Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Bankari traže i OIB, i broj osobne i JMBG

23.12.2008.
u 19:00

Novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma stupa na snagu 1. siječnja 2009., a njegova primjena značit će određene promjene u poslovanju njegovih obveznika, među kojima su i banke, priopćili su danas iz Hrvatske udruge banaka. Banke će, prema odredbama Zakona i usklađivanjem s regulativom Europske unije, prilikom svakog budućeg uspostavljanja poslovnog odnosa s klijentima, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim osobama, od početka njegove primjene morati provoditi opširnije prikupljanje podataka i analizu klijenata.

Definirani minimum
“Stoga je Odbor za sprječavanje pranja novca HUB-a izradio pomoćne upitnike koji sadrže minimum pitanja za klijente banaka, a čime su ispunjene sve zakonske odredbe. Banke članice HUB-a usuglasile su se da će definirani minimum pitanja biti sastavni dio njihovih upitnika. Ako neke članice procijene da definirani minimum pitanja ne zadovoljava njihove poslovne potrebe i procedure, bit će slobodne upitnike proširiti dodatnim pitanjima”, piše u priopćenju.

Iz upitnika je vidljivo da novi osobni identifikacijski broj, koji se uvodi također od Nove godine, a ministar financija Ivan Šuker predstavlja ga kao podatak iz kojeg će biti razvidne sve informacije, nije dovoljan te banke od klijenata i dalje traže JMBG i broj osobne iskaznice ili putovnice.

– Unatoč nastojanju banaka da u što većoj mjeri pojednostavne administrativne i proceduralne zahtjeve prema klijentima, pravila o primjeni novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma neusporedivo su zahtjevnija i rigoroznija od postojećih – rekao je dr. Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka.

Tajni podaci
Svi će prikupljeni podaci o klijentima biti povjerljivi i tajni, odnosno, tretirat će se kao bankovna tajna.

Hrvatska udruga banaka objavit će primjere upitnika na svojim internetskim stranicama www.hub.hr i staviti ih slobodno na raspolaganje svim bankama bez obzira na članstvo u HUB-u, kao i drugim obveznicima i zainteresiranim stranama u dijelovima koji su im potrebni za njihovo poslovanje. Cilj Hrvatske udruge banaka je da što veći broj obveznika Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma prihvati upitnike i postupa na jednak način.

Želite prijaviti greške?