Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Isprobali smo prvu golu maskaru: 'Ovo bi mi se svidjelo i da nema osjećaja posebnosti i ekološkog prizvuka'

30.12.2023.
u 10:00

Lush je na tržište kroz godine izbacio više kozmetičkih inovacija koje ga izdvajaju od ostalih pa je razumljivo da smo i od maskare bez ambalaže puno očekivali. Proizvod nije bez mane, no daleko je više pluseva: intenzivna boja, lakoća nanošenja i uklanjanja, trajnost, neškodljivost sastojaka

Isprobala sam već mnoge maskare, različitih proizvođača i različitih cjenovnih razreda, ali nikada ranije u rukama nisam držala ‘naked’, odnosno golu maskaru. Ništa čudno, jer kad je Lush, britanski proizvođač prirodne kozmetike (koji jedan proizvodni pogon ima i u Hrvatskoj), ovoga ljeta predstavio maskaru bez ambalaže, bio je prvi u tom pothvatu. Zero waste maskare u nekim su se oblicima pojavile i ranije, ali s maskarom bez ambalaže Lush je bio prvi. Pionirima održivosti u kozmetičkoj industriji ideja je bila ponuditi maskaru iza koje neće ostajati plastičan otpad u vidu ‘cijevi’ kao ambalaže. Gola maskara dolazi u obliku ‘cilindra’ koji je zapravo čitav iskoristiva maskara, a kako je ova maskara izrađena od sastojaka koje nije potrebno čuvati u plastičnoj ambalaži iz trgovine ćete ju ponijeti u kartonskoj kutijici (reciklira se). Unutar te kutijice, maskara je omotana papirom, dakle ispoštovani su higijenski standardi. Naime, jedna od primjedbi na koje sam uoči ovog testiranja naišla na raznim forumima odnosila se upravo na higijenu, na dvojbe o čistoći maskare koja ‘samo tako stoji bez pakiranja’. Ne stoji gola maskara baš potpuno gola – ima i papir i karton oko sebe. Koristim ju svakodnevno zadnja dva tjedna i nemam nikakvih problema s očima.

VEZANI ČLANCI:

Druga dilema odnosila se na mogućnost nošenja maskare bez ambalaže u torbici. Ili je ona samo za nanošenje kod kuće? Možete u torbici nositi i golu maskaru, u već spomenutoj kartonskoj kutijici, na isti način kao i bilo koju drugu. Odnosno, na sličan način jer četkica ne stane u tu kutijicu. Četkicu valja (u nekoj drugoj kutijici, vrećici ili u kozmetičkoj torbici) nositi zasebno. Ali, moguće je. Meni je bez obzira na to draže bilo ostaviti golu maskaru kod kuće, a u torbici, za svaki slučaj, držati neku drugu, klasičnu. Međutim, tijekom testiranja gole maskare za tom drugom, rezervnom maskarom nisam trebala posegnuti jer nije bilo potrebe za popravljanjem ove primarne, gole maskare. Nije se mrvila, ni trusila, ni preslikavala ispod ili iznad očiju. Ova maskara nije vodootporna pa sam čak i očekivala neko malo preslikavanje, ali nije ga bilo ni u onim danima kad sam maskaru nosila od jutra do večeri, punih 12 sati. Utvrdila sam da se maskara iz čvrstih sastojaka zapravo ponaša bolje od one u klasičnim, tekućim izdanjima – lakše se nanosi od mnogih koje sam ranije isprobala, izgleda odlično, a traje čitav dan iako nije vodootporna. Također, lako se skida već i običnom vodom, uz micelarnu pjenu odlazi još brže. Iz Lusha kažu da su samu formulu za golu maskaru razvijali više od pet godina.

Toliko o posebnostima gole maskare. Kad je o nanošenju riječ, jako je slična svakoj drugoj maskari. Valja samo izabrati jednu od tri četkice i baciti se na posao. Nisam spomenula tri četkice? Ipak nismo gotovi s posebnostima… Lush uz svaku kupljenu golu maskaru daje tri različite četkice, svaku posebno dizajniranu za postizanje tri različita učinka na trepavicama: debela četkica tu je da se postignu debljina i volumen trepavica, ona jednostrana zadužena je za definiranje, a četkica s kružnim krajem za razdvajanje trepavica. Ove četkice izrađene su isključivo za Lush od netoksičnog polipropilena i imaju neplastične eco-flex glave na biološkoj osnovi. Mogu se reciklirati samostalno ili ih možete vratiti u Lush trgovinu, pa će ih oni poslati na reciklažu. Same četkice ne proizvodi Lush, već njegov dobavljač i tijekom testiranja s jednom sam četkicom imala problem. S onom osnovnom, debelom. Naime, četkicu valja namočiti pa staviti u otvor maskare, koju pritom držite čistim i suhim prstima. Sama maskara je bez vode i treba koju kap vode da se aktivira. Kružnim pokretima valja trljati namočenu četkicu po unutrašnjosti maskare. I tu je zapelo jer se glava četkice odvojila od drške. Kako doznajem u Lushu, poznat im je taj problem i već su dobavljača upozorili da četkicu treba redizajnirati kako joj glava ne bi ispadala. U međuvremenu, u bilo kojoj Lush trgovini besplatno će vas opskrbiti s drugom četkicom, bilo da ovu prethodnu niste uspjeli dobro oprati ili se potrgala ili ste izgubili četkicu… Nije problem. Dobit ćete drugu. Štoviše, pitajte za čvršću četkicu, možete dobiti i nju. Također, uz golu maskaru možete koristiti četkicu neke druge, stare maskare. I to se uklapa u Lush filozofiju – koristite više puta, ne bacajte. 

S debelom četkicom (prije pucanja) maskaru sam nanijela lakše nego s četkicama iz mnogih konvencionalnih maskara. U svega nekoliko poteza trepavice su zasjale u punom sjaju, duže i gušće. Crna boja gole maskare intenzivna je, bogata. Baš mi se svidjela. Idućeg jutra dogodila se spomenuta nezgoda s glavnom četkicom, ali bez problema sam trepavice namazala s ovom tanjom, koja službeno služi za definiranje oblika. Čini mi se da je problem (dijelom) u tome što je otvor gole maskare malo uži od debele četkice, koja je sama po sebi slabašna u dijelu gdje se spaja s drškom, pa to potpomaže pucanje. Možda bi valjalo prvih nekoliko korištenja maskaru nanositi s užom četkicom, pa tek onda prijeći na ovu deblju. Kako bilo, i s užom četkicom maskaru sam lako i lijepo nanijela, sreća da Lush u startu daje tri četkice. Kad sam dobila zamjensku – onu ranije spomenutu, čvrstu – već na prvo nanošenje dojam je da će trajati dugo. Čvrsta je, robusna, a također lijepo nanese maskaru na trepavice. Djeluju gusto, podignute su i lijepo sjaje, nenametljivo. Nakon nanošenja maskare, četkicu treba temeljito isprati i ostaviti da se osuši na zraku. Maskaru bez ambalaže valja malo protresti da se odstrane preostale kapljice vode pa i nju ostaviti da se osuši. I to je to. Valja reći da korištenje gole maskare u kupaonici ipak ostavi malo više nereda, u odnosu na klasičnu maskaru: iz nje se iscijedi koja suvišna kap vode, zajedno s bojom. No, sve to riješi komad papirnatog ručnika.

Lush uz svaku kupljenu golu maskaru daje tri različite četkice, svaku posebno dizajniranu za postizanje tri različita učinka na trepavicama
Foto: Sandra Mikulčić

Iz Lusha za golu maskaru kažu da brine i o planetu i o trepavicama pa čitam deklaraciju i Lushevo pojašnjenje. Kandelila vosak, prirodna alternativa umjetnom polimeru PVP, koji uz gumu akacije oblaže trepavice zaštitnim slojem za održavanje vlažnosti, raspoređuje pigment maskare i pomaže joj da ostane na mjestu. Čini se da su u Lushu pronašli sjajnu, potpuno vegansku kombinaciju voska (vosak rižinih mekinja, kandelila, japanski i karnauba vosak), maslaca (organski kakao, illipe i kupuasu maslac) i ulja (organsko ulje ricinusa). Kakao maslac njeguje trepavice, karnauba vosak zaslužan je što trepavice djeluju dulje, rižine mekinje i vosak od kandelile utječu na ravnomjerniju raspodjelu boje. Lush gola maskara dolazi u četiri boje: crnoj (Orca), smeđoj (Earth), koraljnoj (Reef) i plavoj (Ocean). S obzirom na učestalost korištenja pojedine boje maskare, jasno je da je crna bila glavni izbor za testiranje. No, kopkala me i plava… Jer, kroz godine sam probala više plavih maskara i niti jedna od isprobanih intenzitetom boje nije ispunila moja učekivanja. Uz svijetle oči htjela sam plave trepavice, ali one su mi sa svakom od ranije isprobanih plavih maskari djelovale slabo, anemično. Pa sam se vratila crnim maskarama. Lush gola maskara ipak me gledala s police, onako intenzivno, duboko plava.

- Ostaje li ovakva boja i na trepavicama? – pitala sam prodavačicu, unaprijed sumnjajući u njezin potvrdan odgovor. No, zato isprobavamo, zato recenziramo. Princip nanošenja već mi je bio poznat – četkicu pod vodu pa u ‘cilindar’. Ovoga puta i osnovna je četkica ostala čvrsta (vjerojatno me sada zapala bolja serija). Par poteza četkicom i trepavice su osvanule u prodornoj plavoj boji! Iako je i sama gola maskara lijepo plava na trepavicama, još intenzivniju plavu boju možete postići nanesete li prije maskare na trepavice bijeli primer. Ovo bi mi se svidjelo i da nema ekološkog prizvuka, i da nema osjećaja posebnosti jedine gole maskare, i da nema činjenice da čitav dan traje bez preslikavanja i mrvljenja po licu. Da svega toga nema, osvojila bi me prodorna plava boja na trepavicama. A ima i svega ranije nabrojanoga pa je moj koncept kupnje maskare ubuduće ovakav: crna za svaki dan, plava za dane koji traže više vedrine i razigranosti. Gola maskara svakako je vrijedna razmatranja, posebno ako ste poklonica maskara koje trepavicama, uz gustoću i duljinu, daju prirodniji izgled. Efekt umjetnih trepavica, pak, ovdje nećete dobiti. Isprobana maskara stoji 13,70 eura, za pakiranje od 12 grama te bez obzira na odabranu boju. Ima jeftinijih, ali ima i skupljih. Izvedbom i ekološkim predznakom gola maskara, smatram, vrijedna je tog novca. 

* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije