Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

VIDEO Znate li pravila vožnje rotorom? Prometni stručnjak otkriva gdje vrebaju opasnosti

Očekivana je brzina vozila, do 30 i najviše do 40 km/h u srednje velikom urbanom raskrižju
02. veljače 2020. u 17:39 43 komentara 54612 prikaza
Zagrebački rotor
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Na našim se cestama sve više grade kružna raskrižja. Kružno raskrižje kanalizirano je raskrižje kružnog oblika s jednom ili više kružnih voznih trakova. U pravilu, na njega se veže tri ili više priključnih cesta u razini. Promet se u njemu odvija kružno, u jednom smjeru, suprotnom kretanju kazaljke na satu. Prema dostupnim statističkim podacima, u odnosu na značajke ceste na takvim raskrižjima događa se najmanje prometnih nesreća s nastradalim osobama. Do smanjenog rizika od sudara dolazi zbog smanjenja presijecanja prometnih tokova, a istodobno je povećana protočnost prometa. Bez obzira na takav dizajn, za pojedine vozače vožnja kružnim raskrižjem često predstavlja pravu enigmu.   

Gužve na rotoru ŽELJKO MARUŠIĆ Prometni stručnjak: Novi remetinečki rotor sa semaforima je 'drveno željezo', neće dati očekivane efekte

Kako se vozač vozilom treba približavati kružnom raskrižju?

Na približavanje kružnom raskrižju upozorava postavljeni prometni znak opasnosti “raskrižje s kružnim tokom prometa”. O smjeru vožnje i mjestu izlaska iz kružnog toka vozača informiraju znakovi obveze, kružni tok prometa, prometni znak obavijesti za vođenje prometa, raskrižje kružnog oblika. Vozač mora prilagoditi brzinu vožnje, u pravilu smanjiti te pravodobno uočiti i ostale prometne znakove ako se nalaze uz cestu i poduzimati potrebne radnje vozilom, kako bi se sigurno približio i vozio kružnim raskrižjem.

Video: Kakav je novi rotor, i kako zapravo treba voziti kružnim raskrižjem objašnjava dr. sc. Sinan Alispahić

Prije ulaska u kružni tok prometa postavljen je prometni znak raskrižja s cestom s prednošću prolaska (“trokut”), koji je najčešće u kombinaciji s prometnim znakom obveze, kružnim tokom prometa. To znači da vozila u kružnom toku imaju prednost prolaska. Vozač koji ulazi vozilom u kružni tok prometa dužan je propustiti sva vozila koja se kreću kružnim tokom, jer ulazi sa sporedne ceste. Vozač vozilom u kružni tok ulazi prometnom trakom koju je izabrao prije ulaska u kružni tok, bez uključenog pokazivača smjera. Vožnja u kružnom toku smatra se vožnjom ravno.

Pravila vožnje kružnim raskrižjem

Tijekom vožnje kružnim tokom prometa vozač mora pozorno pratiti promet oko svojeg vozila i oprezno upravljati vozilom. U kružnom raskrižju može biti jedan ili više prometnih trakova, a dosta često su dva prometna traka. Broj prometnih trakova u kružnom toku prometa mora biti jednak ili veći broju prometnih trakova na ulazima, odnosno izlazima iz kružnog raskrižja. Kompromis između dobre protočnosti i zadovoljavajuće prometne sigurnosti kružnog raskrižja postiže se s dva prometna traka na ulazu, u kružnom raskrižju i na izlazu iz kružnog raskrižja.

Obnovljeni rotor u Remetincu pušten u promet IPAK ZADOVOLJAN ROTOROM Husinec se provozao rotorom: Rotor je siguran, no nerealno je voziti 40 kroz tunel

Kružno raskrižje s jednim prometnom trakom

Ako u kružnom raskrižju postoji jedan prometni trak, vožnja je jednostavna i sigurna. Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na prvi izlaz udesno (slučaj 1), dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti o svojoj namjeri dajući im znak desnim pokazivačem smjera (žuta strelica).

Pravila vožnje rotorom | Autor : HAK Foto: HAK

Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na drugi izlaz udesno (slučaj 1) dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti o svojoj namjeri dajući im znak desnim pokazivačem smjera nakon prolaska sredine prvog izlaza (crvena strelica).

Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na treći izlaz udesno (slučaj 1) dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti o svojoj namjeri dajući im znak desnim pokazivačem smjera nakon prolaska sredine drugog izlaza (plava strelica). Ako u kružnom raskrižju postoji više izlaza, vozač postupa na isti način, ovisno o tome na koji izlaz se vozilom namjerava isključiti.

Maketa remetinečkog rotora Teška 300 kg Pogledajte minijaturnu verziju zagrebačkog rotora: 140 autića i 20 ljudi koji čekaju tramvaj

Kružno raskrižje s dva prometna traka

Ako u kružnom raskrižju postoje dva prometna traka, vožnja je složenija i može biti potencijalno opasnija. Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na prvi izlaz udesno (slučaj 2) u kružni tok prometa ulazi desnim prometnim trakom i isključuje se iz desnog prometnog traka, dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti na svoju namjeru dajući im znak desnim pokazivačem smjera (crna strelica).

Pravila vožnje rotorom | Autor : HAK Foto: HAK

Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na drugi izlaz udesno (slučaj 2) u kružni tok prometa ulazi desnim prometnim trakom i isključuje se iz desnog prometnog traka, dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti na svoju namjeru dajući im znak desnim pokazivačem smjera nakon prolaska sredine prvog izlaza (crna strelica).

Anka Mrak-Taritaš UPOZORILA NA VISOKU CIJENU ROTORA Mrak-Taritaš: Ovaj rotor neće riješiti problem koji je trebao riješiti, jedino rješenje je most

Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na treći izlaz udesno (slučaj 2) u kružni tok prometa ulazi lijevim prometnim trakom, u kružnom toku prometa prestrojava se u desni prometni trak prije namjeravanog izlaza i isključuje se iz desnog prometnog traka, dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti o svojoj namjeri dajući im znak desnim pokazivačem smjera nakon prolaska sredine drugog izlaza (plava strelica). Ako u kružnom raskrižju postoji više izlaza, vozač postupa na isti način, ovisno o tome na koji izlaz se vozilom namjerava isključiti.

Ako vozaču za vožnje kružnim raskrižjem u kružnom toku prometa broj vozila, odnosno gustoća prometa ne dopušta pravovremenu promjenu prometnog traka, radi isključivanja na namjeravani izlaz, radnju isključivanja vozilom iz kružnog toka ne smije činiti ometajući i ugrožavajući druge vozače. U tom slučaju nastavit će vožnju kružnim tokom prometa i obaviti isključivanje iz kružnog raskrižja na namjeravani izlaz sigurno u sljedećem pokušaju.

Obnovljeni rotor u Remetincu pušten u promet kompletno otvorenje početkom svibnja Kako vam se sviđa novi rotor? Šaljite nam svoje komentare i glasajte u anketi

Namjera izlaza udesno iz lijevog prometnog traka

Jedna od najčešćih grešaka koju vozači čine za vožnje kružnim raskrižjem s dva prometna traka je namjera izlaza udesno iz lijevog prometnog traka. Istovremeno vozila često voze desnim prometnim trakom nastavljajući vožnju kružnim tokom prometa. U takvim slučajevima vozilo u lijevom prometnom traku presijeca putanju vozilu u desnom prometnom traku. Prometna pravila dopuštaju izlaz iz lijevog prometnog traka u lijevi prometni trak, ali prije toga vozač se mora dobro uvjeriti da nema vozila u desnom prometnom traku ili biti siguran da se vozilo u desnom prometnom traku isključuje na izlaz udesno iz desnog prometnog traka.

Pravila vožnje rotorom | Autor : HAK Foto: HAK

Međutim, sigurnosno pravilo za vožnju kružnim tokom je da se ne koristi lijevi prometni trak za izlaz jer je vozač dužan propustiti vozilo koje se nalazi u desnom prometnom traku zato što mu dolazi s desne strane. Uvijek je pametnije i sigurnije prije izlaza prestrojiti se vozilom u desni prometni trak i isključiti se iz kružnog raskrižja na izlaz udesno iz desnog prometnog traka. Pri tome vozač iz desnog prometnog traka ima mogućnost isključiti se u desni ili u lijevi prometni trak na izlazu.

Jedna je od grešaka i izlaz iz lijevog prometnog traka u desni prometni trak. Vozač u takvoj situaciji mora propustiti vozilo u kružnom toku prometa koje mu dolazi s desne strane te mora izbjegavati takve situacije.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Bandić je prvi u EU uspio od rotora napraviti stator

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  oslobodi nas bože ovih prometnih stručnjaka koji su taj rotor sa semaforima izmislili

 • Avatar FalusBonus
  FalusBonus:

  e nemere brže od 30 mogo bi neko koju ovcu satrt, treba na sve mislit