Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WINDAYS14

Chappell: Javni oblaci nisu pitanje sigurnosti, već povjerenja

WinDays14
Foto: WinDays14
1/2
08.04.2014.
u 16:13

Tvrtke se pitaju mogu li podaci na javnim oblacima biti sigurni, no moraju se naučiti vjerovati svojim providerima, rekao je David Chappell

O informacijskoj i komunikacijskoj tehnolgiji (ICT) kao temelju uspješnog poslovanja danas su na konferenciji WinDays14 u Umagu govorili predstavnici triju hrvatskih tvrtki. Marina Šimunić, voditeljica informatike u tvrtki Naše klasje, te Goran Kramarić, quality manager u Applied Ceramicsu, rekli su kako cloud za njihovo poslovanje ima niz prednosti, kao što su veća sigurnost i dostupnost, manji troškovi, te mogućnost pristupa iz cijelog svijeta. 

Marina Šimunić rekla je kako su upotrijebili cloud rješenje Virtual Data Center, koje im je omogućilo da su im serveri u jednom LAN-u, i to lokalnom. Darko Jovin, IT project manager u Orbicu, objasnio je pak kako je osmišljeno i implementirano posebno poslovno ICT rješenja za tu tvrtku. Orbico posluje u 17 zemalja pa se prilikom širenja javio takozvani problem otoka. Imali su deset različitih ERP-ova, softvera za vođenje poslovanja, te više različitih strategija.

- Nije bilo suradnje, iako nitko nije loše radio - rekao je Jovin. 

Preokret je počeo 2011. godine, a neke od ključnih točaka su povezivanje sa svim ERP-ovima u grupi te osnivanje odjela Korporativnog servisa.

Opasan Windows Update

Danas je na WinDaysu predavanja održao i David Chappell, jedan od najpoznatijih svjetskih govornika i autora na temu računalstva u oblaku. Chappell je, govoreći na temu "Microsoft Cloud: Components, Competitors, Customers", rekao kako računalstvo u oblaku mijenja data centre i tjera tvrtke da donose strateške odluke s dugoročnim učincima.

Organizacije, objasnio je, žele bolje podatkovne centre, ali i da ih ima manje, što znači da se okreću javnim oblacima. I dok se mnoge tvrtke pitaju mogu li podaci na javnim oblacima biti sigurni, Chappell smatra da ovo nije pitanje sigurnosti već pitanje povjerenja.

- Morate naučiti vjerovati svom provideru javnog oblaka - rekao je Chappell.

Objasnio je to na primjeru Windows Updatea, koji je, kako kaže, najstrašnija tehnologija na svijetu jer Microsoftu dopuštamo da instalira kod u naš operativni sustav. Ali to činimo jer vjerujemo Microsoftu, a kad bi Microsoft sutra kupila vlada Sjeverne Koreje, odmah bismo prestali koristiti Update. Navodeći primjer zviždača Edwarda Snowdena i prisluškivanja od strane američke obavještajne agencije NSA, Chappell je rekao da je bio razočaran kada je doznao za opseg prisluškivanja, no ne i iznenađen. 

Bez iznenađenja

- Nitko nije bio zaista iznenađen - rekao je.

- Ako vlada želi vaše podatke, dobit će ih.

Naveo je dva pristupa gradnji javnih oblaka. Kod "pouzdanih" pouzdanost osigurava infrastruktura, dok kod "best effort" oblaka to čini aplikacija. Prvi koriste skupocjene servere, a potonji jeftine "pizza box" servere koji će se neminovno pokvariti, a kada se to i dogodi, onda ih se ne popravlja već baca. Ili kako je Chappell to slikovito objasnio: u prvom pristupu serveri se tretiraju kao ljubimci, mazi ih se pazi, a u drugom kao stoka - kad se nešto pokvari, upucate ih. Chappell tvrdi da je upravo "best effort" pristup, koji koriste Amazon i Microsoft Azure, najbolji te da će pobijediti jer je puno jeftiniji. Predstavljajući Azure, Microsoftovu platformu za računalstvo u oblaku, Chappell je rekao kako su u Microsoftu ovaj put iskreni kada kažu da podržavaju otvoreni kod. Zašto? Zato što to radi i konkurencija, poput Amazona.

>> WinDays14 počeo predavanjima o promjenama koje je donio oblak

>> Na otvaranju WinDaysa nazdravili Windowsu XP koji odlazi u povijest

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije