Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravljanje potrošnjom

Kako izbjeći gubitke zbog curenja ili puknuća vodovnih cijevi, kako mjeriti potrošnju i uštedjeti

Jiosip Petenović, direktro Emasysa
Foto: Emasys
1/6
29.11.2021.
u 08:44

Emasys, hrvatska IT tvrtka ugradila je i održava IoT sustave koji omogućavaju pametno mjerenje potrošnje energenata i vode, i ujedno upozravaju na anomalije sustava.

Hrvatska tvrtka Emasys ugradila je i održava IoT sustave koje omogućavaju pametno mjerenje potrošnje energenata i vode na više od 20 objekta u vlasništvu Grada Osijeka ne bi li Grad pametno upravljao energijom u svojem vlasništvu. Pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama, jedan od strateških ciljeva pametnih gradova, čija je svrha napredno i održivo korištenje prirodnih resursa, smanjenja troškove energije i vode te smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Implementiranim IoT sustavima, tj. sustavima daljinskog očitanja ili telemetrijskim sustavima koji daju informacije o stvarnoj potrošnji energije na objektima i Informacijski sustav za gospodarenjem energijom (ISGE) gdje se podaci šalju, prikupljaju i prikazuju, Grad Osijek tako prati potrošnju energenata i vode te na temelju prikupljenih podataka poduzima konkretne mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti uključujući energetske obnove objekata.

Daljinsko očitavanje

Kako nam kazuje Josip Petanović, direktor Emasysa, sustavima daljinskog očitavanja energenata, ova hrvatska tvrtka bavi se od 2015. godine. No, počeci telemetrije u javnim objektima počeli su još 2009., u pilot-projektima pod palicom UNDP-a. Tada su daljinska očitanja uvedena u, primjerice, neke zagrebačke bolnice u kojima se i danas prati potrošnja vode.

Inače, govori Petanović, za sada su takvi IoT sustavi i namijenjeni velikim potrošačima, bilo javnim ili privatnim, a budućnost će zasigurno ići u smjeru i privatnih korisnika, kako se internet stvari sve više razvija. Emasys nije jedina tvrtka koja se bavi daljinskim očitanjem energenata, no, ističe Petanović, prednost im je što nude vlastito dizajniranu aplikaciju koju prilagođavaju i nadograđuju spram potreba klijenata. Primjerice, JGL je tražio ugradnju nekih specifičnosti spram njihovih proizvodnih procesa, jednako tako i Ledo.

- O aplikaciji se brine outsourcani tim, a mi se temeljno bavimo implementacijom sustava, hardvera i softvera te održavanjem. Budući da se podaci prikupljaju u intervalu od sat vremena, pratimo i analiziramo podatke. Povremeno skratimo intervale ne bismo li uočili problem ili uzorak ponašanja potrošača – pojašnjava Petanović te napominje kako bi svaki veliki potrošač kao i gradovi, želi li uštedjeti i spriječiti gubitke, trebao imati sustav daljinskog praćenja potrošnje, jer je takav sustav učinkovit. Za sada, istina, s obzirom na to da bi se trebali povezati sve mjerači, primjerice, samo kada se radi o vodi, Zagreb bi imao 200.000 mjerača za povezivanje, što zahtijeva veliko ulaganje, no uz 5G i pad cijena poslovni modeli takvih implementacija trebali bi biti sve jeftiniji.

Isplativost investicije je relativna, primjerice, ako se radi o vodovodu, jedno puknuće cijevi, vjerojatno bi dokazalo isplativost, a kada se radi o uštedama, prema UNDP-ovim podacima,  samo obavijest da se u nekom objektu mjeri potrošnja vode, automatski smanji potrošnju za 6 posto.

Primjer ispravnog upravljanja objektima, njihovom potrošnjom i sigurnošću, jest u Thalassotherapiji u Crikvenici, naime, oni uistinu koriste aplikaciju i prate sve svoje objekte te reagiraju već i na sitne anomalije koje se pokažu u mjerenjima.

Za sada se u Emasysu uglavnom bave daljinskim mjerenjem plina i vode, a osim s velikim privatnim sustavima surađuju i s javnim sektorom, odnosno javljaju se na natječaje koje raspisuje APN. U budućnosti, Petanović vjeruje, IoT tržište tek će se zahuktati, jer upravo u segmentu interneta stvari tek se stvara potreba, ali i tehnološke mogućnosti za njihovu pravu primjenu.

Budući da imaju svoju aplikaciju, planiraju je na tržištu ponuditi i kao zasebno rješenje, na kojem će kupci moći graditi vlastiti sustav nadzora, za sada je aplikacija vezana uz njihovu uslugu. Također kada se cijene što hardvera što povezivosti smanje, privatni korisnici bit će također klijenti, a podaci daljinski očitani, moći će vam uz naprednu analitiku sugerirati kako ostvariti uštede, uz naravno, krizne situacije, poput curenja ili puknuća cijevi. Sustavi daljinskog očitanja alati su koji su korisni i sve češće će biti u upotrebi onih koji žele odgovorno upravljati potrošnjom i istovremeno održivo poslovati.

Bez nepotrebnih troškova

A u Emasysu imaju niz primjera kada su bili korisni, a s nama su podijelili jedan slučaj: Naime, upravo uz aplikaciju Emaysa, nepotrebnih troškova oslobodila se građevinska tvrtka GP Krk d.d. Oni djeluju na području čitave RH, a u svoje je proizvodne pogone na tri lokacije postavili su daljinski sustav očitanja potrošnje vode. Putem aplikacije AMR Emasys, tvrtka GP Krk 24sata dnevno nadzirala je potrošnju vode na tri lokaliteta. Zahvaljujući ažurnosti i pravovremenom alarmiranju putem aplikacije, uočili su povećanu noćnu potrošnju u pogonu Marišćina. Djelatnici tvrtke odmah su krenuli u detekciju točnog mjesta na kojem se događa curenje vode, a kako bi sve bilo čim brže gotovo, angažirala se i tvrtku stručnu u istraživanju i sanaciji gubitaka vode. Uprava tvrtke GP Krk upravo je zahvaljujući ozbiljnom pristupu ovom, potencijalnom iznimno velikom izazovu i uloženom trudu uspjela izbjeći nepovoljan događaj te je spriječen daljnji gubitak i trošak vode. Zaustavljena šteta mogla je biti iznimno velikih razmjera ili, kada se prebaci u konkretne brojke, ona bi iznosila otprilike 63,00 kuna dnevno, ili 1.953,00 kuna mjesečno, 22.995,00 kuna godišnje. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije