Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIČ ZA KUPCE

Ove stvari gledaju iskusni kupci automobila

Kupovina automobila
Foto: Shutterstock
1/3
14.11.2023.
u 12:36

Kupovina automobila je uvijek uzbudljiva avantura, ali znate li na što sve treba obratiti pažnju kako bi zadovoljstvo trajalo i nakon kupovine?

Odabir rabljenog vozila omogućuje da sjednete za volan kvalitetnog vozila koje će vas služiti još dugi niz godina. Međutim, ključno je procesu kupovine pristupiti s oprezom i strpljivošću. Stoga, dok čekate da naiđe vaš idealni automobil, pročitajte zlata vrijedne savjete o tome na što obratiti pozornost pri kupnji, uključujući kako provjeriti istrošenost, znakove “entuzijastične” vožnje i još mnogo toga. Uz pravo znanje i način razmišljanja, možete s pouzdanjem krenuti na put pronalaska svoga savršenog vozila.

Odredite cijenu koja vam odgovara

Prije nego što počnete pregledavati aute, odredite realnu cifru kojom raspolažete, i to ne samo iznos za vozilo već i za potencijalne troškove mehaničara i održavanja koje će trebati odraditi odmah nakon kupnje. Tu mislimo na promjenu ulja, guma ili nužnih popravaka ako ste svjesno uzeli automobil s nedostacima. To će vam pomoći suziti mogućnosti i spriječiti prekomjerno trošenje.

Istraživanje marki i modela

Upoznajte se s markama i modelima koji vas zanimaju. Potražite modele poznate po svojoj pouzdanosti i izdržljivosti. Pouzdani internet izvori također pružaju opsežne recenzije i ocjene pouzdanosti koje mogu poslužiti kao vrijedne informacije. Koncentrirajte se na nekoliko modela i marki te proučite njihove česte boljke, tako ćete već “na prvu” znati na što trebate obratiti pažnju ili trebate li uopće gubiti vrijeme na to vozilo.

Foto: Shutterstock

Provjerite povijest vozila

Zatražite servisnu knjižicu vozila koja pruža važne informacije o njegovoj prošlosti. Ovo će izvješće uključivati pojedinosti poput nesreća, statusa vlasništva i službene evidencije. Budite oprezni sa svim vozilima sa sumnjivom poviješću. Također, provjerite kilometražu vozila koja se upisuje svake godine pri tehničkom pregledu. Ako naiđete na nelogičnosti ili prijašnji vlasnik ima čudna objašnjenja oko kilometraže, lako moguće da se radi o manipulaciji i takvo vozilo radije izbjegnite.

Pregledajte vanjski dio

Pažljivo pregledajte vanjštinu vozila, lako ćete utvrditi ima li znakova istrošenosti. Potražite hrđu, udubljenja i ogrebotine. Nejednaka boja ili praznine između ploča karoserije mogu ukazivati na prethodne popravke ili nezgode. Ako vam vlasnik ukaže na njih sam, vjerojatno ne skriva ništa, ali ako vas uvjerava da je auto takav od prvog dana, vjerojatno ne govori istinu. Isto tako, lagani udarac branikom na parkingu može prouzročiti par crtica na laku, ali ne može pomaknuti branik u odnosu na prtljažnik ili haubu vozila, stoga budite oprezni kod razgovora i tražite što više detalja.

Provjerite gume

Provjerite stanje guma općenito. Osim što kupovina novih guma može predstavljati dodatni trošak, neravnomjerni uzorci trošenja mogu ukazivati na probleme s poravnanjem ili ovjesom. U krajnjem slučaju, mogu značiti i da je prijašnji vlasnik vozio “utrke” po cesti ili da nije održavao vozilo ako je godinama koristio iste gume. Osim toga, provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila, kao i datum njihove proizvodnje kako biste znali trebate li investirati u novi set ili će postojeće biti dobre za idućih nekoliko sezona.

Pregledajte unutrašnjost

Dobro održavana unutrašnjost dobar je pokazatelj koliko je prethodni vlasnik brinuo o automobilu. Provjerite ima li znakova prekomjerne istrošenosti na sjedalima, upravljaču i pedalama. Usporedite s autima koje imaju vaši prijatelji, kolege ili rodbina. Ako netko za automobil tvrdi da ima 100.000 km, a volan i sjedala su skroz pohabani, onda nešto nije u redu. Pregledajte ima li na upravljačkoj ploči svjetla upozorenja ili drugih problema, a ako možete, spojite automobil na neki od dijagnostičkih alata i pregledajte informacije koje će biti dostupne.

Testna vožnja

Svakako, odvezite auto na probnu vožnju kako biste osjetili kako se ponaša. Obratite pozornost na kočnice, reakciju upravljača i sve neobične zvukove. Testirajte sve elektroničke uređaje, poput klima-uređaja, radija, električnih prozora, električnih retrovizora, svjetala… Također, ako automobil pali na prvu po hladnom vremenu i radi mirno u praznom hodu, vjerojatno nema problema. Zato probajte vi biti prvi koji pali automobil, a ne da vam ga netko doveze ugrijanog i spremnog za vožnju.

Foto: Shutterstock

Pregledajte motor

Ako niste mehaničar, teško da ćete samo pogledom moći ustanoviti stanje motora, zato razmislite da povjerite mehaničaru od povjerenja da pregleda motor. To je i jedan od znakova koji ukazuje na iskrenost prodavača, netko tko nema što skrivati, bez problema će pristati na pregled automobila kod neovisnog mehaničara. Oni ipak mogu prepoznati sve potencijalne probleme, kao što su curenje, neobični zvukovi ili znakovi lošeg održavanja. Ono što može biti znak skrivanja grešaka je blistavo čist motor i stanje ispod haube jer to može biti znak da negdje curi ulje i vlasnik želi sakriti tu činjenicu. Motor koji nije opran godinama, neće izgledati lijepo, ali ćete biti sigurni da je s njim sve u redu.

Pregledajte zapise o održavanju

Pregledajte evidenciju o održavanju vozila ako je dostupna. Vjerojatnije je da će dobro održavan automobil s redovitim servisiranjem biti pouzdaniji i imati dulji životni vijek.

Potražite znakove nemara

Pripazite na “crvene zastavice” koje bi mogle značiti da je automobil “vožen kao da je na pisti” ili zanemarivan. To može uključivati:

Prljavo ulje, zapušteni filtri ili istrošeni remeni, dokaz su neodržavanja automobila.

Neuobičajeni mirisi, poput zapaljenog ulja ili rashladne tekućine.

Znakovi zapuštenosti u interijeru ili eksterijeru, poput prekomjerne prljavštine.

Preinake ili naknadni dijelovi koji bi potencijalno mogli utjecati na performanse vozila.

Istrošenost papučica gasa i kočnice ili pak skroz nove papučice.

Džoker zovi

Dva para očiju su bolja od jednoga, stoga potražite pomoć nekog iskusnijeg pri pregledu automobila. Možda je to vaš mehaničar, možda je član obitelji koji se razumije u automobile, a možda je i kolega iz ureda koji vozi isti takav model pa može usporediti stanje sa svojim vozilom. U svakom slučaju, ako nemate iskustva s automobilima općenito, pomoć će svakako dobro doći.

Jedna od najvećih prednosti kupovine novog vozila je garancija, međutim, postoje i rabljena vozila s garancijom. Na Njuškalu se nalaze vozila koja uključuju jamstvo 12 mjeseci, ali postoji i opcija trajanja jamstva 24 mjeseca, koje vrijedi do 250.000 prijeđenih kilometara. Vozilo s jamstvom znači da je uredno servisirano, a u slučaju kvara, isti će biti otklonjen prema standardima struke i s posebnom pažnjom. Osnovno jamstvo kod svih automobila pokriva:

MOTOR: blok motora, glava motora, unutarnji dijelovi motora, pumpa ulja, zupčasti remen – popravak u slučaju puknuća (uz obavezu zamjene po tvorničkom intervalu ili najkasnije svakih 5 godina ili prijeđenih 100 tisuća kilometara uz obavezu čuvanja dokaza računa)

RUČNI MJENJAČ: pogonski i prijenosni zupčanici, kućište, svi podmazani rotacijski dijelovi, sinkroni (uz obavezu zamjene ulja i filtera ulja po tvorničkim servisnim intervalima najkasnije svakih 5 godina ili prijeđenih 100 tisuća kilometara uz obavezu čuvanja dokaza računa)

SUSTAV KOČENJA: sustav ulja za kočnice, servo sustav, vakuumska pumpa, kočiona čeljust (mehanička)

Kupnja rabljenog automobila može biti pametna financijska odluka, ali zahtijeva pažljivo razmatranje i detaljan pregled. Sljedeći ove savjete, možete pronaći provjereno vozilo koje će vam dobro služiti godinama koje dolaze. Neka vas ne obeshrabre dodatni koraci koje trebate poduzeti ili čekanje idealnog auta u Njuškalo oglasima. Naoružani znanjem i oprezom, možete s pouzdanjem tražiti novoga limenog ljubimca. Mobitel u ruke, Njuškalo na home screen i sretan “lov” na automobile!

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije