Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kraj za Hummer H1

aut_humm_tx.jpg
import
08.05.2006.
u 19:00

Sve su češće i glasnije informacije da General Motors namjerava prestati proizvoditi Hummerov model H1. Takve glasine nisu nerealne, jer više nema potražnje za modelom koji ni sa čim ne prati sadašnje trendove u autoindustriji.

Doduše, to nije nikad  ni bio cilj ovog automobila. No, GM ovim potezom svakako želi smanjiti gubitke koji se gomilaju na mnogim područjima. Budući da se ovaj model prodaje u manje od 1000 primjeraka godišnje, uvjereni smo da ne postoji nada za njegovo preživljavanje.

Hummer H1 zamišljen je i napravljen prvenstveno kako bi služio američkoj vojsci - kao transportno vozilo koje je sposobno svladavati teže terenske uvjete. Prvotni naziv ovog modela bio je HMMWV, a za njegovo stvaranje bila je zadužena tvrtka AM General, specijalizirana za proizvodnju vozila za američku vojsku.

Zahvaljujući Schwarzeneggeru i filmu Terminator - za čije potrebe je napravljena prva "civilna" verzija Hmmwvija, te koji je poručio kako bi bili "bedasti" kada ne bismo tržištu ponudili ovakvo vozilo - pa je komercijalizirano vojno vozilo. Tako je i nastao Hummer, komercijalna verzija Hmmwvija. S obzirom da su u AM Generalu bili svjesni da sami ne mogu nastaviti ovakav projekt, upustili su se u suradnju s General Motorsom, te je za potrebe sve zahtjevnijeg tržišta pripremljena još jedna izvedba.

Riječ je, dakako, o modelu H2, koji doduše ima manje dimenzije i terenske sposobnosti od H1, no to i nije prijeko potrebno, čak ni zahtjevnijim ljubiteljima off road vožnje. Uspjeh modela H2 donio je tržištu još jedan - dakako još manji model - H3 - zahvaljujući kojem i kupci nešto plićega džepa mogu imati svoga Hummera.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije