Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'gdje je toma'

Dok su Srbiju zadesile poplave, Nikolić je pekao rakiju?

Tomislav Nikolić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
21.05.2014.
u 23:45

U Srbiji zasad 27 žrtava, čelnik Obrenovca: Nismo mogli spriječiti katastrofu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uz rakiju i pečenje proveo je vikend u Bajčetini dok je Srbija plivala u vodi i to želi sakriti od javnosti, piše Blic.

Nikolić je još u petak iza podneva stigao u Bajčetinu.

- U subotu od ranog jutra je pekao rakiju 'tomovaču', a u nedjelju je bilo posebno slavlje jer je imao neke vrlo važne goste. Ražanj se pušio tijekom čitavog jutra - otkrio je Blicu jedan od Nikolićevih suradnika.

Na pitanje gdje je bio predsjednik za vikend, njegova savjetnica Stanislava Pak srbijanskim novinarima odgovorila je sljedeće:

- Vaša pitanja su nastavak kampanje protiv predsjednika, koju vodite čak i u vrijeme katastrofalne nesreće koja je zadesila Srbiju. Predsjednik je u subotu bio u diplomatskoj komunikaciji sa šefovima država Slovenije, RS, Bjelorusije i Azerbejdžana, što izravno što preko kabineta. Istovremeno je koordinirao aktivnosti oko prikupljanja humanitarne pomoći ugroženim područjima. Pomoć je ugroženima stigla u ponedjeljak i to u vrijednosti većoj od 400.000 eura. A u utorak je stigla pomoć iz Azerbejdžana kao realizacija dogovora dvaju predsjednika. U nedjelju je predsjednik bio domaćin najbližem suradniku šeika koji je obećao pomoć od 10 milijuna eura.

Inače, u Srbiji još dva dana traje opća žalost za žrtvama nezapamćenih poplava. Potvrđeno je da su 27 poginule osobe, a 10 ili 11 ih je umrlo prirodnom smrću, posredno od posljedica poplava.

Kako piše B92, ne može se ipak navesti koliki je točan i konačan broj stradalih, jer liječnici to tek trebaju utvrditi, prenose se riječi srpskoga premijera Aleksandra Vučića.

Od 798 nestalih ljudi, zasad je srpski MUP evidentirao da ih je pronađeno 215, pa se potraga intenzivno nastavlja i u četvrtak.

Načelnik, tj. predsjednik općine Obrenovac, grada koji je pretrpio najveće poplave i u kojem je i najviše žrtava, kaže da "katastrofu nisu mogli spriječiti", prenosi B92.

- Uz takav nalet vode nije bilo moguće braniti se. Bez upozorenja stručnih službi i u suradnji sa Stožerom za izvanredne situacije, ja to nisam mogao uraditi. Takvog upozorenja, da će se nešto ovako dogoditi, nije bilo, rekao je Miroslav Čučković.

Problem u Srbiji predstavlja i Dunav. Očekuje se da će vrhunac poplavnog vala do Smerdeva stići za dva do tri dana. Vodostaj rijeke kod tog grada sada iznosi 695 centimetara a situacija je pod kontrolom, javlja Blic.

Zbog prijetećeg Dunava, dio naselja Metalor kod Smerdeva je evakiuran a ostali stanovnici otišli su kod prijatelja i rođaka. Stanovnici Orešca nisu evakuirani ali se se stanje tamo prati.

Za obranu od poplava pripremaju se i stanovnici Golupca.

Ministar Stefanović: Razina vode u Obrenovcu ne opada

Prema riječima srpskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, razina vode u Obrenovcu ne opada, no situacija u tom gradu je stabilna. Situacija je stabilna i na područjima ugroženima Savom u Šapcu. Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je borba velika i da su šanse 50 na prema 50 posto da može doći do probijanja nasipa u gornjem dijelu toka rijeke.

Trodnevna žalost u Srbiji

Noć je u borbi s poplavama protekla mirno, a jutros je, prema riječima načelnika Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića, stanje na svim kritičnim točkama stabilno, javlja B92.

Tijekom noći najviše je ljudi evakuirano iz Obrenovca, potvrdio je Aleksandar Marsenić načelnik operativnog gradskog centra za izvanredne situacije, a do daljnjeg je zabranjen ulazak u taj grad.

Marsenić je za RTS  također izjavio da su i Sava i Dunav u blagom porastu, ali da za sada nema informaciju da bi tijekom dana moglo doći do proglašenja izvanredne obrane, javlja B92.

Podsjetimo, u Srbiji je zbog broja stradalih u poplavama proglašena trodnevna žalost

>> Srbija traži pomoć, a Milanović krivce

Ključne riječi

Komentara 24

DA
Dagobert
08:03 22.05.2014.

Super! Rakija je dobra jer et ne sljivi sto es oko tebe dogada. Nek es rulja davi u poplavi. A kod drugih izbora opet ce ga birati. Balkan ima svoja pravila. Jos 300 godina bit ce tako. A pomoc kojaja sad stize zavrsiti ce u dzepovima balkanskih politicara ala Sanader ili Vidosevic i drugi. Ista prica u cijeloj bivsoj YU. Jad.

TH
thekurcula
15:45 21.05.2014.

Dva puta ponavljate u tekstu istu grešku pa se ja pitam da li je to greška u kucanju ili vaš novinar zaista ne zna da se grad na Dunavu, nizvodno od Beograda, poznat iz istorije po despotu Đurađu (po kojem su i u Podravini nekoliko toponima nazvani!) Brankoviću i "prokletoj" Jerini, ne zove Smerdevo, nego Smederevo!

Avatar Joja
Joja
07:32 22.05.2014.

Nasa vlada je veoma razocarana, tolike novce i ostalu pomoc poslala Srbiji a Nikolic ih nije zvao na rakiju i pecenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije