Naslovnica Auti Automobili

Prvi testovi sudara automobila i biciklističkih kaciga

Biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, s koje se lansiraju na različite dijelove poklopca motora Volvo automobila, pod različitim kutovima i pri različitim brzinama kako bi se obavila mjerenja
26. lipnja 2019. u 13:50 0 komentara 197 prikaza
VOLVO CARS I POC razvijaju tehnologiju uz koju će biciklisti biti zaštićeniji
Foto: Volvo
Pogledajte galeriju 1/3

Volvo Cars, sinonim za sigurnost u automobilizmu, udružio se s vodećim švedskim sportskim i sigurnosnim brendom POC u seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, prvi put u svijetu, u okviru novog revolucionarnog istraživačkog projekta čiji je cilj dodatna zaštita biciklista. Nezgode između bicikala i automobila često uzrokuju teže ozljede ili smrtne slučajeve. Cilj je izbjeći te vrste nezgoda uz pomoć aktivne sigurnosne tehnologije.

Utrka legendi bivše Jugoslavije Fićo, buba, yugo... Utrka legendi bivše Jugoslavije - možete li pogoditi tko je pobijedio?

Sustav detekcije biciklista s funkcijom automatskog kočenja koristi radare i kamere vozila za otkrivanje biciklista, upozorava vozača na mogućnost sudara i aktivira kočnice ako je nužno dodatno posredovanje. Istraživački projekt Volvo-POC sastoji se od niza posebno projektiranih testova sudara u istraživačkom centru za sigurnost Volvo Cars u Gothenburgu u Švedskoj. Prilikom tih testiranja, biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, s koje se lansiraju na različite dijelove poklopca motora Volvo automobila, pod različitim kutovima i pri različitim brzinama kako bi se obavila mjerenja.

Testovi su utemeljeni na postojećim zakonskim propisima za testiranje koji se odnose za zaštitu glava pješaka. Na taj način Volvo Cars i POC mogu izravno uspoređivati stanje u slučaju uporabe kacige u odnosu na stanje bez kacige. Trenutačni postupci testiranja biciklističkih kaciga obuhvaćaju osnove, podrazumijevaju ispuštanje kaciga s različitih visina, na ravnu površinu ili padinu, ne uzimajući u obzir nezgode bicikala i automobila. Saznanja iz ovog projekta pomoći će u izradi kaciga koje će pružati više sigurnosti u slučaju nezgoda automobila i bicikala.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.