Naslovnica Auti Automobili

Nijemci ipak neće imati milijun električnih vozila na cesti do 2020.: problem je visoka cijena

Nedostaje i infrastruktura - potrebno je više punionica za električne automobile
20. rujna 2018. u 06:55 4 komentara 539 prikaza
Njemačka je dobila prvu ultra brzu stanicu za punjenje električnih automobila
Foto: Thomas Frey/DPA/Pixsell

Njemačka neće uspjeti ostvariti zacrtani cilj o milijun električnih vozila na cestama do 2020., nego tek do 2022. godine, zbog visokih cijena tih vozila i manjka punionica, procijenili su savjetnici njemačke vlade.

Kupnja auta Promjene Gotovo svi novi auti u Hrvatskoj poskupili, na tržištu vlada potpuni kaos

Savjetodavna grupa NPE objavila je u izvješću o provedbi tog plana da će zacrtani broj električnih vozila uspjeti dosegnuti tek u 2022. godini. Početkom 2018. godine na njemačkim je cestama bilo samo 98.820 vozila na električni ili hibridni pogon.

NPE prati stanje na tržištu električnih vozila od 2010. godine, kada su predložili cilj o milijun električnih automobila do 2020. godine koji je vlada usvojila.

Objava iz Berlina nije nikoga iznenadila i njemačka kancelarka Angela Merkel već je prošle godine priznala da nije vjerojatno da će se ostvariti taj cilj.

Modrić si je bez problema mogao priuštiti Bentley vrijedan dva milijuna kuna jer godišnje zarađuje 22,5 milijuna eura Borbena ergela Vatrene kočije: evo što voze Dalić, Modrić, Lovren, Vrsaljko...

U NPE-u napominju da postoji više razloga za to, uključujući i visoku cijenu električnih vozila u odnosu na automobile na klasični pogon i u prošlosti manji broj dostupnih modela.

Nedostaje i infrastruktura - potrebno je više punionica za električne automobile.

Kancelarka je ipak i dalje optimistična: “Napredujemo. Uspjeli smo uspostaviti masovno tržište, a sada to trebamo proširiti“, kazala je Merkel u srijedu.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

[video: 26037 / Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:]
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Gilles Auguste Kremer
    Gilles Auguste Kremer:

    Nijemci samo farbaju Europu svojim zelenim pričama, a u stvari su podmukli licemjeri koji ugljenokopima i plinovodima žele uništiti našu planetu !!! FUJ !!!

  • Stegosaur:

    Kako to ide pravo je čudo, jer auto sa recimo motorom na benzin/naftu gubi mašinu, getribu a dobiva 4 elektromotora i četiri osovine na četiri kotača + baterija!? Kako takva prazna ljuštura auta, koja jasno ima i kočioni dio i ... prikaži još! da ne nabrajam, ali nema onaj najskuplji dio a to je svakako motor i getriba (70% vrijednosti auta), odjednom mogu biti skuplji od električnog auta? A i jednom kada se stvar oko električnih auta zavrti, moralo bi to biti sve modernije, brže gotovo i da ne nabrajam! Osobno vidim drugi problem? To je svakako pomanjkanje materijala za proizvodnju baterija, kojeg nema dovoljno! No, mogu se novi auti podijeliti na struju i na vodik, koji se dobiva elektrolizom vode, koje zapravo imamo sve više i više, a panela za proizvodnju struje, vjetro centrale mogu svoju struju spremati kao Vodik i trošiti je prema potrebi! Imamo rješenja, imamo znanja, no novac drže velike auto kompanije koje svoje imaju pohranjene nacrte već desetke godina, a ne daju ih u proizvodnju! Kakav bi tek tada nastao "tajac" u naših pustinjskih susjeda, kada bi se nafta pretvorila u potrebe za kemijsku industriju (boje i lakovi) te asfaltiranje cesta?! Bili onda gradili skijališta u Dubaiju!? Joj da mi je to doživjeti, kako cvile ti šeikovi!? A jedna litra vode za barel nafte?! Ha, ha, ha!