Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA ROK TRAJANJA

Mogu postati opasnost za motor: Koliko dugo može gorivo stajati u spremniku?

Šibenik: Od danas nove cijene goriva, i dizel i benzin jeftiniji
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.07.2023.
u 12:15

Postoji i način provjere dotrajalosti goriva, a to je da bi se lampica na motoru trebala upaliti nakon što staro gorivo uđe u motor.

Spremate se na godišnji odmor nekim drugim prijevoznim sredstvom ili ste među sretnicima kojima automobil nije potreban svaki dan pa računaju da će tako ukupno manje potrošiti na gorivo? Možda je tako, a možda i nije jer gorivo koje ste utočiti u svoj automobil ima rok trajanja. Vodite računa o tome jer ostavite li gorivo (pre)dugo u spremniku svog automobila šteta bi mogla biti puno veća od vrijednosti tog goriva. Koliko je vremena za gorivo u spremniku - previše? Ovisi o više faktora, između ostalog i koliko starog goriva imate i kakve je ono kvalitete, kao i u kojim uvjetima, na kojim temperaturama vaš automobil čeka da ga se opet sjetite.

Generalno, benzinsko gorivo iz spremnika automobila trebali biste potrošiti u roku od tri do pet mjeseci, dizelsko isto tako. Stoji li duže od toga, gorivo će izgubiti svojstva te bi, kad napokon pokrenete automobil, moglo naštetiti motoru jer će se on s takvim gorivom teže pokretati i grublje raditi.

VEZANI ČLANCI

S biodizelom trebate biti još pažljiviji jer u njemu ima bakterija, a one će pak biti odgovorne za stvaranje naslaga na dnu spremnika pa bi on zbog toga mogao početi hrđati, a moguće je i da se začepi sustav dovoda goriva.

Automobili su, srećom, opremljeni sustavom koji reagira kad loše, dotrajalo gorivo uđe u motor. Lampica za motor zasvijetlit će na instrumentnoj ploči. Nemojte ju ignorirati, odvezite automobil odmah u servis.

VIDEO Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
17:31 16.07.2023.

Ja imam čak i lampicu za postotak vode u gorivu.to imaju samo vozila za istočna tržišta

DU
Deleted user
12:36 16.07.2023.

Od kuda vam ova informacija? Toliko sam upita poslao prema INA da mi jasno daju taj podatak i nikada nisam dobio. Samo su se čudili zašto imam u spremnicima nekoliko tisuća litara gorova koje tako sporo trošim. Na kraju samo dodajem aditiv protiv stvaranja organizama koje žive u nafti

HI
Hrvat iz Prigorja
15:36 16.07.2023.

Ja točim za 20 eure, pa je uvijek"friško"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije