Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU I POJAČANJE

Google opet snima po Hrvatskoj, evo što učiniti ako ne želite ostati u kadru

Google Street View
06.06.2019.
u 11:40

Google je sada angažirao i snimača – hodača ili Street View trekera. Snimatelj nosi poseban ruksak načičkan kamerama kako bi mogao fotografirati mjesta do kojih automobili nemaju pristup

Ako od sljedećeg tjedna na cestama u Hrvatskoj primijetite neko čudno vozilo s gomilom kamera na krovu, nemojte se zabrinuti. Riječ je o vozilu Googlea i njihovu popularnom servisu Google Street View. 

U Hrvatskoj Googleova vozila snimaju prometnice od 2012. godine, a često se obavljaju nova snimanja kako bi se osvježili lokalni podaci na Googleovim kartama.

U planu je osvježiti zapise o cestama diljem Hrvatske. No ovoga puta postoji i jedna novost, Google je sada angažirao i snimača – hodača ili Street View trekera. Snimatelj nosi poseban ruksak načičkan kamerama kako bi mogao fotografirati mjesta do kojih automobili nemaju pristup. 

U ovom slučaju riječ je o pješačkim zonama i ulicama pet hrvatskih gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Zadar.

"Zahvaljujući usluzi Google Street View, korisnici imaju priliku razgledati većinu hrvatskih gradova kao što su Zagreb ili Osijek te brojne povijesne znamenitosti poput Dioklecijanove palače ili Eufrazijeve bazilike, prirodne ljepote kao što su plaže na Korčuli ili plaža Zlatni rat na Braču  i nacionalne parkove poput Kopačkog rita ili Plitvičkih jezera. Google prepoznaje potrebu za redovitim ažuriranjima zbog kontinuiranog razvoja infrastrukture. Redovito ažuriranje podataka usluge Street View pomaže korisnicima pri boljem orijentiranju te im olakšava planiranje putovanja", poručuju iz Googlea. 

Street View  popularna je značajka Google karata dostupna u više od 88 zemalja širom svijeta, kao i u dijelovima Arktika i Antarktike. Dostupna je i u aplikacijama Google Earth i na Google kartama za mobilne uređaje.

No mnoge će korisnike zanimati i što je s njihovom privatnošću ako se nađu u blizini Googleovih uličnih kamera. U nekim zemljama čak i zabranjuju prometovanje Googleovim automobilima s kamerama. 

Ako želite reagirati i prijaviti snimku za koju smatrate da treba biti uklonjena jer ste se našli u kadru, evo što odgovaraju iz Googlea:
 
"Google je omogućio svim korisnicima da uživaju u prednosti usluge Street View. Svakoj objavi prikupljenih slika prethodi obrada s pomoću posebne tehnologije. Ona zamućuje lica ljudi i oznake registarskih pločica kako se ne bi mogli identificirati te tako štiti privatnost ljudi. Street View dodatno sadrži mogućnost uklanjanja označenih slika koje možete prijaviti pritiskom na tipku 'Report a problem' u donjem lijevom kutu slike."

Googleove Street vožnje u Hrvatskoj započinju 12. lipnja, a više informacija o Street View usluzi i gdje trenutačno voze Google Street View automobili možete pronaći OVDJE.

Komentara 12

MO
modovisisajteMaraschino
13:03 06.06.2019.

problem je jedino ako me snimi kako varam muža

DU
Deleted user
12:45 06.06.2019.

Zanima me što bi bilo kada bi sličnu stvar radio Huawei

ZN
znam
12:20 06.06.2019.

najveci svjetski spijun u akciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije