Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Provjerite kako i u ovim uvjetima voziti siguran automobil

Sami pregledajte i na vozilu odradite sve što možete: dolijte ulje, rashladnu tekućinu i tekućinu za stakla; pregledajte gume, svjetla i brisače
07. travnja 2020. u 13:52 5 komentara 382 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/2

Servisi i dalje rade - uz mjere dezinfekcije automobila i samo po prethodnom telefonskom dogovoru sa serviserom - ali to ne znači da trebate juriti u servis i kad treba i kad ne treba. U situaciji kad se građanima savjetuje da ostanu doma, ako baš ne moraju izaći iz kuće zbog obavljanja posla ili odlaska po namirnice, treba naći pravu mjeru između društvenog distanciranja i održavanja svog automobila sigurnim. Jer, ovakve izvanredne situacije zorno pokazuju da automobil nije luksuz, već potreba i stoga je neophodno da je on ispravan, spreman za sigurnu vožnju.

U ovo doba godine u normalnim bismo vam okolnostima savjetovali u kojim servisima možete besplatno obaviti proljetni pregled automobila. No, sada vam savjetujemo da sami pregledate i na vozilu odradite sve što možete. A možete više toga.

Servis auta Servisi za vrijeme epidemije Većina servisa radi skraćeno, ali možete i na redovan servis

Prije svega, temeljito očistite automobil. Operite ga izvana i iznutra - kako biste s njega skinuli tragove hladnijeg dijela godine, naslage nečistoća, ali i kako biste pratili aktualne smjernice o čišćenju i dezinficiranju površina koje često dodirujete. Ručke na vratima, volan, prekidače, mjenjač - sve to u autu svakodnevno dirate, pa te dijelove valja i očistiti sredstvima kojima i inače čistite automobil, eventualno dezinfekcijskim sredstvima za koja je naznačeno da su za uporabu na plastičnim, gumenim i kožnatim površinama. Tkaninu možete poprskati otopinom alkohola i vode (60 posto alkohola).

Također, putničkoj kabini treba temeljito usisavanje, a očistiti valja i stakla. Dok perete automobil, obratite pažnju na lak i stakla. Zimi nerijetko dolazi do njihovih oštećenja, a uočite li na vrijeme da je zalutali kamenčić oštetio vjetrobransko staklo ili lak trošak sanacije tog oštećenja bit će osjetno manji nego kad se pukotina proširi. Ako sanaciju nije nužno obaviti odmah, privremeno možete sami zakrpati oštećenja setom za popravak laka ili stakla, ali odvezite automobil stručnjaku kad se situacija normalizira.
Tijekom zime, odnosno hladnijeg vremena često stradaju brisači. U prvom su planu tu metlice brisača koje se oštete na smrznutoj površini stakla, ali stradati može i motorić brisača (ako ste radom brisača pokušavali riješiti problem zamrznutog stakla). Svakako treba pregledati i rade li dobro mlaznice te ih po potrebi podesiti (poslužite se npr iglom) i uliti u spremnik ljetnu tekućinu za pranje stakala.

ZAŠTITNE MJERE Autoklub 'Maksimir' izdao upute vozačima što učiniti ako trebaju usluge mehaničara

Sredina travnja i prestanak obveze korištenja zimskih guma na zimskim dionicama cesta su pred vratima. Prije montaže ljetnih guma treba ih provjeriti da se uvjerite da nemaju nekih mehaničkih oštećenja. Preporuka je to isto napraviti i sa zimskim gumama nakon demontaže. Pripaziti treba i na dubinu utora. S obzirom da po drukčijem režimu sada rade i vulkanizeri, ne jurite k njima inzistirajući da vam odmah zamijene gume. Nazovite prethodno svog vulkanizera i savjetujte se s njim. Zamjena guma može malo i pričekati, a vizualni pregled guma (ima li oštećenja), te provjeru pritiska u njima možete odraditi i sami. Također, sami mjeračem ili kovanicom možete provjeriti imaju li gume na vašem automobilu dovoljnu dubinu utora.

Provjerite ispravnost svjetala na svom vozilu (rade li), pravilno podesite njihovu visinu (prednja svjetla) te po potrebi zamijenite žaruljice. Provjerite žaruljice i kod osvjetljenja registracijske pločice te pozicije. Svaki vozač trebao bi biti u stanju sam provjeriti razinu ulja u motoru svog automobila - dovoljno je pogledati trag ulja na mjernoj šipki. Ako je ulje ispod preporučene razine, treba ga doliti. Nadalje, treba provjeriti i ima li dovoljno rashladne tekućine. Ona ne smije nedostajati, ali ne smije ni biti previše stara.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar KimberlyAI98
  KimberlyAI98:

  w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

 • Avatar JenniferIQ87
  JenniferIQ87:

  w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

 • Avatar LisaAE88
  LisaAE88:

  a︆­b︆­r︆­e︆­.︆­a︆­i/a16n