Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Ukradeni podaci više od tri milijuna kupaca Volkswagena i Audija

Svim su pogođenim klijentina ugroženi brojevi telefona, mail adrese, adrese stanovanja, a u pojedinim slučajevima i broj šasije automobila te broj vozačke dozvole
15. lipnja 2021. u 09:45 1 komentara 1465 prikaza
Foto: Volkswagen
Pogledajte galeriju 1/3

Volkswagen i Audi, luksuzna marka Volkswagen grupe, posrednim su putem hakirani te su u tom sigurnosnom proboju ukradene kontakt informacije i, u nekim slučajevima, osobni podaci njihovih klijenata. Radi se o podacima poput broja vozačke dozvole, a pogođeni su klijenti u Amerci i Kanadi. Iako se hakeri ovoga puta nisu dočepali podataka europskih vozača, jasno je da se ovakva situacija može dogoditi na bilo kojem kontinentu, bilo kojem proizvođaču automobila. Ovim probojem ukradene su informacije o više od tri milijuna klijenata. U pravilu, svim su klijentima ugroženi brojevi telefona, mail adrese, adrese na koje primaju pošiljke, a u pojedinim slučajevima i broj šasije automobila. Volkswagen grupa već je kontaktirala oko 90.000 osoba - uglavnom kupaca Audija - kojima su otuđili posebno osjetljive informacije, što uključuje brojeve vozačkih dozvola, brojeve socijalnog osiguranja, brojeve VW ili Audi računa i datume rođenja. Tvrtka je toj kategoriji klijenata ponudila besplatnu kreditnu zaštitu.

FILE PHOTO: SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk speaks during a conversation with legendary game designer Todd Howard at the E3 gaming convention in Los Angeles MUSK OBJAVIO Teslini električni automobili mogli bi se ponovno plaćati bitcoinima, ali uz jedan uvjet

Podaci, koji su ukradeni vanjskom dobavljaču koji VW i Audi i neki od njihovih trgovaca koriste, prikupljeni su između 2014. i 2019. godine. Informacije su prikupljene i spremljene u marketinške svrhe, navodi VW, te su ostavljene u neosiguranoj datoteci. VW nije imenovao dobavljača.

Sigurnost je bitna Često kupujete putem interneta? Obavezno pazite na ove stvari

- Žalimo zbog bilo kakvih neugodnosti koje bi to moglo uzrokovati našim trenutačnim ili potencijalnim kupcima - navodi se u priopćenju američke podružnice Volkswagen grupe:
- Kao i uvijek, preporučujemo pojedincima da ostanu na oprezu zbog sumnjivih poruka e-pošte ili drugih oblika komunikacije u kojima bi od njih nepoznate osobe mogle zatražiti da dostave informacije o sebi ili svom vozilu.

Nevrijeme u Sisku i Petrinji
službe na terenu
FOTO Snažno nevrijeme na sisačkom i petrinjskom području: Vjetar čupao stabla, oštećene kuće...
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe