Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Kako Nijemcima objasniti da Balkan nije 'bure baruta' i da se isplati investirati?

Angela Merkel
Foto: picture-alliance/dpa
28.08.2014.
u 13:07

Zemljama Balkana obećali smo europsku perspektivu i stojimo iza toga, kaže Angela Merkel

Angela Merkel u intervjuu objavljenom na internetskoj stranici Ureda njemačke vlade govori o tome kako je došlo do održavanja konferencije pod nazivom „Promjena kroz susrete“. Kaže da se u BiH još mnogo toga mora učiniti.

Većina Nijemaca, kada čuju riječ Zapadni Balkan, odmah pomisli na ratove devedesetih godina. Vi s tamošnjim premijerima razgovarate o razvoju pravne države, ekonomije i suradnji zemalja Zapadnog Balkana. Kako ljudima u Njemačkoj objasniti da Balkan nije "bure baruta" i da se isplati investirati u ovo područje?

Angela Merkel: Ove godine navršilo se 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata. Razmišljali smo o tome što učiniti i kako ne treba gledati samo u prošlost već i naprijed – kako da kreiramo budućnost. Tako je njemačka vlada došla na ideju da organizira konferenciju na koju će pozvati zemlje zapadnog Balkana. Željeli smo pokazati da te zemlje više ne rade jedna protiv druge, iako i dalje postoji niz sukoba, već da u biti surađuju jedna s drugom. To je moguće jer smo svim zemljama dali europsku perspektivu. To je cilj koji zajedno slijede i na toj osnovi moguće je njihovo veće zajedništvo nego prije. Strahote rata devedesetih godina su nam još u sjećanju. Tako ova konferencija pokazuje da smo otišli korak dalje i to je dobar znak.

Od pristupa Slovenije 2004. godine, devet godina je trebalo Hrvatskoj da postane članica EU. Hoćemo li, ako se nastavi ovaj ritam, mi doživjeti ulazak ostalih zemalja? Koji je realan vremenski okvir koji tim zemljama daje nadu i koji nije nerealan za građane EU?

Zemljama Balkana obećali smo europsku perspektivu, stojimo iza toga. Razmak koji su napravile Slovenija i Hrvatska ne mora biti mjera za ostale. Od njima samima ovisi kada će pristupiti EU. Već sada imamo različitu ljestvicu. Sa Srbijom i Crnom Gorom započeli smo pregovore, Makedonija i Albanija imaju status kandidata, a BiH i Kosovo rade na tome da ga dobiju. Od svake od ovih zemalja traži se da ispune uvjete za to, da se provedu strukturne reforme, pravna država, suzbije korupcija, da se uvedu transparentne strukture. Što se brže to provede, to će zemlje prije postati članice EU.

EU snažno kontrolira pridržavanje standarda i načela pravne države kod zemalja koje su na putu prema EU, ali kod zemalja članica jedva da to radi. To dovodi do kritika o postojanju dvostrukih standarda i donosi sa sobom problem između pojedinih novih i starih članica. Je li zadaća EU da to više nadgleda?

Kada pogledate koje pristupne procedure zemlje prolaze i koje je procedure prošla Hrvatska, vidimo da EU na to pazi. Vidimo da u Bugarskoj i Rumunjskoj stalno dolaze izvještaji o stanju s pravnom državom, ali i o napretku u borbi protiv korupcije. To znači da nije točno da postoje dvostruki standardi. Mi u svakom slučaju imamo iskustvo da je bolje riješiti sve što se u pristupnim pregovorima može riješiti jer to poslije čini stvari jednostavnijima. Zemlje na te procedure ne trebaju gledati kao na prepreku već kao na poticaj jer su njihovi građani dijelom frustrirani nedostatkom mehanizama pravne države, sudovima koji još ne rade kako treba ili korupcijom u vlastitoj zemlji.

Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, izgradnja društva i dalje traje. Koje su pouke izvukle Njemačka i EU iz rata na Balkanu, a koje bi se mogle primijeniti na aktualne svjetske krize?

Vidjeli smo da za sve treba vremena. Imamo snage na Kosovu i policijsku misiju EU. Ne smijemo te zemlje prerano prepustiti same sebi. Katkada, unatoč našem prisustvu u tim zemljama, napredak se odvija puževim korakom. Pogledajte samo Bosnu i Hercegovinu. Nakon izbora na jesen moramo se pobrinuti da se politički proces tamo nastavi. U BiH ima još puno posla. Jako je bitna i integracija zemalja u regiji. Zato smo i pozvali premijere i ministre da bismo poboljšali suradnju među svojim zemljama. Njihovi građani žele prometnu infrastrukturu, kako bi lakše i brže putovali iz jedne u drugu zemlju. To će ojačati zajedništvo nekada zaraćenih zemalja i naroda. Samo susretima moguće je ostvariti promjene. To smo doživjeli u Europi za vrijeme Hladnog rata i to načelo možemo primijeniti i danas na sve regije svijeta.

Intervju vodio: dr. Cornelius Adebahr

Komentara 32

DU
Deleted user
13:48 28.08.2014.

baš se isplati, pa ti promjene zakone preko noći ili te stave na interpolovu tjeralicu

GA
galico
13:59 28.08.2014.

Hvala kancelarki Merkel..hahahahahahhaha...pa vidi se iz aviona kada se malo dublje analizira da je Merkel odlučila malo pogurati integrativne procese kako regija ne bi došča pod Ruski utjecaj....no Merkelica je ipak samostalnija od naših lidera(jednaki podrepaši su i SDP i HDZ) pa joj eto ministar ekonomije izjavljuje da je rješenje za Ukrajinu federalizacija a i isključuje mogućnost da Ukrajina postane u dogledno vrijeme članica NATOa (da ne bi naljutili Ruse,vidi se utjecaj njmeačkih poslovnih ljudi)...Za Njemce smo mi svi ovdje isti

JO
jozomali
13:42 28.08.2014.

Nemoš njemce lagat... znaju da na ovim prostorima obitava samo stoka... lažljiva, prevarantska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije