Naslovnica Auti Automobili

Evo što trebate učiniti da bi vam klima u autu radila što bolje

Cijena je kompletnog servisa klima-uređaja, koji traje oko pola sata, od 300 do 400 kuna, a ovisi i o količini plina koji treba dopuniti
18. lipnja 2017. u 08:12 27 komentara 67400 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Klima-uređaj u automobilu jedni koriste tek nekoliko mjeseci u godini, drugi čitavo vrijeme. No, u ljetnim je mjesecima svima svakodnevno u pogonu. Kad je riječ o ulasku u automobil uzavreo na suncu, klima-uređaj spasonosno je rješenje. No, često ga uzimamo zdravo za gotovo, dijelom i zbog toga što ga u hladnijem dijelu godine rijetko koristimo.

automehaničar ISTRAŽILI SMO Cijene servisa automobila u Puli dvostruko skuplje nego u Zadru

Mnogi vozači ne obavljaju redovito servisiranje tog danas obveznog dijela automobila. Kao i druge sustave u autu, i klima-uređaj treba redovito provjeravati i servisirati kako ne bi otkazao. A to se, dakako, najčešće događa ljeti - kad nam je najpotrebniji. Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizacijskim sustavom, a po potrebi i češće.

Čišćenje ventilacijskih kanala

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacijskih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban stroj koji iz sustava izvlači preostali rashladni plin i ulje. Zatim se izvlači vlaga i provjerava nepropusnost sustava te se potom u sustav vraća pročišćen plin i ulje, a po potrebi se vrši dopuna sustava novim plinom i uljem. Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualnih oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sustava. Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je tvornički propisano za određen tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sustava.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vrlo je važno izvršiti dezinfekciju ventilacijskih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se zbog vlažnosti i nekorištenja klima-uređaja tijekom zimskog vremena nakupljaju na i oko isparivača. Bitno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača klima-uređaja. Obvezna je zamjena filtra unutrašnjosti (peludni filtar), koji bi bilo dobro zamijeniti i svake, a ne svake druge godine.

servis PRIPREMA ZA LJETO Ne čekajte zadnji tren za pregled

Filtar stoji od 70 do 100 kn

Cijena je kompletnog servisa klima-uređaja, koji traje oko pola sata, od 300 do 400 kuna, a ovisi i o količini plina kojeg treba dopuniti. Cijena se uglavnom odnosi na punjenje klime s do 500-550 grama plina. Po potrebi, dodatni se plin doplaćuje. Filtar unutrašnjosti za osobni automobil stoji od 70 do 100 kuna.

U nekim se servisima nudi brza kontrola i servis klima-uređaja. Primjerice, Vulkal osim vulkanizacije i brzog servisa automobila nudi i redovan servis klima-uređaja po akcijskoj cijeni od 200 kuna, što uključuje zamjenu ulja u klimi, obnovu i dodavanje novog plina, dodavanje kontrasta za provjeru propusnosti, vakumiranje sistema, te pregled filtra klime. Dezinfekcija klima-uređaja doplaćuje se 55 kuna.

pranje auta ČIŠĆENJE AUTA Kako se riješiti insekata sa stakla i karoserije klima SERVIS Već za 300 kuna klima-uređaj opet odlično hladi kočnice Kada pregledati kočnice Na kontrolu kočnica svakih 10.000 kilometara

Klimu isključite prije nego što ugasite automobil

Kako bi klimatizacija automobila radila što bolje, neke stvari možemo obaviti i sami. U nekim se automobilima, pogotovo onima u kojima klimatizacijski sustav nije redovito održavan, zna pojaviti neugodan miris pri radu klima-uređaja. To može biti i opasno za zdravlje vozača i putnika, jer se može raditi o plijesni koja nastaje u ventilacijskim kanalima. Vlažne cijevi ventilacijskog sustava idealan su prostor za gljivice. Kako bi se uklonila vlaga iz sustava, nemojte istovremeno isključiti klima-uređaj i motor automobila, odnosno ugasiti auto, kao što to većina nas obično čini. Umjesto toga klima-uređaj isključite nekoliko minuta prije nego što završite vožnju, a ventilatore ostavite uključene. Tako ćete omogućiti da se isparivač klime osuši i da se ukloni vlaga iz sustava, koja je najveći krivac za neugodne mirise.

Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar maxist
  maxist:

  7 god radila ko vurica a čim su počeli prčkati ,"servisirati" ,prazniti pa dopunjavati ode sve u 3pm ..........pa sada svako toliko -problem i ne dela kak bog zapovjeda......a da je ovo velika reklama sa "znanstvenim" spoznajama ,vidim svima je očito !

 • ibiza:

  pa kod mene je uvijek upsljena na AUT. i nekada problema a Mehanicari preporucuju sa uvijek bude upaljena i onda ne dolazi do neke necistoce i io je tooooo....

 • tignac9:

  nikadu 12 godina nisam dao na servis u radionu nego sam sam promjenio filter peludi i jednom godišnje našproicao sa antibakterijeskim sprejem što rade i u servisu i naplate 300-400kn, dakle servisi su javna pljačka običnog naroda i imaju preskupu satnicu