Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravila u prometu

Ako vas policija zaustavi u prometu u Njemačkoj: Znate li što smiju pregledati, a što ipak ne?

Coronavirus - border controls
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
1/3
16.08.2021.
u 11:51

Svatko tko se ogluši na upute policijskih službenika može očekivati kaznu od 20 eura...

Oni koje policija zaustavi na cesti ako se zateknu u Njemačkoj obično ne znaju što policajci smiju raditi. Donosimo pregled prava i obveza sudionika u prometu.

Policija u svakom trenutku može provjeriti je li sudionik u prometu sposoban za vožnju i je li njegovo vozilo ispravno za vožnju. Službenici također mogu zatražiti od vozača da izađe iz vozila. To obično uključuje provjeru osobnih iskaznica i dokumenata vozila te provjeru vozila – poput svjetla, guma...

Dopuštena je i provjera trokuta upozorenja, kutije za prvu pomoć i reflektirajućih prsluka koje morate pokazati. Budući da se ti predmeti često nalaze u prtljažniku, oni su dobar izgovor za policajce da “zavire” unutra. To im naime nije dopušteno u kontekstu normalne kontrole prometa jer je za to službeno potreban sudski nalog za pretres, prenosi Fenix Magazin.

Svatko tko se ogluši na upute policijskih službenika može očekivati kaznu od 20 eura, tko god nastavi voziti unatoč tome što je policajac podigao palicu ne čini i bijeg, ali može očekivati kaznu od 70 eura i jedan kazneni bod u Flensburgu.

Ono što mnogi ne znaju: i puhanje u uređaj za ispitivanje alkohola i provjeravanje reakcije zjenice pomoću svjetiljke ili analiza urina u osnovi su dobrovoljni. Međutim, savjetuje se da dvaput razmislite ako to odbijete. Zato što će oni koji odbiju možda morati otići u policijsku postaju dati uzorak krvi.

Video - Mladić golfom zapeo na stepenicama u Splitu

Komentara 11

SV
sveznam1
13:15 16.08.2021.

nemoj otvoriti gepek dobiti ce oni nalog za pretres i prema svojim ovlastima auto može idi u prostorije policije..imaju ga pravo rastaviti na elementarne dijelove a ako misli netko da je sila i pa nek proba

MO
montello
13:20 16.08.2021.

Strogo je kod njih

MA
mamuti
07:04 17.08.2021.

Niste napisali koliko dugo traje skolovanje tih zlocestih njemackih policajaca i kako ih podmititi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije