Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autotržište

Ohladio nas je drugi najgori mjesec ove godine

'20.04.2010. Zagreb, Hrvatska - Test automobila Volkswagen Polo 1.2 TSI.  photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
10.10.2012.
u 15:23

Tijekom ovogodišnjeg rujna prodano je 1430 automobila manje nego u lanjskom rujnu, koji je također tresla kriza

Optimisti su očekivali oporavak tržišta nakon očekivanog ljetnog pada, ali u rujnu nas je dočekao hladan tuš. Prema podacima agencije Promocija plus prodano je tek 1767 novih automobila, što je samo 40 više nego u najgorem ovogodišnjem mjesecu kolovozu, ali i 1430 automobila manje nego u lanjskom rujnu, koji smo tada smatrali lošim prodajnim mjesecom. Ovakvim prodajnim rezultatima vraćamo se na brojke s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća.

Tržišni lider je i dalje Volkswagen. Prema tržišnom udjelu od 13,96% (3686 registracija) na razini godine mogu biti zadovoljni, ali i njihova prodaja počela je padati. Primjerice, u rujnu su prodali 206 automobila, a u isto vrijeme lani 458.

Peugeot i dalje drži drugo mjesto, a druga najprodavanija marka bio je i u rujnu i to prije svega na krilima Peugeota 208 (59 prodanih auta), koji je uz Opel Astru (88 registracija) bio najprodavaniji model proteklog mjeseca. Po broju novoregistriranih vozila, slijede Opel, Citroen, Renault, Hyundai...

Ključne riječi

Komentara 6

KG
KG002
16:18 10.10.2012.

A čemu se čudimo? Hrvati su mahnito kupovali nove automobile na kredit jer je bilo najvažnije da se voziš u novom autu, a sad kad je voda došla do grla punimo vozne parkove banaka koji nam te iste aute plijene jer im nemamo čime vraćati kredite...

Avatar madcap
madcap
16:44 10.10.2012.

Ljudi se i manje voze, manje i kupuju auta što je po meni dobro. Automobili su veliki zagađivači i instrument su naftnog lobija. Možda bi, s druge strane, neki drugi koncept automobila danas imao puno bolju prođu. Ali oni suu željeli maksimalno zaraditi na postojećoj tehnologiji motora s unutrašnjim sagorijevanjem pa nisu ulagali ni u što drugo. Sad su zbog svoje pohlepe u krizi. Sad su dobili što su tražili.

RI
Ringo
23:31 10.10.2012.

Zašto se ne izjednače trošarine na nove i rabljene aute iz uvoza? Zašto su trošarine na uvoz rabljenih do 100% veće nego za uvoz novih? Zašto carina od 7% na uvoz auta van EU, a za EU aute je 0%? Odgovor: da bi se zaštitila EU autoindustrija. Pa gospodo političari, zašto tako niste zaštitili našu industriju, našu poljoprivredu, našu brodogradnju, i....sve ostalo? Prodalo se manje auta, uh neću moći zaspati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije