 65. izdanje jednog od dva najveća i najcjenjenija salona automobila na svijetu, vrata je otvorio novinarima iz čitavog svijeta. Od četvrtka do 22. rujna oko sto premijera, uz čitavu gamu automobila svih proizvođača, moći će razgledati i posjetitelji. Dnevna ulaznica stoji 13 eura, dok joj cijena u dane vikenda raste na 15 eura. Proteklo je izdanje salona – koje je vidjelo 928.100 posjetitelja - imalo 89 premijera, pa ni ovogodišnje ne bi trebalo zaostajati. Od oko sto automobila koji danas u Frankfurtu doživljavaju premijerno pokazivanje, 50-ak je serijskih modela.

Na salonu najviše pažnje plijene skupe i rijetke jurilice - poput Ferrarija 458 Speciale s ergelom od 605 konja, koji prema specifičnoj snazi od 135 KS po litri obujma ima najsnažniji atmosferski motor razvijen za neki cestovni automobil. Među frankfurtskim je premijerama i 911 50 Years Edition, posebno izdanje kojim Porsche obilježava 50. rođendan tog modela. Serija je ograničena na 1963 primjerka, a svaki košta 121.119 eura. Luksuzan Bentley Continental pokazan je u GT V8 S izvedbi, s dorađenim 4-litrenim V8 twin-turbo motorom od 528 KS. Bugatti sveopću neimaštinu izaziva modelom od čak 1200 konjskih snaga! Lamborghini 50. obljetnicu slavi s Gallardom koji iz 5,2-litrenog stroja izvlači 550 konja.

Volkswagen predstavlja Golf R, najbrži Golf u svojoj povijesti. Ima 300 konjskih snaga i 380 Nm okretnog momenta, a za sprint do stotke utroši samo 4,9 sekundi. Peugeot uz serijsku 308-icu izlaže i njezinu sportsku inačicu s 270 konja, a Škoda Octaviju RS, najbržu Škodu svih vremena.

Snažan hibrid ima i Toyota

Audijeva serijska zvijezda je obnovljeni A8, no premijeru doživljava i koncept Audi Sport koji nastavlja tradiciju quattro pogona s plug-in hibridnim pogonom od 700 KS (4,0 V8 TFSI i elektromotor). Zanimljivo je ovdje da ultrasnažan Audi s pogonom na sva četiri kotača emitira samo 59 grama CO2 po kilometru. Snažnog hibrida ima i Toyota. Yaris-R Hybrid pokreće 1,6-litreni turbomotor od 300 konjskih snaga, a dodatnih 120 KS na stražnju osovinu šalju dva elektromotora. Posebnost je ovogodišnjeg izdanja salona u Frankfurtu da hibridi stoje rame uz rame s klasičnim izvedbama, a na mnogim poljima su ih i nadmašili. Gotovo da nema proizvođača koji ne izlaže hibridnu model, bilo u serijskoj, bilo u konceptnoj izvedbi.

No, prosječnog će vozača ipak zanimati realniji i dostupniji modeli. Među serijskim premijerama ističu se nova izdanja Peugeota 308, Opel Insignije, Hyundaija i10, Dacije Duster, Škode Yeti, Mazde3, Kijinog gradskog crossovera Soul. Renault je gotovo do otvaranja salona čekao s objavama prvih informacija o novoj generaciji kompakta Megane, na kojem je najupečatljiviji prednji dio kojim se Megane vizualno posve približio dinamičnom dizajnu Clija. U Hrvatskoj se novi Megane očekuje već tijekom prosinca ove godine.

Volkswagen izlaže Golf Variant, koji će od idućeg tjedna već biti u hrvatskim prodajnim salonima. Premijerno je pokazan nasljednik Golfa Plus, model Golf Sportsvan, koji nam stiže tijekom proljeća iduće godine. Volkswagen je poseban naglasak stavio na ekološku flotu, pa premijeru doživljavaju modeli e-up i e-golf. Mnogi premijerno pokazuju izvedenice od ranije poznatih modela. Seat predstavlja karavansku izvedbu modela Leon. Honda se također odlučila za kompaktni karavan. Civic Tourer razvijen je i dizajniran u Europi, a ima jedan od najvećih prtljažnika u klasi (624 litre).

>> Volkswagenovo pokazivanje moći na domaćem terenu

Monza ruši barijere

Mercedes u Frankfurtu izlaže svoj prvi pravi kompaktni crossover, model GLA, nastao na platformi A-klase. Tradicionalno sportski BMW pokleknuo je pred ekološkim trendom te premijerno izlaže proizvodnu verziju električnog automobila i3. Bavarac s električnih 170 KS može povesti četiri osobe. U prodaju kreće odmah nakon frankfurtske premijere, a u Njemačkoj bi trebao koštati oko 35.000 eura.

Iako je riječ o konceptu koji nije predviđen za serijsku proizvodnju, na Opelovom štandu najveću pažnju privlači Monza. Koncept coupea plijeni atraktivnom pojavom, tehnološkim inovacijama, ali i činjenicom da se radi o predlošku za sve buduće Opelove modele. Monza ruši barijere i u interijeru, gdje premijerno donosi 18 LED projektora koji zamjenjuju 'dosadne' pokazivače i zaslone.

Mnogi su proizvođači u Frankfurtu izložili i koncepte za koje je potvrđeno da su temelj za razvoj novog serijskog modela. Suzuki iV-4 tako najavljuje skorašnji dolazak produkcijskog kompaktnog SUV modela. Fordov S-Max Concept preteča je nove generacije S-Maxa. Infiniti Q30 predložak je za budući premium kompakt. U svakom slučaju, Frankfurt pokazuje da će automobilska 2014. biti bogata tehnološki naprednim modelima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije