Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od hita do gašenja

Kako je i zašto propao projekt minidrona Zano

Zano
Foto: Zano/Kickstarter
26.01.2016.
u 18:00

Bit je cijele priče, pokazalo se, da ga cijeli tim, unatoč novcu koji su dobili, nije znao proizvesti

Minidron Zano trebao je autonomno letjeti, pritom autonomno snimati HD video te fotografije, i zbog svoje veličine izbjeći zakonske regulative i biti nova igračka na tržištu. Taj europski projekt startupa – Torquing Group, bio je protekle godine pravi hit.

Inovacije godine

Iako minidron nije mogao poletjeti na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES-u i tako doista prezentirati sve svoje mogućnosti, svejedno ga je Engadget uvrstio među najbolje inovacije sajma.

Jednako tako našao se na listi časopisa Popular Science među 100 najinovativnijih projekata 2015. Dakle, tim je odradio odličnu prezentaciju svojeg budućeg drona. Priložili su i videosnimku letećeg drona koja, pokazalo se, nije bila realna i Zano uopće nije mogao odraditi ono što je prikazano u videu. Marketinško pretjerivanje zavelo je i sve one koji putem Kickstarter kampanje odluče poduprijeti neki inovativni projekt. Zano je uspio osvojiti 12.000 ljudi koji su ukupno uložili 2,3 milijuna funti ili 3,5 milijuna dolara u projekt i, kako je obećano, trebali dobiti minidron. No, iako je proizvodnja pokrenuta, rokovi za isporuku promašeni su, a pravi dron nikada nije do kraja proizveden. Pokretači projekta, Torquing grupa, uskoro su i izdali priopćenje o tome da gase projekt jer su iscrpili sve mogućnosti. Budući da je ugled Kickstartera, crowdfunding servisa, ovim neuspjehom postao upitan, angažirali su novinara da ispita što se točno dogodilo sa Zanom. Proteklog tjedna novinar Mike Harris podnio je izvješće. Bit je cijele priče, pokazalo se, da ga cijeli tim, unatoč novcu koji su dobili, nije znao proizvesti. Nedostaci drona gomilali su se, pokušavali su ga popraviti dok su imali novca, no kad se istopio, nije im preostalo ništa drugo nego priznati. Ivan Reedman, pokazalo se, samouki je inženjer, koji je svoj entuzijazam prenio na ekipu. No, neznanje, nesposobnost vođenja projekta koštalo ih je, a Reedman je naposljetku dao ostavku navodeći narušeno zdravlje kao razlog.

Detaljnija provjera

Novinar Mike Harris također preporučuje da crowdfunding servisi poput Kickstartera bolje provjeravaju projekte kako bi se smanjila mogućnost da projekti propadnu nakon što dobiju traženi novac. S Kickstartera su pak poručili da oni to i rade, no da dio odgovornosti snose i investitori koji bi trebali i sami procijeniti projekte.

>> Ehang 184 prvi je putnički dron na svijetu

>> Američki maršali na CES-u zaplijenili kineske jednokotače zbog kršenja patenta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije