Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije svejedno

Da vas ne iznevjeri: Na što paziti u potrazi za savršenim kišobranom

Kišni dan u Šibeniku
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
01.12.2023.
u 08:30

Potražite kišobran s većim brojem niti koji ukazuje na trajnost i mekoću, a izbjegavajte najlon. Većina kišobrana ima tkaninu od 190 niti - ako ste pronašli kišobran s 200 do 300 niti, imate dobitnika

Jeste li danas mokri došli na posao? Vaš vas je stari kišobran iznevjerio? Najbolji kišobran mora biti dovoljno malen da stane u torbu, dovoljno lagan da ga možete nositi sa sobom, ali i dovoljno velik da vas zaista i zaštiti od kiše. Prilično je nezgodno kad vam se s ruba kišobrana voda slijeva po ramenima ili leđima, zar ne? Iako to djeluje očito, iznenadili biste se na što sve čovjek u trgovinama može naići pa valja i to reći – kišobran mora biti vodootporan. Prejeftini materijali mogli bi to i ne biti… Stoga kod kupnje posebno obratite pažnju na materijal, popipajte ga, znate i sami kakav osjećaj pod prstima daje vodootporan materijal. Iako u osnovi djeluje kao jednostavan proizvod, kišobran ima puno dijelova, po nekim izvorima, svaki kišobran ima više od 100 dijelova. Neki od njih ključni su u izboru zaista dobrog kišobrana pa na njih valja posebno pripaziti, upozoravaju na labella-umbrella.com.

U potrazi za savršenim kišobranom tako valja obratiti pozornost na dršku. Kišobran biste trebali moći lagano držati čak I kad mu je drška mokra, ili su vama ruke mokre. Drška bi uvijek trebala imati udoban rukohvat i biti dovoljno velika da vam lijepo leži u ruci. Ako ustanovite da kišobran držite za metalni dio umjesto za gumificirani ili plastični – nabavite novi kišobran. Ručka presvučena gumom obično je najbolja opcija, ali i tu se može kriti zamka. Za gumu niske kvalitete lovit će se prljavština i s vremenom će postati ljepljiva. Ako je ručka mekana, glatka i po njoj je lako prijeći rukom, to je obično znak visokokvalitetne gume - najboljeg izbora za dršku kišobrana.

VEZANI ČLANCI:

Imali ste savršen kišobran, ali slomio ga je vjetar? Onda nije bio savršen. 'Rebra' preko kojih se razvuče materijal kišobrana kad je otvoren i žičani dijelovi koji ga napnu dijelovi su koji znaju stradati u naletu vjetra. Ti su žičani dijelovi tanki, pod vjetrom se mogu okrenuti i dolazi do pucanja. Zato je za ove dijelove idealan materijal fleksibilna stakloplastika koja će se saviti zajedno s kišobranom, ali neće puknuti. Metalni dio drške, pak, trebao bi biti dovoljno čvrst da kišobran drži uspravno u svim vremenskim uvjetima. Drška koja je previše lagana neće izdržati protiv vjetra i morat ćete ju držati s dvije ruke kako biste je zadržali iznad  glave. Drška kišobrana također bi trebala izdržati habanje i različite vremenske uvjete. Podrazumijeva se, mora biti otporna na hrđu, a isto vrijedi i za ostale metalne dijelove, zakovice i kapice na vršcima kišovrana. Zahrđaju li, postat će lomljive, a ako se diraju kupole ugrozit će i nju. Potražite osovinu kišobrana izrađenu od anodiziranog aluminija ako tražite nešto lakše, ali još uvijek izdržljivo. Inače, za pravu izdržljivost, za dug život vašeg kišobrana najbolja je drška od kromiranog čelika ili od stakloplastike (iako takva baš i ne ide uz sklopive kišobrane). Kupola kišobrana među najvažnijim je stravkama jer vas upravo taj dio čuva suhima. Kupola kišobrana mora biti dovoljno velika da vam pokrije čitavo tijelo, a ne samo glavu. Bolje je da je duboka, nego plitka. Kad je o materijalima riječ, vodootpornim materijalima, za kišobran je najbolji poliester. Potražite veći broj niti koji ukazuje na trajnost i mekoću, a izbjegavajte najlon. Većina kišobrana ima tkaninu od 190 niti - ako ste pronašli kišobran s 200 do 300 niti, imate dobitnika!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije