Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SUKOB

Microsoft tužio američku vladu zbog zaštite podataka

Satya Nadella
Foto: Reuters/PIXSELL
15.04.2016.
u 08:48

Tvrde da vlada krši ustav jer ih sprečava u obavještavanju svojih korisnika o vladinim zahtjevima za pristupom njihovim e-mailovima i drugim dokumentima

Microsoft je tužio američku vladu u posljednjem sukobu oko zaštite korisničkih podataka, prenosi Reuters.

U tužbi podnesenoj jučer na federalnom sudu u Seattleu tvrdi se da vlada krši američki ustav time što sprečava Microsoft u obavještavanju svojih korisnika o vladinim zahtjevima za pristupom njihovim e-mailovima i drugim dokumentima. Time se navodno krši prvi amandman, pravo na slobodu govora, i četvrti, koji ljudima i tvrtkama daje pravo da budu obaviješteni ako vlada pretražuje ili zapljenjuje njihovo vlasništvo.

U ovom slučaju vlada istražuje podatke na takozvanom cloudu, to jest podatke koji nisu pohranjeni na privatnim računalima korisnika, već na udaljenim serverima. SAD se pritom oslanja na 30 godina star zakon za koji tehnološke tvrtke i borci za zaštitu privatnosti kažu da je zastario jer je napisan prije popularnosti interneta. 

Ova je tužba novi sukob između jednog tehnološkog diva i američke vlade. U ovom ratu dominira Apple, koji se prethodnih mjeseci borio protiv pokušaja vlade da ih natjera da otključaju iPhone koji su koristiti teroristi za prošlogodišnji napad u San Bernardinu.

>> FBI otvorio teroristov iPhone bez Appleove pomoći

>> Whatsapp pojačao zaštitu privatnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije