Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnološke kompanije odgovaraju na invaziju

Apple, Google i Meta ograničavaju prozvode i usluge za rusko tržište

FILE PHOTO: Woman holds smartphone with Facebook logo in front of a displayed Facebook's new rebrand logo Meta in this illustration picture
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/7
02.03.2022.
u 10:14

- Posvećeni smo poštivanju svih sankcija i nastavljamo pratiti najnovije smjernice - napisali su iz Googlea

U sve većoj korporativnoj reakciji na invaziju Rusije na Ukrajinu, Apple je postao posljednja u nizu velika tvrtka koja je zaustavila svu prodaju proizvoda u Rusiji, prenosi BBC. Iz Applea izražavaju duboku zabrinutost zbog suske invazije.

Fedorov se obratio Appleu

Osim zaustave prodaje proizvoda ograničene su i usluge poput Apple Pay i Apple Maps. I aplikacije za mobilno bankarstvo na ruskom, kao što je aplikacija ruske VTB banke, vjerojatno uskoro neće u potpunosti funkcionirati na uređajima koji koriste iOS operativni sustav, navodi novinska agencija RIA.

Prošlog tjedna ukrajinski potpredsjednik vlade Mihajlo Fedorov objavio je na Twitteru otvoreno pismo Appleu u kojem je tražio od Applea Rusiji onemogući korištenje svojih proizvoda i usluga, kao i App Storea.

Ranije je Google novinskim tvrtkama koje financiraju ruske vlade ograničio alate za oglašavanje, kao i neke značajke na YouTubeu.

- Posvećeni smo poštivanju svih sankcija i nastavljamo pratiti najnovije smjernice - napisala je tvrtka u objavi na blogu. Za britanski BBC objasnili su i da je Google Pay bio ograničen unutar zemlje za one koji koriste sankcionirane banke. Ipak, Google nije blokirao Google Pay u Rusiji. Google je također rekao da je većina njihovih usluga trenutno dostupna u Rusiji, da bi se nastavio pružati pristup globalnim informacijama i perspektivama.

Meta ograničava pristup ruskim državnim medijima

Osim Googlea i Applea, svoje usluge su za Rusiju donekle ograničile i društvene mreže Facebook, Instagram i Twitter.

Platforma Meta globalno reducira sadržaj Facebook stranica i Instagram računa koji su pod kontrolom ruskih državnih medija, kao i objave koje sadrže poveznice prema tim medijima na Facebooku, rekao je u utorak tvrtkin čelnik globalnog poslovanja.

Tehnološke kompanije suočile su se s pritiskom da odgovore na invaziju Ukrajine koju je prošli četvrtak pokrenula Rusija, što je dovelo do ekonomskih sankcija protiv Moskve od strane vlada diljem svijeta.

Nick Clegg iz Mete rekao je novinarima tijekom konferencijskog poziva da su se kao tvrtka suočili s vidnim smanjivanjem svojih usluga u Rusiji otkad su ruske vlasti najavile da će ograničiti Metine platforme. Posebno su pogođeni video i drugi multimedijski sadržaji, rekao je Clegg. 

Meta je bila u "dugotrajnim razgovorima" s ruskim komunikacijskim regulatorom Roskomnadzorom zbog novog zakona koji zahtijeva da strane internetske kompanije otvore urede u Rusiji, dodao je Clegg. Neke odredbe novog zakona nazvao je "nesrazmjernima".

Meta, uz Twitter i Alphabetov Google, suočava se s mogućim kaznenim mjerama u Rusiji jer još nisu udovoljili tim uvjetima.

U ponedjeljak, Meta je rekla da će ograničiti pristup ruskim državnim medijima RT-u i Sputnjiku na svojim platformama diljem Europske unije. 

Razvoj situacije u ukrajini uživo pratite ovdje.

VIDEO Napad na Harkiv: Raketirali zgradu regionalne policijske uprave

Komentara 1

FA
FantaOrange
23:07 04.03.2022.

nebi sankcije trebale biti loša stvar? ovo je blagoslov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije