Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODATNA OPREMA

Prtljage nekad ima previše za automobilski prtljažnik

aut_2_tx.jpg
import
07.08.2007.
u 16:07

Uz putovanja neizbježno ide određena količina prtljage. Putnici se uoči polaska na put nerijetko susreću s problemom viška prtljage jer su automobilski prtljažnici ograničenog obujma, pa treba naći dopunsko rješenje. A rješenje su krovni nosači i krovne kutije, čija je ponuda sve veća te sve bolje zadovoljava i specijalne potrebe pojedinih kategorija putnika (skijaši, surferi, veslači, biciklisti...).

Osnovna su oprema za prijevoz prtljage na krovu krovni nosači, koji postoje za sve vrste automobila, odnosno krovova, pa čak i najstarijih godišta. Automobili se, naime, razlikuju po konstrukciji krova i eventualnoj pripremi za pričvršćivanje nosača, pa se pri kupnji nosača obvezno treba posavjetovati s prodavačem. U specijaliziranim prodavaonicama imaju kataloge s proizvodima za sve modele automobila, pa se lako izbjegne greška i kupnja pogreška vrste nosača.

Na krovne nosače postavljaju se krovne kutije, košare ili specijalizirani držači. Dok su posebni držači napravljeni samo za pojedine stvari (bicikle, skije, daske, čamce...), krovne kutije pružaju mogućnost prijevoza najrazličitijih vrsta prtljage. Dužina im je u pravilu 150 do 225 cm, kapacitet 240 do 650 litara, a nosivost do 80 kg.
Zbog široke ponude, procjena mogućih potreba prvi je i najbitniji korak pri kupnji kutije, na koji upozoravaju i u specijaliziranim prodavaonicama.

- Kupac bi prije kupnje trebao unaprijed znati za što će koristiti kutiju. Mora obratiti pažnju i na obujam i nosivost, a mi pazimo i na usklađivanje dizajna kutije s vozilom - ističe Anđelina Fučkan iz tvrtke Biolab, uvoznika proizvoda švedske kompanije Thule, najpoznatijeg svjetskog proizvođača prtljažne opreme. Najveći konkurent, tvrtka Mont Blanc, također je iz Švedske, a kod nas su dostupni i proizvodi još nekoliko europskih proizvođača, poput Kameia, Haproa, Juniora...

U nekim se prodajnim centrima mogu naći i kutije iz Kine ili nekih "sumnjivih" zemalja, koje privlače "bagatelnom" cijenom, ali njihova kupnja nije preporučljiva zbog upitne kvalitete i trajnosti. Kutije poznatih proizvođača jednostavno se pričvršćuju na nosače, u pravilu imaju protuprovalne brave, u potpunosti štite od vremenskih nepogoda, prljavštine i prašine, a ponekad su i veoma aerodinamične, pa su neke čak izdržavale brzine do 280 km/h.

Ipak, s kutijom na krovu nije preporučljivo juriti, jer ionako prouzročuje dvije do tri litre veću potrošnju goriva od auta bez kutije. Od brzine su bitniji funkcionalnost, iskoristivost i saznanje na cilju putovanja da ste prevezli prtljage dvostruko više nego što stane u prtljažnik.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije